Hlavní obsah

Bytovou krizi ve Španělsku má řešit zákaz pronájmů na léto

Foto: Yana Demenko, Shutterstock.com

Španělská vláda plánuje vytvořit registr rekreačních nemovitostí ve snaze omezit jejich počet. Ilustrační fotografie

Španělsko válčí s bytovou krizí. Vláda navrhuje zavést registr letních pronájmů, ústavní soud projednává, zda je omezení legální. Důvodem zavedení nových opatření je mimo jiné 68% nárůst cen nájmů za posledních deset let.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Španělská vláda ve středu oznámila opatření proti krátkodobým a sezonním prázdninovým pronájmům. Rozhodla se tak kvůli narůstajícímu hněvu místních obyvatel, kteří se cítí být vyřazeni z trhu s bydlením. Informovala o tom agentura Reuters.

Premiér Pedro Sanchez oznámil, že vláda vytvoří registr rekreačních nemovitostí ve snaze omezit jejich počet. Kabinet má v plánu také prošetřovat nabídky na ubytovacích platformách, jako je například Airbnb nebo Booking.com. Podle ministra pro práva spotřebitelů Pabla Bustinduyho je cílem ověřit, zda mají jednotliví pronajímatelé licenci. „Pokud vlastník domu nemá licenci pro cestovní ruch, měl by být jeho inzerát na internetových platformách nezákonný, a tudíž trestný,“ řekl v rozhovoru pro státní televizi TVE.

Španělsko se potýká s problémem, jak najít rovnováhu mezi udržením cestovního ruchu, který je jedním z hlavních motorů tamní ekonomiky, a řešením obav místních obyvatel. Ti si nájemné nemohou dovolit kvůli gentrifikaci (termín používaný pro popis procesu, kdy se městské čtvrti nebo městské oblasti mění a zvyšují svou socioekonomickou úroveň, pozn. red.) a přechodu pronajímatelů na lukrativnější pronájmy pro turisty.

Starosta Barcelony Juame Gallboni uvedl, že jedním z hnacích motorů pro zavádění změn je 68procentní nárůst cen nájmů za posledních deset let. Postupného zrušení všech krátkodobých pronájmů by město chtělo dosáhnout do roku 2028. Zatímco španělský ústavní soud projednává, zda je tento krok legální, Apartur, sdružení majitelů turistických apartmánů, uvedlo, že se toto opatření rovná vyvlastnění.

Obyvatelé Barcelony, Kanárských a Baleárských ostrovů či Malagy v posledních týdnech protestovali proti nárůstu počtu turistických pronájmů. V oblíbených lokalitách mají sezonní pracovníci problém sehnat ubytování a mnozí se uchylují k přespávání v karavanech nebo vlastních autech.

„Vláda se dále chystá podniknout kroky k omezení střednědobých pronájmů na dobu jednoho až 11 měsíců. Zvažuje také možnost dát sousedům v bytových domech právo rozhodovat o tom, zda může majitel svou nemovitost na inzertních platformách nabízet,“ uvedla v úterý večer ministryně bydlení Isabel Rodriguezová v rozhlasové stanici Cadena SER a dodala, že kabinet musí zachovat základní sociální práva, jako je právo na bydlení.

Doporučované