Hlavní obsah

Krajské volby

Průběžné výsledky voleb v ČR
Sečteno 99,96 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 486
ODS
139 379
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 106

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 1. kola voleb
Sečteno 99,92 %
Výsledky voleb

Založil jsem požár v Českém Švýcarsku, tvrdí muž, který se přihlásil policii

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hořící České Švýcarsko.

Muž se nejprve přihlásil ke žhářským útokům v poslední době a poté uvedl, že má na svědomí i loňský ničivý požár.

Článek

Před několika dny se na policii přihlásil muž, který tvrdí, že založil nejrozsáhlejší požár v novodobé historii Česka – v národním parku České Švýcarsko. Uvedla to CNN Prima News.

Podle ní se muž nejdříve přiznal k několika menším požárům, které hasiči v parku likvidovali během letošních velikonočních svátků.

Poté se rozpovídal a doznal se podle televize i k tomu, že to byl právě on, kdo loni v Malinovém dole v Hřensku nedaleko Pravčické brány založil lesní požár. Jak a proč to udělal, zatím není zřejmé. Hrozí mu až osm let vězení.

„Vzhledem k tomu, že přípravné trestní řízení je neveřejné, policie se k jeho průběhu nevyjadřuje. To platí i ve věci prověřování obecného ohrožení při vzniku lesního požáru v Hřensku,“ uvedl k věci krajský mluvčí policie Kamil Marek.

V národním parku České Švýcarsko zasahovali hasiči o velikonočním víkendu kvůli drobnějšímu požáru. Podle správců parku šlo o dva žhářské útoky a policie se případy zabývá. Hořel posed a přilehlý seník na katastrálním území Vlčí hora. O týden dříve shořel posed v lese ve Starých Křečanech a následně rozhledna na Vlčí hoře.

„V souvislosti se žhářskými útoky jsme podali trestní oznámení na policii,“ sdělil mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

Nejrozsáhlejší požár zasáhl národní park loni v létě, kdy se rozšířil na více než tisíc hektarů, vyšetřování příčin stále probíhá. Pokračují také práce na odstraňování následků požáru, při kterém zcela shořely tři objekty a evakuováni byli obyvatelé Hřenska a okolí. Uzavřeny jsou pro turisty některé trasy a mimo jiné i Edmundova soutěska.

Fotogalerie: Jak to v Českém Švýcarsku vypadá nyní

+19

Doporučované