Hlavní obsah

Zpochybňoval, že přijde velká voda. Nabralo to 3900 lajků, brání se politik

Foto: Jan Skalický

Jan Skalický kandiduje do Senátu na Litoměřicku a Slánsku za koalici Stačilo!

Jan Skalický, kandidát Senátu za hnutí Stačilo!, ještě v sobotním videu zpochybňoval, že přijde velká katastrofa. A obviňoval vládu, že straší povodní stejně jako válkou na Ukrajině nebo covidem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na sobotní video natočené na břehu Labe je Jan Skalický hrdý. „Má dneska přes čtyři tisíce reakcí. A z toho 3900 pozitivních. Já to ještě jednou zopakuju: čtyři tisíce reakcí, 3900 pozitivních,“ počítá.

Senátorský kandidát hnutí Stačilo! a bývalý šéf Ředitelství vodních cest na videu – zjednodušeně – říká: Vláda umí jen strašit – covidem, válkou na Ukrajině a teď povodní. A to proto, že chce zřejmě ovlivnit víkendové krajské a senátní volby.

„Ano, je tady velká voda,“ uznává Jan Skalický na záběrech u jezu v ústecké části Střekov. „Ale je to taková velká voda, aby lidé přemýšleli jen o katastrofách, které se sem řítí, aby nechodili ven, aby nemohla být kontaktní kampaň a aby volby prošly v takovém krizovém stavu?“ ptá se ve videu zveřejněném na facebooku.

V sobotu přidal na YouTube další rozhovor, v němž ještě rovnou tvrdil, že kolem povodní se odehrává „divadlo“ a že velká voda nejspíš nebude ani tak ničivá jako v roce 2013, kdy nedosáhla plošných rozměrů z let 1997 či 2002.

Jaká je situace po třech dnech od Skalického videí, je zřejmé: Jeden člověk zemřel, několik dalších se pohřešuje, tisíce lidí se musely evakuovat – a situace byla na řadě míst horší než ve zmíněném roce 1997.

Cítím s lidmi, brání se

Jan Skalický dnes tvrdí, že minulý týden ve čtvrtek nebo v pátek si informace ověřoval u ředitele Českého hydrometeorologického ústavu a u dalších odpovědných lidí. „Proto také na videu říkám, že je nějaký předpoklad. Ale že nevíme, jaká bude situace,“ říká Skalický.

Jenže v sobotu (kdy přidal na internet další rozhovor) už zároveň bylo potvrzené, že bude především na Moravě hodně zle: Ředitel meteorologů Mark Rieder avizoval v rozhovoru pro iDnes, že je Česko čím dál blíž apokalyptickému scénáři – tím, jak se postupně zpřesňují data a výpočty.

Foto: Seznam Zprávy

Jan Skalický byl roky silným propagátorem vodního kanálu Dunaj–Odra–Labe, jehož přípravy zarazila Fialova vláda.

Jan Skalický nyní tvrdí, že ve videu u Labe – na němž částečně zpochybňuje, že hrozí katastrofa – mluvil hlavně o situaci v severních Čechách, které zatím povodeň neohrozila tak jako východní část republiky.

Jako příklad zbytečně vyvolaného strachu dává zrušený veletrh Zahrada Čech v Litoměřicích. Organizátoři ho však podle oficiálních zpráv neukončili kvůli vodě, ale kvůli extrémnímu větru, jenž poničil 60 procent výstavní plochy.

Skalického video ale působí dojmem, že o povodních hovoří tak, že nemusejí brutálně zasáhnout celou republiku – nejen Ústecko.

„Klidně připustím, že jsem měl víc zdůraznit, že na Moravě mají lidé jiné starosti,“ říká Skalický nyní, když se předpovědi o povodni naplnily. A dodává, že mu je lidí v postižených oblastech líto. „Cítím s lidmi ze severní Moravy, kteří stojí po kolena ve vodě,“ vysvětluje.

Nemůže vyloučit nic

Ve druhém, sobotním videu je ostřejší a rovnou říká, že povodně mohou sloužit vládě, aby „zakryla svoje průsery“.

Nebo že týden před volbami vládě mohli „píáristé“ a experti na ovlivňování veřejného mínění poradit, jak hrozbu povodní zveličit, a tím například zabránit politikům typu Skalického jezdit za voliči a vést kampaň v ulicích.

„…Řekli: Ten poslední týden před volbami my ohneme tak, že už se nebudou řešit vaše problémy. A lidi budou rádi, že přežili takovou povodeň,“ říká Skalický na internetu.

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.

Ani na jedné z nahrávek Skalický neříká, že by měl pro temné plány vlády nějaké důkazy. Ale že to „nemůže vyloučit“.

Že mohl být zdrženlivější – jak v tom, že povodně nemusí být tak silné, tak i v konspiracích, že jimi někdo schválně straší –, si Jan Skalický nepřipouští.

„Že to vláda zneužívá, to je můj názor a názor velkého množství voličů. Proto taky ten příspěvek byl hodnocen kladně,“ odkazuje znovu na facebookové video se 3900 palci nahoru.

Doporučované