Hlavní obsah

Zástupci Starostů a Spolu v Libereckém kraji podepsali koaliční smlouvu

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Hejtmanem bude i nadále Martin Půta.

Koalice má většinu 25 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Kraj povede devítičlenná rada, šest míst obsadí Starostové a tři Spolu. Hejtmanem by měl zůstat lídr Starostů Martin Půta, bude to jeho čtvrté volební období.

Článek

Liberecký kraj povede další čtyři roky koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj a Spolu pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL –, jež skončilo třetí. Jejich zástupci ve středu na Ještědu podepsali koaliční smlouvu.

„Dohodli jsme se na spolupráci, která bude navazovat na práci končící koalice a která zároveň bude dál kraj rozvíjet v našich programových prioritách,“ řekl Půta. K těm podle něj patří investice do středního školství, zrychlení železničního spojení z Liberce do Prahy nebo oprava Ještědu.

V minulém období vládli Starostové v koalici s Piráty a ODS, kteří měli po pěti mandátech, koalice tak měla v zastupitelstvu silnou většinu 32 mandátů. V letošních volbách ale Piráti propadli, získali jen 3,78 procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostali.

Voliči v kraji vybírali v září ze 13 kandidátek, do zastupitelstva se dostaly jen čtyři subjekty. Starostové získali 20 mandátů, druhé ANO má o dva méně. Třetí Spolu získalo pět mandátů a uspěla ještě koalice SPD a Trikolora, která má dva mandáty. Počty ale nemusí být definitivní. Uskupení Stačilo! chybělo osm hlasů k dosažení pětiprocentní hranice nutné pro zisk mandátu. Jeho zástupci podali ke krajskému soudu stížnost, kterou se domáhají zneplatnění volby všech kandidátů v krajských volbách v Libereckém kraji. Soud zatím o návrhu nerozhodl.

Doporučované