Článek
Kutnohorští vinaři sázejí na biologické postupy. Jdou nejpřísnější cestou tzv. biodynamického zemědělství, které nejen vylučuje jakékoliv chemické či umělé preparáty při ošetřování vinic i výrobě vína, navíc ale sázejí na „využívání vesmírné energie“ podle nauky rakouského filozofa a esoterika Rudolfa Steinera.
Co si pod tím představit? K ochraně proti plísním firma používá třeba takzvaný křemenáček. Tedy nadrcený křemen, který strávil několik měsíců naplněný v kravském rohu, zakopaný na vinici. „Tady získává energii, která mu pak zaručí účinnost. Ověřili jsme si, že to funguje,“ říká Rudolfský. Podobně podle něj účinkují i přírodní přípravky, obsahující mizivé množství účinné látky - podobně jako homeopatická léčiva.
Řadu postupů, které Rudolfští dodržují, není šéf Vinných sklepů schopen racionálně vysvětlit, tvrdí ale, že se v praxi osvědčily. A zájem o tento druh výroby je i na trhu: Vinné sklepy nemají problém s prodejem. Většinu jejich vína odebere privátní klientela nebo se prodá turistům či fanouškům biozemědělství přímo ze dvora. Na ošetřování vinic biodynamickými metodami si firmu najímají další malí vinaři. A teď se kutnohorské vinařství pouští do výroby vlastních preparátů z rostlinných výtažků i na prodej. Každopádně jsou Vinné sklepy v černých číslech.
Jak se podniká v netradiční vinařské oblasti středních Čech, Vysočiny či Podkrkonoší? Je možné vykompenzovat horší klimatické podmínky, nabídnete-li zákazníkovi s vínem i příběh a trochu esoteriky? A proč kupují přírodní biopesticidy správci fotbalových hřišť? Pusťte si další díl pořadu Peníze, nebo život.