Hlavní obsah

„Voda je za hodinu tu.“ Ale lidé z domů nechtějí

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Odra na kraji Bohumína v šest hodin večer.

V Moravskoslezském kraji očekávají stoletou vodu. Reportáž z Bohumína, kde evakuují lidi z devadesátky domů. Téměř nikdo neodchází.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Zůstávám,“ rázně odpovídá strážníkům Miroslava Kocurová a ukazuje nahoru do svého domu. „Nemohu. Mám tam 65 koček. Někdo se o ně musí postarat.“

Dvojice strážníků jí ještě domlouvá a dává základní informace. Majitelka kočičího útulku pak redaktorovi vysvětluje, že už tady povodně zažila v roce 1997 a 2010. „My tu měli sucho,“ namítá.

Jsme v Ostravské ulici, v místní části Pudlov. Před několika desítkami minut vedení města doporučilo místním, aby z domů odešli. V první fázi mají dočasně odejít obyvatelé 92 domů. „Jenže zatím souhlasili tak tři. Nic s nimi nenaděláme,“ shodují se strážníci dvou oslovených hlídek.

Ve spolupráci s policisty i hasiči jezdí dům od domu.

„Lidé jsou varováni. Sami se většinou nechtějí stěhovat. Co jsem bohužel zažil, pak přijde noc a pak je za mnohem složitějších okolností musejí na lodičkách nebezpečně evakuovat hasiči, což je ta nejhorší varianta,“ říká starosta Petr Vícha.

Situace na kraji Bohumína je přitom dramatická. Odra zesílila o desítky metrů. Správa povodí zpřísnila předpověď. „Původně tu mělo řekou protékat asi 850 kubíků, teď je to 1600 až 1800 kubíků, takže stoletá voda,“ povídá starosta.

„Byl jste u Antošovické lávky? Do hodiny se tam voda rozleje,“ ukazuje starosta směrem k Odře.

Lávka je na cyklostezce, před ní je už natažená policejní páska, přesto jsou na ní zvědavci. „Nebojíme se. My to známe, už jsme to zažili. Doufejme, že to nebude tak hrozné,“ říká žena s několika dětmi. Řeka je kalná a mohutná. Plavou v ní kusy větví a nepořádek.

V Ostravské ulici má plné ruce dvojice mužů. „Tady za kapličkou bydlí syn. Je to rok nová stavba. Potřebujeme dům zabezpečit, odvézt auta. Snažíme se uchránit co nejvíc. Už víme, co je velká voda. Modlíme se, aby to nepřišlo znovu, nebo ještě horší,“ říká.

S rodinou se snaží přemístit co nejvíc věcí do prvního patra. Elektronika, nábytek. „A budeme hlídat až do poslední chvíle,“ hlásí odhodlaně.

„Neztrácíme optimismus“

Starosta Vícha je v čele bohumínské radnice třicet let. S místními čelil povodním i v roce 1997 a 2010. „V roce 1997 jsme měli zaplavené celé centrum. Čtyři kilometry od řeky. A bylo tam 90 centimetrů. Jezdilo se po pramičkách. Věříme, to nebude tak zlé,“ snaží se zůstat optimistický.

S kolegy jezdí po okolí a komunikuje s místními. „Cenné věci vynášejí nahoru a váhají, co mají dělat,“ dodává Vícha.

Na krizovém štábu také rozhodli o evakuaci městské nemocnice. Chystají stěhování desítek pacientů do okolních zařízení.

V Pudlově se rodiny připravují na nejhorší. Pan Pavel s rodinou také dávají věci na půdu. „V devadesátém sedmém jsme se museli přestěhovat, protože tady v baráku bylo po kolena vody,“ popisuje a tuší, že to i teď bude zlé.

Místní navíc zuří, že od povodní v roce 1997 tady nejsou dokončené protipovodňové zábrany. „Napište, že jsou to darebáci. Už v roce 2019 to mělo být hotové,“ spílá „těm nahoře“ ve vládě.

Podívejte se, jak to na místě vypadá:

+3

Kocurová se zlobí, že je v zábranách právě u Pudlova díra. „Ať jdou do háje. Je tam proluka. Nechápu to,“ říká.

Podle Víchy nejsou opatření dokončená kvůli protestům občanů, kteří tam mají pozemky.

V Pudlově je také důležitá trafostanice, která dodává elektřinu do města. „Jestli bude stoletá voda, tak se přelije i přes Ostravskou ulici a rozvodna to nevydrží,“ obává se starosta.

Připomíná, že Bohumín leží na soutoku Odry a Olše a všechny srážky, které v kraji spadnou, musejí protéct městem.

„Jestli jsem si něco nepřál, tak zažít třetí povodeň. Vidíte to neštěstí lidí. To nechcete zažít. Teď to zase přišlo a zdá se, že to pro některé naše občany zase bude realita.“

Čas od času houkají sirény hasičských aut. Stále hustěji prší. Je potřeba odjet. Voda bude zanedlouho tu.

Doporučované