Hlavní obsah

Zavřené silnice i vlaková trať. Déšť rozvodnil řeky v Plzeňském kraji

Foto: Web www.plzen.eu

Řeky v okolí Plzně se vylévají z koryt.

Víkend se v Česku nesl ve znamení dešťů a bouřek. V některých částech území došlo k rozvodnění řek, intenzivní srážky způsobily i dopravní omezení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že na plzeňské řece Radbuze ve Staňkově na Domažlicku bude až do pondělí přetrvávat třetí stupeň povodňové aktivity. V Plzni je vyhlášen první povodňový stupeň v části Lhota a na odtoku z nádrže České údolí a jejích přítocích.

Radnice v této souvislosti proto varovala občany před tím, aby se v okolí řeky zdržovali, s odkazem na to, že kvůli podmáčené půdě hrozí vyvrácení stromů a řidičům také tzv. aquaplaning (jev, kdy pneumatika ztrácí kontakt s vozovkou kvůli velkému množství vody na vozovce, pozn. red.). Městská policie zároveň uzavřela přístup na náplavku.

Krajští hasiči hlásí kolem stovky výjezdů. „Máme za sebou náročný víkend, aktuálně je ještě 90 % jednotek na místě a teď nám začne další kus práce, kdy budeme postupně odčerpávat vodu ze zatopených sklepů,“ řekl Seznam Zprávám velící důstojník krajských hasičů Pavel Hrůša. Dodal, že práce potrvají do rána.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči Plzeňského kraje evidují za neděli desítky zásahů.

Zaplavená trať mezi Plzní a Starým Plzencem

Srážky s sebou zároveň přinesly i řadu dopravních omezení. Během nedělního odpoledne byl zastaven provoz na železnici mezi Plzní a Starým Plzencem na trati do Strakonic. Trať je zaplavená, sesunula se půda a na koleje spadl strom, uvedly České dráhy na síti X.

Na místě zasahovali drážní hasiči. Podle mluvčího Martina Kavky by se provoz mohl obnovit v úterý 4. června. Provoz zatím zajišťují náhradní autobusy.

Intenzivní deště zároveň na Plzeňsku zapříčinily i uzavření některých silnic. Neprůjezdná zůstala například silnice první třídy I/20 v Losiné u Plzně. „Komunikace je zcela uzavřená v obou směrech, zatopený je celý kruhový objezd. Komunikace uzavřena od OC Olympia do Losiné a z druhé strany na příjezdu od Štěnovic. Dále je uzavřena obec Starý Plzenec a kruhový objezd u OC Olympia,“ řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Podle informací ČTK jsou zavřené také silnice ze Starého Plzence do plzeňské části Koterov, kde se rozlévá řeka Úslava.

Doporučované