Hlavní obsah

Brazílie zakázala síť X. „Ničení svobody slova,“ reagoval Musk

Foto: Evolf, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Sociální síť X, dříve Twitter, byla zakázána v Brazílii poté, co nedodržela lhůtu stanovenou soudcem Nejvyššího soudu pro jmenování nového právního zástupce v zemi.

Článek

Už v dubnu začal spor mezi Brazílií a sociální sítí X, dříve Twitter, když soudce Alexandre de Moraes nařídil pozastavení desítek účtů na X kvůli údajnému šíření dezinformací.

Platforma nyní nedodržela lhůtu stanovenou soudem pro zaplacení pokut a jmenování nového právního zástupce a bude v Brazílii pravděpodobně vypnuta do 24 hodin.

Moraes rozhodl o okamžitém a úplném pozastavení platformy, dokud nesplní všechny příkazy soudu a nezaplatí pokuty. To však sociální síť ve stanovené lhůtě neučinila, píše BBC. „Svoboda slova je základem demokracie a nevolený pseudosoudce v Brazílii ji ničí pro politické účely,“ reagoval na rozhodnutí majitel X Elon Musk. Očekává se, že platforma bude vypnuta do 24 hodin.

Sociální síť X v Brazílii údajně používá nejméně desetina obyvatel. Účty obviněné ze šíření dezinformací patřily v mnoha případech příznivcům bývalého pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Mnoho kritiků v Brazílii soudce obvinilo z toho, že je levicový, a k těmto tvrzením se přidal i sám Musk.

Moraes poskytl společnostem Apple a Google pětidenní lhůtu na odstranění X ze svých obchodů s aplikacemi a zablokování jeho používání v systémech iOS a Android. Lidem nebo firmám, které se k platformě připojí přes prostředky, jako je VPN, hrozí pokuta. Zákaz bude platit, dokud X nejmenuje nového právního zástupce v zemi a nezaplatí pokuty za porušení brazilského práva.

K situaci se X již dříve vyjádřila na jednom ze svých oficiálních profilů. „Očekáváme, že soudce Alexandre de Moraes brzy nařídí, aby byl X v Brazílii uzavřen, a to proto, že nevyhovíme nezákonným příkazům cenzurovat jeho politické oponenty,“ píše v příspěvku.

Doporučované