Hlavní obsah

Zásahy bleskem jsou rarita, říká záchranář. Následky ale mohou být fatální

Foto: Šárka Svobodová

Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Po zásahu bleskem v Liberci je zraněných 18 lidí, včetně dětí. Podle záchranáře Marka Dvořáka jsou podobné události ojedinělé. „Většinou jde spíše o otřes, kdy člověka blesk nezasáhne přímo,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Blesk v libereckém parku během dne dětí zasáhl 18 lidí, včetně dětí. Zranění jsou spíše lehká, oznámila nemocnice. Na místě zasahovali záchranáři i policie. Nemocnice aktivovala traumaplán.

Většinu zraněných přijala liberecká nemocnice, někteří byli převezeni do Jablonce nad Nisou. Jedno dítě bylo letecky transportováno do Prahy. Záchranáři informovali, že blesk udeřil do stromu.

Podle záchranáře a lékaře urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Motole Marka Dvořáka se záchranáři s takovými zásahy setkávají ojediněle. Na to, jaká zranění může zásah bleskem člověku způsobit a jak dlouho trvá rekonvalescence, odpovídá v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jak často se setkáváte s výjezdy k pacientům, které zasáhl blesk?

Je to pro nás raritní úraz, v rámci krajské záchranné služby vídáme takové případy v jednotkách ročně. Většinou jde spíše o otřes, kdy člověka blesk nezasáhne přímo.

Jaká zranění může zásah bleskem způsobit?

Pokud se bavíme o zásahu velmi vysokým napětím, pokud je tam přímý impakt nebo je ten člověk v bezprostřední blízkosti, tak tam mohou být zranění zcela fatální. Jedná se o závažné popáleniny nebo může jít o poruchy srdečního rytmu, což může být smrtící záležitost nebo mít velmi závažné doživotní následky. Závisí to na řadě faktorů.

Samozřejmě přímý zásah blesku v podstatě nejde přežít, takže se skoro vždycky bavíme o nepřímém zásahu. Pak záleží, v jaké vzdálenosti se člověk nachází a jaký je tam bod vstupu a výstupu napětí. Tady byla velká smůla, že to zrovna udeřilo do místa, kde bylo 15 lidí a impakt byl bohužel nejspíše velký.

Co byste jmenoval mezi přitěžujícími faktory?

Pochopitelně záleží, jakým mechanismem blesk člověka zasáhne, jestli je to do země nebo jestli se ten člověk třeba přidržuje stromu. Nicméně roli určitě sehrává i věk a další komorbidity.

A dokážete říci, jaké mohou být následky po zásahu bleskem? Jak dlouhá může být rekonvalescence?

Následky mohou být doživotní, a pokud se jedná o závažné úrazy, tak ti pacienti tráví určitě týdny v popáleninovém centru. Nejčastěji jde o závažné popáleniny, kožní změny a potom funkční následky, pokud zásah pacientovi způsobí například srdeční arytmii, mohou ho pak provázet zástavy oběhu a podobně.

Doporučované