Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Aukce ukázala náhrdelník, jehož diamanty prý stály hlavu Marii Antoinettu

Aukce ukázala vzácný diamantový náhrdelník. Prý stál hlavu Marii Antoinettu.Video: Jan Marek

Podzimní aukce v Ženevě představí opravdový klenot, který podle mnohých změnil chod dějin – náhrdelník s diamanty přisuzovanými francouzské královně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V úvodní videoreportáži tohoto článku si můžete prohlédnout vzácný historický šperk, který byl nejméně u dvou korunovací a jehož diamanty údajně mohly stát i za popravou jedné slavné panovnice. Původ náhrdelníku z 500 diamantů o váze od jednoho do 1,5 karátu, a to ve třech řadách, které ústí v drahokamové střapce, se datuje k 18. století.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

„Myslím, že co mě dostává na tomto šperku nejvíc, je to, že ve srovnání s dalšími z 18. i 19. století, které jsme nedávno prodali, má tento kompletně nadčasový design,“ uvádí v úvodní videoreportáži Andres White Correal, prodejce luxusních předmětů v Sotheby's.

Milionové diamanty s raritní historií

Podle aukční síně Sotheby's, která náhrdelník bude na podzim dražit, je až nebývale raritní, aby klenot z takové éry osázeli tolika diamanty. Jeho cenu i proto odhaduje na 1,8 až 2,8 milionu dolarů, tedy v přepočtu zhruba až 65 milionů korun. Hodnotu by mohl zvýšit také údajný původ drahokamů.

Dražebníci uvádí, že diamanty pocházejí z dolu Golconda v Indii, který proslul čistotou kamenů a kde těžba skončila už před 200 lety. A někteří historici z řad šperkařů navíc věří, že některé pocházejí z obdobného náhrdelníku, který mimo jiné stál za popravou královny Marie Antoinetty.

„Je fakt, že nechvalně proslulý královnin náhrdelník (collier la reine) byl ukradený ve Francii, přivezen do Londýna a v Londýně i rozebrán, prodán a vyrobili z něj různé šperky v té samé časové periodě. Mít takové množství diamantů takové kvality a ze stejného zdroje, to vše ukazuje ke skutečnosti, že původně mohly tyto kameny být z toho náhrdelníku,“ připouští dražebník Correal.

Podvod na královnu

Takzvaná Náhrdelníková aféra začala u Ludvíka XV., který miloval přepych a šperky rád daroval i své milence. Toho chtěli využít dva pařížští šperkaři Boehmer a Bassenge. Začali vyrábět luxusní náhrdelník s 650 diamanty o 2800 karátech.

Králi jej ale nabídnout nestihli, zemřel roku 1774 na černé neštovice. U jeho syna neuspěli, možnost se však naskytla u manželky jeho vnuka Ludvíka, Marie Antoinetty. Ta sama sice o šperk neměla zájem, podvodníci jej ovšem na její jméno stejně objednali, ukradli a v Londýně prodávali kámen po kameni.

Problém nastal, když si pařížští šperkaři přišli k Marii Antoinettě pro platbu. Podvod se nakonec sice odhalil, ostuda s přepychem v době finančních potíží celé země v době před Velkou francouzskou revolucí ale byla na světě. Lidé si Marii Antoinettu začali spojovat s rozhazovačným způsobem života, což ji později stálo život, když ji v roce 1793 v Paříži popravili gilotinou.

„Také bych podotkl, že ten náhrdelník nikdy nepatřil Marii Antoinettě, protože ona jej nikdy nekoupila, takže je to tak, že ty diamanty putovaly sem (do Londýna) a tady se dostaly do jiných šperků,“ dodává Correal ze Sotheby's.

A komu patří dražený koisek? Marjorie Paget, markýza z Anglesey, jej na sobě měla při korunovaci krále Jiřího VI. v roce 1937 a její snacha jej nosila zase při obřadním ceremoniálu, kdy britskou korunu dostala Alžběta II.

Aukční dům Sotheby's bude vzácný historický klenot dražit 11. listopadu v Ženevě. Nyní je k vidění v Londýně.

Doporučované