Hlavní obsah

Rekordní obraz za 200 milionů dražený v Česku se neprodal. Jaká jsou nejdražší díla?

TOP 10: Nejdražší prodaná díla v aukcích v ČR.Video: Jan Marek

 

Reklama

Do nedělní aukce umění v Praze zamířila malba Žena a otrok od Oskara Kokoschky. S cenou 200 milionů korun ale kupce nenašla. Taková suma za obraz v Česku nemá obdob. I dosavadní rekord v žebříčku překonala o desítky milionů.

Článek

Dražbu v českém hlavním městě pořádala firma Adolf Loos Apartment and Gallery a začínala ve čtyři hodiny odpoledne. Organizátoři do ní vybrali jenom 52 děl, přičemž vyvolávací cena „nejlevnějšího“ z nich začínala na 100 tisících korun. Dohromady se pak všechny aukční položky vyvolávaly za 365 milionů korun.

Nejdražší z obrazů si pro sebe ovšem ukradl většinu pozornosti, protože pouze jeho vyvolávací cena tvořila většinu z tohoto součtu.

S cenou 200 milionů korun se v neděli odpoledne v budově Expo 58 ART v Letenských sadech totiž dražil i obraz Oskara Kokoschky se jménem Frau mit dem Sklaven, tedy Žena a otrok.

Tak drahé umělecké dílo na aukci v Česku se v nabídce zatím neobjevilo. Rekord od loňska drží malba Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který se prodal za 123,6 milionu korun. Žebříček nejdražších maleb vydražených v Česku si můžete prohlédnout v úvodním videu tohoto článku.

Foto: Profimedia.cz

Obraz Oskara Kokoschky - Frau mit dem Sklaven.

Čím je rekordní obraz výjimečný

Kokoschka se nicméně na aukci neprodal. I s aukční přirážkou by jeho cena činila až 240 milionů korun. Důvod prodeje byl, že se o jeho vlastnictví přihlásili potomci doktora Glasera. Dílo tak do aukce zamířilo proto, aby mohly být napraveny křivdy způsobené holokaustem. Vzhledem k tomu získalo i vývozní povolení, a umístění v zahraniční galerii či soukromé sbírce by tak nebyl problém.

„Jde o obraz výjimečný po všech stránkách,“ řekla přitom v pátečním rozhovoru pro rubriku SZ Byznys k jeho hodnotě Marina Votrubová z UniCredit Bank, která se na prodej uměleckých děl a investice do umění specializuje.

„Oskar Kokoschka je jedním z nejvýznamnějších umělců 20. století. Obraz má rovněž fantastickou historii svého vzniku. Kokoschka ho namaloval jako určité umělecké vyrovnání se s rozpadem vztahu s Almou Mahlerovou. Když se s ním rozešla, tak prodal její portrét, který maloval, jmenoval se Větrná nevěsta, koupil si za něj koně a výzbroj a odešel bojovat do války,“ popsala.

I další osudy obrazu s datem vzniku 1920, na němž žena zosobňuje femme fatale Evropy a otrok přímo autora díla, byly pohnuté. Byl součástí umělecké sbírky drážďanského právníka Fritze Salo Glasera a poté dalšího sběratele Hanse Dittmayera. V roce 1945 se pak dílo dostalo do Prahy, bylo mimo jiné v majetku Galerie Zlatá husa a nyní ho vlastní soukromý majitel, jehož totožnost není veřejně známa.

„Tušíme, v jaké sbírce se obraz nyní nachází, ale nemluvíme o tom,“ dodala Marina Votrubová.

I podle odbornice z UniCredit Bank na investice do umění nebylo jisté, zda rekordní obraz kupce najde. Vyvolávací cena 200 milionů korun je v tuzemských podmínkách dosud nevídaná.

Nejdražší umělecká díla prodaná na aukcích v ČR

  • První příčku aukčního žebříčku vede obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv, který se vydražil za 123,6 mil. Kč.
Foto: Galerie Kodl

Staropražský motiv se dražil v Galerii Kodl.

  • Následuje František Kupka a jeho Divertimento II. za 90,2 mil. Kč a třetí příčku drží Toyen a její Cirkus, který se prodal za 79,6 mil. Kč.
  • Pokud se 19. března prodá Kokoschkovo dílo Žena a otrok za vyvolávací cenu 200 mil. Kč, dostane žebříček novou hvězdu aukcí.

Reklama

Doporučované