Článek
Vyplývá to z gastronomického průvodce, který dnes zveřejnila společnost Michelin. Milovníkům dobrého jídla nově doporučuje navštívit třeba Slovinsko nebo polské město Krakov.
Pražská restaurace Field michelinskou hvězdu obhájila už počtvrté. „Letošní obhajoba byla pro nás obzvlášť důležitá a přiznám se, že z ní mám ještě větší radost než obvykle. Je to skvělá zpráva, kterou jsme už potřebovali slyšet,“ uvedl šéfkuchař Radek Kašpárek.
Podle manažera Field Restaurant Miroslava Noska je třeba poděkovat hostům, kteří se po znovuotevření vrátili. Hlavní dík podle něj ale patří celému týmu, bez jehož tvrdé práce a nasazení po celý rok by hvězda nebyla.
Obhájení hvězdy je také podle manažera restaurace Degustation Bohême Bourgeois Tomáše Brosche povzbuzení pro tým a zároveň závazek do budoucna. Po znovuotevření restaurací v květnu podle něj zavedli obědy a zjednodušili koncept večeří. „Nakupujeme stejné ingredience, které zpracovávají stejní kuchaři podle stejných postupů. Jídlo, které si u nás dáte dneska, bude tak dobré jako před rokem, protože dál děláme to jediné, co umíme - vaříme z perfektních surovin jídlo, které se tváří obyčejně, ale chutná výborně,“ doplnil šéfkuchař Oldřich Sahajdák.
Do michelinského výběru se jako „dobrá kvalita za dobrou cenu“ dostaly stejně jako loni ještě čtyři české restaurace: Divinis, Eska, Na Kopci a Sansho. Také tyto čtyři podniky, které nezískaly hvězdu, ale ocenění Bib Gourmand, jsou v hlavním městě.
Podle stránek michelinského průvodce hodnotili jeho porotci i letos 31 pražských restaurací. Mimo hlavní město nezavítali.
Vůbec poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro celkem třikrát. Podnik Allegro mezitím zanikl. V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě před tím, než bylo ocenění oznámeno. Alcron hvězdu držel od roku 2012, než o ni v roce 2018 přišel. Celkem tak hvězdu dosud získalo pět pražských restaurací.
Michelinský podnik Field a éra postkoronavirová.
Jednou hvězdou Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, která stojí za návštěvu, dvě hvězdy dává výtečným podnikům, které stojí za zajížďku, a tři hvězdy obdrží výjimečné kuchyně, které stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.
Třemi hvězdami se letos může v Evropě pyšnit 24 restaurací, z toho čtyři nově, dvěma hvězdami 95 restaurací (13 nově) a jednou hvězdou 380 podniků (52 nově). Dobrou kvalitu za dobrou cenu podle průvodce nabízí 253 evropských restaurací. Nejvíce nově oceněných podniků je ve Francii a v Německu.
Glosa: Michelin, který dlouho platil za jednoznačnou autoritu, začíná mít image staříka.
Na gastronomickou mapu Evropy se letos poprvé dostalo Slovinsko. Porotci ocenili lublaňský podnik Atelje. Svou michelinskou restauraci má nově i druhé největší polské město Krakov. Hvězdičku dostala Bottiglieria 1881. Jedinou visegrádskou zemí s dvouhvězdičkovou restaurací je Maďarsko, kde se tohoto ocenění dostalo budapešťské restauraci Onyx. Slovensko v průvodci vůbec není.
Společnost Michelin není jen výrobcem pneumatik, ale vydává rovněž mapy a gastronomické i turistické průvodce. Průvodce Main Cities of Europe se na trhu poprvé objevil před více než 100 lety. Letos se v něm objevily restaurace z 39 měst ve 23 evropských zemích.