Článek
Prodeje obědů z okének a rozvozem jsou v současnosti silnější než při jarní koronavirové vlně. Nyní dosahují obědové tržby 36 procent běžného roku, na jaře šlo o 20 procent předcovidového období. V průměru od začátku uzavření podniků jde o 37 procent proti časům před koronavirem. Ve čtvrtek to v tiskové zprávě uvedla společnost Edenred, která provozuje systém stravenek a karet Ticket Restaurant. Restauracím ale chybějí tržby za večeře, nápoje a nulová je poptávka od turistů.
„Zajímavostí ale je, že zatímco na jaře obědové tržby v prvních dnech po lockdownu prudce propadly až na jednu desetinu běžného stavu - 11 procent - a pak mírně rostly, nyní byly prodeje jídel nejvyšší záhy po lockdownu,“ uvedla firma. V prvních dnech po uzavření provozů v polovině října se tržby za obědy v restauracích snížily na 43 procent, koncem října klesly o devět procentních bodů na 34 procent, v minulém týdnu pak vzrostly o dva procentní body.
Podle firmy je ale celkově situace výrazně horší, než co ukazují obědové tržby. „Restauracím prakticky odpadlo vaření večeří, na minimu je prodej nápojů a čepovaného piva, zejména v Praze, příhraničních oblastech a turistických destinacích pak chybí poptávka turistů a návštěvníků ze zahraničí. Přesto se ukazuje, že na druhý lockdown se již celý gastro sektor a návazné služby dokázaly připravit, byť je velmi bolestivý,“ uvedl šéf inovací a marketingu společnosti Jakub Ryba.
Pomoct restauracím se snaží mnoho projektů. Například kampaň „Rozbalte to“, kterou iniciovala společnost Mattoni pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu, se bude snažit podpořit nákup v restauracích skrze televizní spoty.
Stravenkové firmy pak již dříve informovaly, že reagovaly na výzvu zástupců podnikatelů na podporu restaurací a dočasně jim odpustily nebo snížily provize. Upozorňují uživatele stravenek na otevřená výdejní okna, na nadcházející měsíce připravují další formy pomoci. Snahy stravenkových firem ocenila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.