Hlavní obsah

Brigády už nejsou jen pro studenty. Kdo ovládá jazyk, vydělá si nadprůměrně

Foto: Prace.cz

Na brigádě si lze letos vydělat 110 až 300 korun za hodinu. Průměr ale činí „jen“ 157 korun a zvyšuje ho navíc Praha.

Léto začíná a zájem o brigádníky stoupá k nejvyšší úrovni za celý rok. Proti loňsku si mohou vydělat víc, zvlášť když ovládají dobře cizí jazyk nebo jsou ochotni pracovat na směny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prodavači, servírky, skladníci či doplňovači zboží nebo třeba prodejci zmrzliny i recepční jsou nyní jedni z nejžádanějších pracovníků.

„Třetina brigád je v gastronomii, což jsou nejčastěji fastfoody v obchodních centrech, ve službách, cestovním ruchu, ubytování nebo ostraze. Další třetina nabídek je ve skladech, dopravě, manuálních pracích ve výrobě a stavebnictví. Mnoho nabídek naleznete i ve zdravotnictví, sociálních službách a vzdělávání,“ říká Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu v náborové společnosti ManpowerGroup.

Petr Douda z personální společnosti Randstad Česká republika doplňuje, že dalšími žádanými pracemi jsou nyní brigády v zemědělství, kde podniky hledají lidi na sklizeň ovoce a zeleniny. Zájem je i o průvodce na hradech a zámcích, vedoucí letních táborů, kurýry a řidiče.

„Meziměsíční nárůst počtu brigád ze strany firem je přibližně 12 procent z přelomu dubna a května a na podobný růst to vypadá i za červen. Poptávka ze strany uchazečů stoupla z dubna na květen o 15 procent a opět to za červen vypadá na podobný nárůst,“ vypočítává Martina Ryšková, projektová manažerka portálu Fajn-brigady.cz.

Brigády a odměna, kolik peněz si může brigádník vydělat

Kolik si lze na brigádě vydělat? Odměna za většinu aktuálních brigád se pohybuje mezi 110 a 300 korunami za hodinu. Roli hraje místo, náročnost, ale i naléhavost, s jakou firmy brigádníky shánějí. Obecně nejlépe si vydělávají kvalifikování brigádníci, kteří ovládají cizí jazyk a nevadí jim ani směnný provoz. Odměny průměrně rostou, jak se místo výkonu práce blíží velký městům.

Zajímavé podle ní je, že v letošním roce pokračuje podle interních dat trend, že se na letní brigády hlásí nejenom studenti, ale také větší procento lidí, kteří jsou starší 25 let. „V dřívějších letech byla markantní většina brigádníků ve věku 18 až 25 let, nyní se tento strop posunul a druhou největší skupinu uchazečů tvoří právě lidé do 35 let. Typicky může jít o vysokoškoláky nebo i otce či matky na rodičovské dovolené, případně pracující starší osoby, které si chtějí přivydělat,“ domnívá se Ryšková.

Jaké brigádníky firmy nejvíce shánějí
Profese celkověKvalifikované kancelářské profese
Prodavač/kaAsistent logistiky
Doplňovač zboží, merchandiserAdministrativní podpora
Uklízeč/kaZákaznický servis
Dělník, pomocný pracovníkParalegal (koncipient, právní asistent)
SkladníkRecepční
OstrahaJunior účetní
Práce v rychlém občerstveníFinanční podpora
Číšník, servírkaMaster Data
Administrativní pracovník/pracovniceMarketingový asistent
Stánkový prodej (zmrzlina, občerstvení, ovoce…)IT podpora
Zdroj: Fajn-brigady.cz, UOL Účetnictví, Hays Czech Republic

Podle Tomáše Ervína Dombrovského, který pracuje jako analytik pracovního trhu pro skupinu Alma Career (dříve LMC), vlastnící například pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz, je navíc celkem běžné, že i běžný zaměstnanec si přivydělává jako brigádník u jiné či stejné firmy, pro niž zároveň pracuje.

