Článek
Světoznámé celebrity jako Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Penélope Cruz, Julienne Moore nebo Elton John dorazí na Francouzskou riviéru, kde se na 12 dní ubytují v luxusním hotelu Majestic. Obsluhovat tam hollywoodskou elitu ale není nijak lehké ani levné.
Desítky tisíc tun jídla, k tomu pití a květiny
Hotelový personál se podle magazínu Business Insider musí v době konání festivalu až zdvojnásobit – k přípravě a servírování bude přes 45 a půl tisíce tun jídla a skoro 19 tisíc lahví vína a šampaňského.
Celkem 700 členů personálu musí vyměnit asi 14 tisíc ručníků a 15 tisíc prostěradel. Vyčistit nebo nažehlit pak musí zhruba šest tisíc kusů oděvů a do pokojů mají připravit až osm tisíc růží – za 32 tisíc dolarů, to je přes 180 tisíc korun.
Delikatesy za miliardy
A teď zpět k jídlu a pití. Oblíbené francouzské pochoutky – játrové paštiky foie gras – se bude servírovat asi 350 kilo – za 38 a půl tisíce dolarů. Očekávaná spotřeba kaviáru – ještě luxusnější delikatesy – je padesát kilogramů, vyjde tak na 132 tisíc dolarů. K chuti určitě přijde také devět tun makaronů za 80 tisíc, dvě tuny humrů za 48 tisíc a 250 kilo čokolády za 16 a půl tisíce dolarů. Ovoce a zeleniny bude potřeba 40 tun.
Celkem se podle průzkumu magazínu Business Insider v hotelu připraví 25 tisíc jídel, ke kterým se otevře 18 a půl tisíce lahví vína – polovina bude šampaňské.
Sečteno podtrženo. Hotel Majestic v Cannes si na útraty spojené s festivalem musel připravit 347 tisíc dolarů – 315 tisíc, tedy asi 7 milionů korun půjde jenom na stolování.