Hlavní obsah

Za socialismu jsem na povinnou vojnu nadával, dnes je to jiné, píší čtenáři

Foto: Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují, jestli – a jakou formou – by se měli Češi povinně připravovat na případnou obranu státu (ilustrační snímek ze cvičení aktivních záloh).

Nedávný průzkum na téma Češi a obrana státu ukázal, že polovina dotázaných by v nějaké formě souhlasila s návratem povinné vojenské služby. Jak případný návrat „vojny“ vidí čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů zajímavé názory z diskuze u článku o průzkumu, který se mimo jiné věnoval otázce znovuzavedení povinné vojenské služby.

Petr Mach: Vojenská povinnost je samozřejmostí pro všechny občany, muže i ženy. Já bych tím klidně i podmínil právo volit nebo dal takovým hlasům vyšší váhu. Otázkou je, jak by měl vypadat vojenský výcvik. Dvouletá základní vojenská služba je nesmysl. Pro část lidí by stačila asi jen formou nějakých kurzů, podobně jako jsou výcviky přežití. V případě obsluhy nějaké složitější techniky by mělo stačit tak tři až šest měsíců. Ještě složitější techniku by měli obsluhovat jen vojáci z povolání.

Ivan Požár: Všem s brannou povinností základní kurz v řádu týdne/týdnů, ale nejpozději po deseti letech opakovat. Pro aktivní zálohy a účastníky dobrovolných vojenských cvičení a speciálních kurzů výjimku z tohoto pravidla. A teď organizační otázka. U nás je cca 4,66 milionu lidí ve věku 18 až 50 let. Když budou cvičit co deset let, tak jich každý rok musí nastoupit desetina, tedy 466 tisíc. Kdyby se v roce cvičilo 50 týdnů, tak to máme 9335 lidí v jednom týdenním turnusu. Kdo vymyslí model, aby bylo cvičení efektivní a mělo opravdu přínos, ne jen za čárku na papíře? Kdo to celé zadministruje, zorganizuje, kdo bude dělat instruktory, kdo to všechno zaplatí? Jak s výstrojí? K povinnosti patří i sankce za nesplnění. Je náš Parlament schopen se na něčem takovém dohodnout?

Petr Hovorka: Může mi nějaký zastánce povinné branné výchovy vysvětlit jednu věc? Častokrát v komentářích nadáváte, že vláda (je jedno jaká) rozhazuje peníze. Že matky samoživitelky a důchodci nemají co jíst. Dobře. Myslíte si, že zřídit/obnovit výcvikové tábory by bylo zadarmo? Uvědomujete si, kolik peněz by to stálo? Už tak máme obrovský schodek a cvičit lidi, kde by stejně 90 % z nich při náznaku války uteklo, mi přijde zbytečné.

Přemysl Havel: Já jako absolvent vojny se mohu k tomu vyjádřit, že povinná vojna je blbost a měl by být jen třeba dvouměsíční branný kurz pro muže a hodina branné výchovy ve školách.

František Novotný: Povinná vojna má smysl jedině minimálně na půl roku s tvrdým vojenským režimem a přípravou, aby se budoucí vojáci naučili vojenské kázni a řádu. Ve skutečné válce jde totiž veškerá romantika stranou. Ženy by měly chodit na povinnou vojnu pouze na základě jejich dobrovolnosti.

Michal Zedník: Za socialismu jsem na vojnu nadával, tenkrát to byly ztracené dva roky. Dnes je ale zřejmé, že základy by pro brance bylo třeba během šesti až osmi měsíců absolvovat. Případní zájemci o složitější techniku by dobrovolně mohli pokračovat ve výuce po další potřebnou dobu. A pak v aktivních zálohách časem absolvovat potřebná cvičení či doškolení, technika se vyvíjí.

Pavel Pokorný: Zrušení povinné vojenské služby bylo jednou z největších chyb, které polistopadová politická reprezentace udělala. Představa, že si platíme kohosi, pár profesionálních vojáků a NATO, kteří mají bezpečnost státu „zařídit“, je šílená a zhoubná. Branná povinnost je základní povinností každého občana bez výjimky. A každý občan by to měl nějakou formou pocítit. Samozřejmě nikdo nevolá po dvouleté bolševické pakárně. Možností intenzivního povinného vojenského výcviku je celá řada. Jediné, co chybí, je politická vůle dělat nepopulární, ale životně důležitá rozhodnutí. A toto rozhodnutí by měla podporovat drtivá většina politické reprezentace, bez ohledu na to, zda jsou momentálně ve vládě, či v opozici. Jedná se o zajištění životního zájmu státu.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Milan Morávek: Je mi 70 let. Na vojně jsem povinně za komančů byl. Pokud už nejsou poddůstojníci i důstojníci pologramotná hovada nebo opilci jako tenkrát, tak proč ne. Jsem přesvědčen, že by povinný vojenský výcvik mladým hochům prospěl, ale rozhodně ne v trvání dvou let! Nejsem naopak přesvědčen, že by byli schopni i po něm účinně bránit republiku, k tomu slouží profíci. Vraždící technika se totiž rychle vyvíjí, ale být „záložákem“ znamená být ochoten pomoci třeba při živelných katastrofách apod.

Související témata:
vojenská služba

Doporučované