„Jedenáct procent zaměstnanců v ČR má při své práci na hlavní pracovní poměr uzavřenou i nějakou další DPP či DPČ (dohodu o provedení práce / dohodu o pracovní činnosti), z nich téměř 70 procent pouze u jiné firmy, ale skoro třetina, tedy čtyři procenta zaměstnanců v ČR, má uzavřenou DPP/DPČ i u firmy, v níž mají hlavní pracovní poměr. Takže to není neobvyklé,“ konstatuje Dombrovský.

V porovnání s minulým rokem si dnes brigádníci vydělají v průměru více peněz. Samotný rozsah mezd činí podle Jany Jáčové, zakladatelky a šéfky české účetní firmy UOL Účetnictví, která zpracovává účetní výkazy více než 3500 firmám, spolkům či živnostníkům, 110 až 300 korun za hodinu. Záleží samozřejmě na druhu práce, lokalitě, dni v týdnu, ale například i na vzdálenosti od města a naléhavosti firmy sehnat náhradu za vlastní pracovníky na dovolené. Obecně jsou však nejvyšší výdělky v Praze a nejnižší ve Zlínském kraji.

Anketa

Půjdete letos v létě na brigádu?
Ano.
15,3 %
Ano, ale do zahraničí, kde si lze víc vydělat.
4,3 %
Chtěl/a bych, ale zatím jsem nic nenašel/nenašla.
14,1 %
Ne.
66,3 %
Celkem hlasovalo 1032 čtenářů.

„Co se týče druhu práce, nejlépe honorované jsou administrativní pozice se znalostí cizích jazyků, kterých je ale velmi málo. Dobře honorované jsou i pozice ve výrobě se směnným provozem,“ popisuje například své zkušenosti Jitka Kouba, marketingová ředitelka personální společnosti Grafton Recruitment.

Podle Ryškové z portálu Fajn-brigady.cz jsou vysoce ceněné odborné pozice vyžadující praxi nebo speciální dovednosti, například lektoři jazyků či specifické manuální pozice. Vyšší výdělky brigádníci získají také tam, kde existuje silná konkurenční poptávka po brigádnících, což nemusí být na specifickou práci jen ve velkých městech.

„Nejvíce si vydělají brigádníci na specializovanějších pozicích, kde je potřeba již prokázat nějaké znalosti. Například máme brigádu v e-shopu, kde hledáme lidi jen na neděli, a to s němčinou. Zde si vyděláte 250 korun. Sazba zohledňuje také dostupnost pracoviště. Například logistická centra na periferii Prahy hledají brigádníky za 200 korun, což je více, než platí firmy na podobné pozici uvnitř města. Pokud firma hledá narychlo větší množství brigádníků, také musí nabídnout zajímavou odměnu, aby místa obsadila,“ doplňuje zase své zkušenosti Halbrštát z ManpowerGroup.

Brigády 2024: Kde dostanete nejvíce peněz

Nabídky brigád v krajích
KrajPrůměrná mzda v Kč/hod
Praha166
Středočeský kraj160
Jihočeský kraj 154
Plzeňský kraj158
Karlovarský kraj 146
Ústecký kraj 143
Liberecký kraj 152
Královéhradecký kraj153
Pardubický kraj151
Vysočina152
Jihomoravský kraj151
Olomoucký kraj151
Moravskoslezský kraj150
Zlínský kraj 149
Zdroj: Fajn-brigady.cz, 4. týden v červnu 2024

Průměrné výdělky se podle něj meziročně zvýšily zhruba o deset korun. Podle Martiny Le Papouškové, manažerky pro netechnický nábor a dočasné zaměstnávání personální společnost Hays Czech Republic, se navýšení výdělků zvedlo mnohem více, a to jen za několik posledních měsíců.

