Hlavní obsah

Dražba klasické moderny: autor obrazů za miliony má kořeny v Česku

Prohlédněte si aukční výstavu v pražském Dorotheu.Video: Jana Lipská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mimořádná díla rakouského malíře Egona Schieleho si mohla veřejnost prohlédnout v galerii pražského Dorothea. Milionová díla umělce světové moderny, který je významný i svým působením v Česku, vstupují v listopadu do aukce.

Článek

Cena nejdražšího obrazu, kterým je Žena se zdviženýma rukama, se odhaduje na na 900 tisíc až 1,6 milionu euro. Horní hranice odhadované ceny je tak v přepočtu téměř 41 milionů korun.

Foto: Seznam Zprávy

Žena se zdviženýma rukama od Egona Schieleho.

Egon Schiele patří k předním autorům světového moderního umění. Po konfliktu s konzervativním učitelem na vídeňské Akademii výtvarných umění přišla ale naděje, když se Schiele seznámil s významným rakouským malířem Gustavem Klimtem, který Schielovu tvorbu ovlivnil.

Schiele si začal prosazovat svůj vlastní styl, v roce 1910 se zhnusen Vídní přestěhoval do Českého Krumlova, odkud pocházela jeho matka. V jižních Čechách se věnoval především tvorbě svébytných aktů.

„Není žádné moderní umění, je jen jedno umění a to je všepřetrvávající,“ napsal Schiele v dopise neznámému adresátovi. I tento rukopis bude součástí listopadové aukce – s cenou 20 – 40 tisíc euro.

Foto: Seznam Zprávy

Rukopis Egona Schieleho, který je s odhadní cenou 20-40 tisíc euro také součástí aukce.

Aukci doplňují i díla dalších autorů, mezi nimi i dvě kresby Schielova pozdějšího učitele Gustava Klimta. V pražském Dorotheu visí ale vedle děl předních rakouských autorů také díla česká.

„Je to ojedinělá možnost vidět českou tvorbu po boku světových mistrů a je vidět, že se k sobě celkem hodí. To nikde jinde asi neuvidíte,” komentuje kompozici aukční galerie Michal Šimek, znalec aukční síně Dorotheum.

Reklama

Související témata:

Doporučované