Hlavní obsah

Umělá inteligence pomáhá spravovat bankám peníze. Nadšení i obavy

Foto: Orbi, ČSOB, coworkers.ai, Seznam Zprávy

Na tomto místě můžete v úterý 22. října od 14 hodin sledovat živý přenos debaty o využívání umělé inteligence ve finančních službách.

Umělá inteligence může zásadně změnit celé bankovnictví. Nad vyšší efektivitou bankovních procesů ale musí vždy zůstat důvěra a bezpečnost. O využití AI ve financích bude další Byznys Club Seznam Zpráv.

Článek

Umělá inteligence se stává stále důležitější součástí našich životů. Vstupuje prakticky do všech oblastí a bankovnictví není výjimkou.

Pro bankovnictví je klíčová schopnost umělé inteligence analyzovat velké množství dat, učit se a adaptovat se na rozmanité potřeby klientů. Banky tak budou moci nabízet osobnější, efektivnější a také bezpečnější služby.

O tématu AI ve financích přijde zítra do Byznys Clubu Seznam Zpráv s dalšími hosty pohovořit i Jakub Škrabánek. V Německu pracoval pro fintechové společnosti, podílel se na vývoji systému úvěrového scoringu na základě big dat analýzy umělou inteligencí, má zkušenosti také z oblasti digitalizace spotřebitelských úvěrů. V Česku založil startup, který stojí za finanční aplikací Orbi. Ta má ambice nahrazovat finanční poradce.

Chatboti a virtuální asistenti už dnes umí například odpovídat na časté dotazy zákazníků a dělají to 24 hodin denně. Umělá inteligence tedy nabízí možnosti, jak v bance zvýšit efektivitu rutinních prací a ve výsledku tím i zlepšit služby pro klienty. Nejen banky do této oblasti investují nemalé částky. Ale dokáže AI doopravdy simulovat mezilidskou komunikaci? Ušetřit bankovního úředníka rutinní práce může být z pohledu banky prima, ale jak jsou s tím spokojeni klienti?

Hosty Byznys Clubu o AI ve financích budou

  • Michaela Bauer – členka představenstva, ředitelka technologií, inovací a digitalizace v ČSOB
  • Jakub Škrabánek – expert na fintech, autor finanční aplikace Orbi
  • Ondřej Pohl – business development manager v coworkers.ai

Dalším hostem bude Michaela Bauer. Ta má, jak sama říká, připravovat banku na budoucnost. V ČSOB má na starost portfolio technologií, inovací a digitalizace, takže umělá inteligence je pro ni zásadním tématem. Říká, že banky už umí analytické schopnosti AI využívat při zpracování nasbíraných dat o zákaznících a jejich smlouvách. Jak dobře tedy pomáhá prediktivní analýza rozeznávat trendy a skutečné potřeby klientů?

Jedna ze dvou žen v představenstvu ČSOB bude jistě souhlasit i s tím, že umělá inteligence umí kvalitně pracovat ve prospěch bezpečnosti, například upozorňovat na podezřelé transakce. Stejně dobře ale dokáže pracovat proti nám. Vždy totiž záleží na tom, kdo AI nástroje ovládá a jaké má cíle. Kdo je v tomto pomyslném závodě dál – hackeři, nebo IT specialisté pracující ve službách bank?

Pozvání do Byznys Clubu, který se tentokrát bude zabývat využitím AI ve financích, přijal také Ondřej Pohl, specialista na automatizaci komunikace přes chatboty, voiceboty a emailboty. Pomáhá firmám pochopit přínos a využitelnost těchto technologií a možná ho budou v debatě zajímat praktické zkušenosti jeho partnerů.

Sledujte už zítra Byznys Club Seznam Zpráv o využití umělé inteligence ve finančních službách, stream debaty bude od 14 hodin k vidění v úvodu tohoto článku.

Partnerem Byznys Clubu je ČSOB a aplikace Orbi.

Doporučované