Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Za drobné krádeže už lidé nepůjdou za mříže. Uleví se přeplněným vězením

Foto: vscr.cz

České věznice jsou prakticky plné. Novela jim chce ulevit.

Chystaná novela trestního zákoníku navrhuje mírnější nebo alternativní tresty pro opakované krádeže. Panuje však obava, zda ji Fialův kabinet stihne schválit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ke konci února bylo ve vězení 895 lidí za opakovanou krádež. V tom je současný trestní zákoník velmi přísný. U prosté krádeže je vyžadováno způsobení škody alespoň deset tisíc korun, ovšem u opakované krádeže stačí jakákoliv, byť minimální škoda.

České věznice jsou přitom prakticky plné. V dubnu vykázaly obsazenost 98 procent s 19 624 odsouzenými nebo obviněnými osobami.

Místo vězení propadnutí věci

Ulevit by jim mohla změna, která by už nově drobnější delikty netrestala pobytem za mřížemi.

V připomínkovém řízení je robustní novela trestního zákoníku, již vypracovalo Ministerstvo spravedlnosti a má za ambici právě snížit počet vězňů. Což by řešilo i další problém – věznice se potýkají s nedostatkem personálu.

Novela navrhuje zmírnit trest při opakované krádeži ze současného rozmezí „bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta“ na mírnější definici trestu ve vězení maximálně na dva roky, ale i možnost potrestat viníka propadnutím věci nebo zákazem činnosti.

Roste ale obava, aby se široce pojatou novelu trestního zákoníku podařilo schválit v rámci aktuálního volebního období.

„Je opravdu možné, že se to nestihne, protože legislativní proces trvá dlouho a do voleb moc času nezbývá. V připomínkovém řízení se navíc sešlo skutečně hodně připomínek, bude náročné i vypořádání, které probíhá,“ říká Jana Smiggels Kavková, předsedkyně výboru Asociace organizací v oblasti vězeňství. Sdružuje 15 neziskovek zaměřených na práci s vězni a ve vězeňském prostředí.

„V napětí jsme, byli bychom rádi, kdyby se novela stihla v tomto volebním období projednat,“ zmiňuje i Gabriela Kabátová, ředitelka Mezinárodního vězeňského společenství.

Připravovanou novelu navíc asociace chápe jako mimořádný počin kabinetu Petra Fialy (ODS). Nepanuje jistota, že by případné jiné budoucí vlády chtěly téma otvírat. „Mám strach, že když to neprojde teď, tak je otázka, kolik let budeme čekat, než bude zase politická ochota věc navrhnout a prosadit,“ zmiňuje Smiggels Kavková.

Ministerstvo spravedlnosti pro Seznam Zprávy nechtělo ani naznačit, kdy by novela mohla zamířit na vládu.

„V současné chvíli probíhá vypořádání všech připomínek a zatím je předčasné jakkoliv předjímat termín, kdy se dostane zákon na vládu,“ reaguje Michal Pleskot z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.

Mírnější tresty i za majetkové podvody

Novela má podle asociace potenciál snížit počet vězňů o deset až 15 procent. Záležet bude na tom, v jaké podobě novela projde a jaké úpravy z připomínkových míst budou akceptovány.

Za nejvýraznější úlevu přitom hodnotí Jana Smiggels Kavková právě mírnější trestání u zmíněných opakovaných krádeží.

„Je to speciální skutková podstata za opakovanou krádež, což u jiných trestných činů není, je to vlastně zvláštní. A v praxi to znamená, že i kdyby soudce chtěl, tak nemůže pod minimálně nastavenou sazbu,“ vysvětluje. V průměru podle ní za opakovanou krádež padají tresty odnětí svobody na jeden rok.

„A je jedno, co člověk ukradne, takže to nedává smysl,“ podotýká Smiggels Kavková.

Vedle samotného legislativního procesu, který vyžaduje dlouhé měsíce na projednání, ale v tomto konkrétním případě asociace kritizuje i fakt, že zákon je pojatý široce a komplexně.

Projednávání se proto protahuje i kvůli pokusu zavést další novinky, které je třeba nejdříve důkladně prodiskutovat.

„Velmi podporujeme efektivní využívání alternativních trestů, ale způsob, jakým je to navržené v novele, nám dobrý nepřijde. Až příliš to rozvolňuje praxi. Určitá pravidla, podle kterých soudy rozhodují, jsou potřeba,“ zmiňuje předsedkyně.

Za další třecí plochu považuje snížení trestních sazeb za hospodářskou trestnou činnost.

Novela pracuje i s návrhem, že by za majetkové a hospodářské trestné činy bylo možné udílet i domácí vězení, podmíněné tresty nebo trest obecně prospěšných prací. Nově by se tak mělo ustoupit od toho, že výše trestu je stanovena s ohledem na výši škody.

„Škoda je zajisté jedním z kritérií, která ovlivňují posuzování škodlivosti konkrétního kriminálního jednání, je nicméně diskutabilní, zda způsobení vysoké škody musí vždy odůvodňovat uložení nepodmíněného trestu odnětí svobody,“ argumentuje se v důvodové zprávě k novele.

„Myslím, že to není vydiskutované a může to vzbudit oprávněnou nedůvěru ze strany občanů, že drobná trestná činnost se poměrně přísně trestá a pak za velké majetkové podvody by ty sazby byly nižší,“ oponuje Jana Smiggels Kavková.

Mluvčí Ministerstva spravedlnosti obecně uvedl, že se počítá s tím, že během legislativního procesu ještě k nějakým úpravám dojde.

Doporučované