„Současné ohodnocení kvalifikovaných brigád se s blížícím se létem podle očekávání zvýšilo a aktuálně se pohybuje v rozmezí 180 až 250 korun v závislosti na náročnosti pozice. Je tam patrné navýšení oproti minulému roku i vůči začátku letošního roku, kdy uchazeči byli ochotni pracovat za 160 korun. Dnes takové nabídky odmítají,“ říká Papoušková. Zdůrazňuje však, že Hays má největší zkušenosti s kvalifikovanými brigádami, tedy těmi lépe hodnocenými z kancelářských profesí, a tak její data nemusí odpovídat průměru tuzemského pracovního trhu.

Podle portálu Fajn-brigady.cz, který eviduje údaje za celou republiku, se v relativním vyjádření zvedly meziročně průměrné mzdy brigádníků o pět procent na 157 korun. „Myslet je však opět potřeba na to, že průměr výrazně zvedá hlavní město Praha,“ dodává Ryšková.

Brigádníci si však přilepší také díky tomu, že se změnila legislativa. „Ohledně hodinové mzdy letos hraje ve prospěch brigádníků novela zákoníku práce. Dle ní mají nárok na dovolenou, kterou si po ukončení brigády mohou nechat proplatit,“ upozorňuje Kouba z Grafton Recruitmen.

Na druhou stranu firmy podle Doudy z Randstadu více dbají na to, aby brigádníky zaměstnávaly (a především platily) pouze po dobu, kdy je skutečně potřebují. Dříve přitom často brigádníky nabíraly s předstihem, aby měly jistotu, že se je podaří sehnat a zaměstnance na dovolené nahradit.

Co se od července 2024 mění v brigádách

Jak může být zaměstnán brigádník

Brigádník může vykonávat práci na základě dohody o provedení práce (DPP), dohody o pracovní činnosti (DPČ), nebo dokonce na základě pracovní smlouvy, např. pracovní smlouvy se zkráceným úvazkem nebo na dobu určitou. Brigádník se může stát i živnostníkem.

Změny v odvodech a hlášení ČSSZ

Zaměstnavatelé musí na základě novely zákona o nemocenském pojištění od 01.07.2024 dodržovat tyto povinnosti:

- Nahlásit se u ČSSZ do registru zaměstnavatelů, i když zaměstnávají jen pracovníky na DPP, kterým nevznikla účast na nemocenském pojištění. Nahlašovat správě také nástup těchto zaměstnanců a vést o nich evidenci.

- Posuzovat podle nových pravidel, zda pracovníkovi vzniká účast na nemocenském pojištění. Do 30. 06. 2024 byl tímto limitem měsíční příjem zaměstnance 10 000 Kč ze všech dohod o provedení práce u stejného zaměstnavatele. Od července je tímto limitem příjem ve výši 25 % průměrné mzdy (zaokrouhlení na pětisetkoruny dolů), jedná-li se o DPP u téhož zaměstnavatele. Pro rok 2024 se jedná o částku 10 500 Kč (25 % z 43 997).

- Nově sledovat limit ve výši 40 % průměrné mzdy při (17 500 Kč pro rok 2024) práci „dohodáře“ pro více zaměstnavatelů. O placení odvodů tak rozhodne i výše příjmu z brigád u jiného zaměstnavatele. Společnostem se tak vyplatí to sledovat, aby tušily, zda budou muset odvádět za „dohodáře“ odvody.

Nárok na dovolenou

Zaměstnanci pracující na DPP a DPČ mají od 01. 01. 2024 podle zákoníku práce nárok na dovolenou, pokud odpracují u zaměstnavatele aspoň 80 hodin v příslušném kalendářním roce. Za každých 80 hodin jim náleží dovolená. Maximálně však mohou takto pracovat 300 hodin ročně, čemuž odpovídá placená dovolená v rozsahu 24 hodin.

Po dobu čerpání dovolené má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy ve výši jeho průměrného výdělku. Dojde-li k ukončení jeho „dohody“ před tím, než byla vyčerpána jeho dovolená, zaměstnavatel musí nevyčerpanou dovolenou proplatit.

Zdroj: V4 Group

Doporučované