Hlavní obsah

Fatální riziko v Krkonoších. Povodně uvolňují půdu, správci varují turisty

Foto: Profimedia.cz

Správci Krkonošského národního parku po deštích varují před horskými túrami.

Nejen povodně. V Krkonoších po vydatných deštích hrozí sesuvy půdy, pády stromů i zemní laviny. Správa národního parku proto lidem na horách nedoporučuje, aby chodili do lesů. „Teď fakt není čas na turistiku,“ říká mluvčí KRNAP.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dlouhodobé deště, které nyní sužují Českou republiku, zapříčinily kromě povodní rovněž sesuvy půdy v Krkonoších. V pohoří hrozí i zemní laviny, které vznikají na strmém a podmáčeném svahu. Návštěvníkům a obyvatelům Krkonoš se nedoporučuje vyjíždět na hřebeny hor. Jejich výlet by mohl mít i tragické následky.

Jaké nebezpečí teď v Krkonoších hrozí, Seznam Zprávám popsal mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Nejčastěji se zemní laviny objevují v prudkém svahu na horách. „Svah musí být podmáčený, zpravidla bývá na nějakém skalnatém podloží, kde se vlivem podmáčení neudrží a celý sjede,“ popisuje Drahný s tím, že se vždy sesype bahno, hlína, kamení a další vegetace včetně stromů.

S túrami po Krkonoších vyčkejte

Zemní laviny a sesuvy půdy představují také riziko pro návštěvníky a obyvatele Krkonoš, kteří se v následujících dnech vydají na túry. „Když v oblasti zemní laviny budete, tak to představuje fatální riziko. Pokud budete daleko nebo ve vzdálenosti 20 metrů, tak vás to v zásadě neohrožuje, ale pouze poleká,“ popisuje Drahný stav nebezpečí.

Správa KRNAP proto lidi vyzývá, aby tento týden přehodnotili své plány na jakoukoli turistiku v Krkonoších a povodněmi postižených oblastech. „Teď fakt není čas na turistiku. Teď je čas na to, aby tam byli odborníci, složky IZS a pracovníci lesního hospodářství. Aby dali přírodu zpět do kupy a mohla být zase pro cestovní ruch bez problémů přístupná. Ale tento týden určitě není vhodný čas na výlety po horách,“ říká Drahný.

V Krkonoších mohou vlivem silného větru popadat také stromy. Proto se rovněž nedoporučuje chodit do lesů.

Správci národního parku zároveň prakticky nemají možnost, jak zemní laviny a sesuvy půdy monitorovat, a jen těžko jim mohou předejít a zabránit. „V momentě, kdy lavina spadne, tak tam přijedeme, a pokud to jde, tak ji zlikvidujeme, nebo cestu zavřeme páskami,“ doplňuje Drahný, že nedokážou určit pravděpodobnost vyššího výskytu lavin.

Horská služba zatím nezasahovala

Při pádu zemní laviny na místě zasahuje horská služba. Zatím takovou situaci ale řešit nemusela. „Jsou tu pouze popadané některé stromy, které KRNAP odstraňuje. Částečně jsou rozebrané i cesty,“ doplňuje tiskový mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš s tím, že situace je zatím poklidná.

Některá místa už kvůli sesuvům půdy ale bylo nutné uzavřít. V sobotu v Malé Úpě popadaly stromy a kamení, silnice tam byla uzavřená od křižovatky na Pec pod Sněžkou. Policejní mluvčí Martina Jandová dnes Seznam Zprávám sdělila, že komunikace už je znovu průjezdná.

Půda se sesunula také na začátku Obřího dolu nad chatou Betyna. „Tohle jsou dvě lokality, které teď známe, ale na druhou stranu může sesuv půdy nastat po celých Krkonoších ještě v horizontu příštích dní,“ uzavírá Drahný.

Doporučované