Hlavní obsah

„Za totáče to možný nebylo.“ Muzikanti, herci i novináři o významu svobody

David Koller 17. listopadu na Václavském náměstí v rámci Koncertu pro budoucnost hovořil o tom, co pro něj svoboda znamená a jestli je potřeba.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jindřich Šídlo, Linda Bartošová, Tomáš Sedláček, David Koller nebo Ben Cristovao. Známé osobnosti se 17. listopadu zamýšlely nad tím, co pro ně svoboda znamená a co jim doba „nesvobody“ vzala, ale naopak třeba i trochu dala.

Článek

„Svoboda pro mě znamená třeba to, že jsem teď tady na Václavském náměstí a že tady zpívají lidi, který mám rád, a že tady můžou zpívat,“ řekl Seznam Zprávám herec Jiří Štrébl. „Možná z takovýchhle drobných banalit se ta svoboda nakonec skládá,“ zamýšlel se.

Pro herce a zpěváka Ondřeje Rumla je už svoboda „samozřejmost“. „To, že ji nemáte, zjistíte, až když ji ztratíte,“ podotkl zase další známý muzikant David Koller.

Ekonom Tomáš Sedláček v den státního svátku Seznam Zprávám řekl, že jsme svobodu před 33 lety dostali vlastně zadarmo. „Cena svobody je de facto tak velká, jakou za ni teď platí Ukrajina,“ pokračoval.

Novinářka Linda Bartošová upozornila, že i svoboda by měla mít nějaké hranice. „Jsou tam, kde by mohl eventuálně náš absolutní nárok na svobodu ublížit jiným lidem.“

„Bez svobody není život,“ shrnul pak hudebník René Gabor, frontman kapely Čhave Romane.

Reklama

Doporučované