Hlavní obsah

Zájemci o předčasný důchod zavalili úřady

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Správa sociálního zabezpečení doporučuje zažádat elektronicky nebo poštou. Zájemci tak získají čas navíc na sjednání osobní schůzky. Ilustrační foto.

Reklama

Úředníci správ sociálního zabezpečení čelí enormnímu zájmu o odchod do řádného i předčasného důchodu. Díky dvojí mimořádné valorizaci je totiž výhodné žádat o penzi ještě letos. Lidem úřad radí, ať si podají žádost on-line.

Článek

Praha, Brno, Ostrava nebo Plzeň. V těchto ani v dalších městech až do konce roku není jediný volný termín na podání osobní žádosti o odchod do důchod na úřadech.

V on-line rezervačním systému se redakci Seznam Zpráv podařilo během pátku objevit poslední volný termín – mezi vánočními svátky v Příbrami.

Termín pro svoji matku shání například Martin z Prahy. „Několikrát se pokoušela dostat po Praze osobně k podání žádosti o předčasný důchod za výhodnějších podmínek. Marně,“ popisuje. Na úřady podle jeho slov vyrazila i hodinu před otvírací dobou, stejně se ale k úředníkovi neprobojovala.

Rozhodl se proto do všeho vložit sám a zkoušel to on-line. „Ale nejde se objednat z důvodu plného obsazení,“ podotýká.

Pomoc proti zdražování – Jak zvládnout krizi

Domácnosti a firmy čelí problémům s vysokou inflací a růstem cen energií. Projekt Seznam Zpráv „Jak zvládnout krizi“ vám nabízí praktické informace, jak ušetřit a jak řešit či snížit dopady zdražování.

Mohlo by vás také zajímat:

Ivana, která má řádný termín odchodu do důchodu v příštím roce, měla větší štěstí a je objednaná na termín v polovině prosince. „Naštěstí se záhadně po týdnu, kdy jsem se na stránky všech pražských správ denně dívala, objevily do konce roku dva volné termíny,“ hlásí.

Proč se teď vyplatí zažádat o předčasný důchod

Železné pravidlo českého důchodového systému, že se nevyplácí žádat o předčasný odchod do důchodu, letos kvůli mimořádným valorizacím neplatí, zejména pokud se váš řádný důchodový věk blíží.

Například: Pokud má člověk celoživotní průměrnou mzdu (osobní vyměřovací základ) 40 tisíc korun, pak řádný důchod spočtený v příštím roce představuje 20 537 korun hrubého. Pokud ovšem zažádá o předčasný důchod ještě letos a bude mu chybět do řádného odchodu do tří měsíců, pak se mu letos důchod vypočítá na 22 422 korun. Rozdíl je tedy téměř dva tisíce korun.

Místo tisíců žádostí desetitísíce

Mimořádné vytížení potvrdil pro ČTK ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) František Boháček.

V září správa evidovala zhruba 16 tisíc žádostí o důchod, z toho asi 3 600 o předčasný. V říjnu to bylo 30 700 žádostí, z toho 17 195 o předčasný důchod.

Za říjen tak úředníci zažili čtyřnásobný nárůst žádostí oproti loňsku a trojnásobný oproti říjnu 2020. O předčasný odchod do penze pak – ve srovnání s rokem 2021 – žádalo pětkrát víc lidí.

Podívejte se, kolik od září do prosince evidovala ČSSZ žádostí o důchody v roce 2020 a 2021 a kolik žádostí registruje za letošní září a říjen:

ČSSZ na přetížení zareagovala a doporučuje v prvním kroku zažádat o předčasný důchod prostřednictvím formuláře „Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění“, který lze vyplnit a poslat elektronicky, případně poštou.

„Prostřednictvím tiskopisu si pojištěnec zachová letošní datum uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění v souvislosti s budoucím podáním žádosti o důchod v případě, kdy aktuálně z důvodu vysokého zájmu ze strany klientů nemůže žádost na okresní správě sociálního zabezpečení řádně sepsat,“ ubezpečují úředníci na webu, že takto si lidé pojistí letošní dvojitou mimořádnou valorizaci.

Ty, kteří chtějí zažádat o řádný odchod do důchodu, pak ubezpečují, že to lze učinit i zpětně. „S datem, který si žadatel určí sám. Výplata bude přiznána od data vzniku nároku na ni, přičemž nevyplacené splátky důchodu budou doplaceny,“ vysvětluje Česká správa sociálního zabezpečení.

Půl roku navíc na sjednání termínu

Martin, který s žádostí o předčasný důchod pomáhá své matce, se ale obává, že vyplnění elektronického formuláře problém neřeší, ale pouze odkládá. Upozorňuje totiž na to, že i poté, co žadatel pošle formulář, je nutné se osobně dostavit na správu sociálního zabezpečení. A na to mají senioři šest měsíců od uplatnění žádosti.

Právě na tuto povinnost upozorňuje i samotná správa sociálního zabezpečení. Mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta vysvětluje, že žadatelé si tak vyplněním žádosti pojistí letošní navýšení a zároveň získají čas navíc na to získat termín na úřadě.

„Neměl bych obavy z toho, že by se v následujícím půlroce nenašel u příslušného správy sociálního zabezpečení termín. Ta nervozita, že by si to člověk nezvládl vyřídit i během následujícího roku, je určitě lichá,“ tvrdí.

Dodává ale, že zůstává odpovědností žadatele si termín na správě sociálního zabezpečení sjednat. „Na to mají žadatelé právě toho půl roku,“ uzavírá.

Budoucnost českých důchodů

Po roce 2030 začnou odcházet do důchodu populačně silné ročníky, pracovat na ně naopak budou muset slabé ročníky. Český důchodový systém se tak může dostat do vážných problémů. Seznam Zprávy se problému věnují podrobně v sérii článků a rozhovorů.

Odborníci na důchody upozorňují, že je potřeba řešit stále se zvyšující počet lidí, kteří odcházejí do předčasného důchodu:

Za oblibou předčasného odchodu do důchodu přitom spíše než zdravotní problémy stojí problémy v práci:

Situaci komplikuje i fakt, že díky letošním mimořádným valorizacím je výhodnější odcházet do předčasného důchodu než počkat na řádný termín. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto mimořádně radí využít letošní navyšování, požádat o předčasný důchod, ale bez výplaty a dál pracovat. Díky tomu bude výsledná penze maximálně výhodná:

Téma možné změny důchodového věku otevřel v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr práce Marian Jurečka:

Ekonom Filip Pertold následně v rozhovoru doplnil, že problém je třeba řešit co nejdříve:

Reklama

Doporučované