Hlavní obsah

Zranění, laguny a popadané stromy. Českem se prohnaly silné bouřky

Foto: CHMI, Seznam Zprávy

Meteorologové předpokládají, že pršet bude i v noci na sobotu. Ilustrační fotografie.

Silné deště a bouřky způsobily stovky komplikací. Hasiči zasahovali u popadaných stromů a lagun, často také odčerpávali vodu. Meteorologové zaznamenali i několik supercel.

Článek

V pátek odpoledne do Česka opět dorazily silné bouřky s přívalovými srážkami, nebezpečným větrem a kroupami. Nejdříve se objevily na jihu Čech a na Vysočině, odkud zvolna postupovaly do středních a východních Čech a na jih Moravy.

Na několika železničních tratích zastavily po bouřce spadlé stromy vlaky, po vydatném dešti se vytvořila laguna na dálnici D1 za Prahou. Vyplývá to z informací meteorologů, Správy železnic, Českých drah a hasičů.

Výstraha na bouřky s nebezpečnými jevy platí do večera pro celou republiku, v některých regionech až do noci. Intenzivní déšť může rozvodnit hladiny zejména menších toků na první, výjimečně až druhý stupeň povodňové aktivity, povodňová bdělost platí pro část Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Meteorologové upozornili i na riziko lokálních záplav.

Hasiči řešili laguny a popadané stromy

Pražští hasiči na síti X oznámili, že na dálnici D1 ve směru z hlavního města zasahují u laguny na vozovce. Středočeští hasiči pak mezi 16. a 19. hodinou  zasahovali u 81 událostí. Nejvíce řešili odčerpávání vody a popadané stromy, situace byla nejhorší na Nymbursku.

Spadlé stromy na trať odpoledne podle webu Českých drah zastavily železniční dopravu ve středních Čechách na trati Praha-Čerčany mezi Vraným nad Vltavou a Davlí a v úseku Čísovice-Měchenice. Omezení tam má trvat zřejmě do večera.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku odpoledne uvedl, že první bouřky se vytvořily v Pošumaví a jižních Čechách. Velmi silná bouřka byla na Strakonicku, která pomalu postupovala k severovýchodu. Pravděpodobně supercelu s krupobitím, přívalovým deštěm a silným větrem zaznamenali meteorologové nad Píseckem.

Jihočeští hasiči zasahovali nejvíce na Strakonicku a Jindřichohradecku. I tam mezi nejčastější zásahy patřilo odčerpávání vody a odklízení popadaných stromů. „Na Strakonicku napršelo během krátké doby asi 20 milimetrů vody. Zřejmě někde i padaly menší kroupy,“ uvedla pro ČTK Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Slabší srážky budou pokračovat i v noci

V Jihomoravském kraji hasiči vyjeli k více než 90 případům, nejčastěji je řešili v Brně venkově. Meteorologové na jižní Moravě zaznamenali silnou bouřku, zřejmě supercelu, v okolí Moravských Budějovic.

Dva lidé pak kvůli bouřce utrpěli i zranění. Kvůli stromu spadlému přes silnici mezi Ořechovem a Střelicemi na Brněnsku se zranil motorkář, uvedl mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala. „Muže jsme po ošetření na místě převezli na urgentní příjem FN Brno s podezřením na těžká zranění,“ doplnil mluvčí záchranářů Lukáš Dvořáček.

Druhým zraněným je obyvatel stanu v kempu ve Vémyslicích na Znojemsku. „V kempu spadly stromy na dvě auta a stan, jeho obyvatel utrpěl zranění, záchranáři jej převezli do nemocnice k dalšímu ošetření,“ doplnil mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Kvůli popadaným stromům nejezdily vlaky v úseku Střelice-Silůvky či u Tišnova. Nepříznivé počasí způsobilo problémy i na některých dalších tratích například u Havlíčkova Brodu na Vysočině nebo u jihočeského Protivína na trati Plzeň - České Budějovice. Hasiči a pracovníci Správy železnic postupně závady odstraňovali, mezitím se ale další objevovaly jinde.

ČHMÚ očekává další vlnu slabších srážek i během noci na sobotu, ojediněle se vyskytnou bouřky. „Vzhledem k aktuálnímu rozložení a intenzitě očekávaných srážek bude docházet k lokálním vzestupům hladin, zejména na menších tocích, případně k lokálnímu zatopení v obcích a městech. Vzestupy mohou být velmi rychlé a výrazné, nelze vyloučit překročení prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle druhého stupně,“ sdělil ČHMÚ.

Doporučované