Hlavní obsah

„Z kapsy nám to vytáhlo 600 tisíc.“ Rodinami zacloumaly dražší hypotéky

Foto: Shutterstock.com

Po více jak roce první úleva. Rodina, která se kvůli refixaci hypotéky dostala do minusu, našla řešení (ilustrační snímek).

Měsíční splátka hypotéky jim loni poskočila o více jak 15 tisíc korun. Domácnost Radka si oddechla až po roce. Seznam Zprávy v unikátním časosběrném projektu sledují tři rodiny, kterým narostly hypotéky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě začátkem roku to vypadalo pro Radka zcela beznadějně. Podnikatel z Pardubického kraje bojoval s rodinnými příjmy i výdaji.

Příjmy z jeho podnikání byly v ohrožení, do jeho oboru vstoupil konkurent z Polska. Rodinné finance se tak zasekly na úrovni kolem 50 tisíc korun měsíčně. Naopak výdaje dostaly od loňského května tvrdý zásah. Namísto 16,5 tisíce musel začít hradit splátku hypotéky ve výši 32 tisíc korun.

Celkově tak měsíční náklady vzrostly na 68 tisíc a dlouhé měsíce rozdíl rodina vykrývala z finančního polštáře.

V únoru situace eskalovala, dceři naznačil, že už nezvládne financovat její počínající sportovní kariéru. Radkovi se totiž nedařilo prodat druhý dům, ani když ho nabízel pod cenou. A právě prodej domu byla poslední možnost, jak se zachránit.

O šest měsíců později ale Radek hlásí, že i tak se situaci podařilo otočit. Pomohl jim k tomu pozemek, u kterého ani nedoufal, že by ho mohl prodat.

„Jen náhodou se nám to podařilo. Kupující to chtěl kvůli dceři, aby bydleli vedle sebe,“ hlásí koncem srpna Radek. Díky tomu se vyplatil z původně pětimilionového dluhu.

Projděte si kompletní příběh rodin:

Podnikatel zároveň vypočítává, že kvůli refixaci hypotéky přišel o stovky tisíc. „Z kapsy nám to vytáhlo 600 tisíc korun,“ říká nazlobeně.

Původní hypotéku si bral v roce 2018 na 27 let. Půjčených pět milionů se nejdříve úročilo 2,2 procenta, pak 1,95 procenta a loni naopak úročení vzrostlo na 6,5 procenta.

„Banka to navýší a neprověřuje, jestli na to máte, nebo ne,“ připomíná podnikatel, co ho na postupu nejvíc štve. Zatímco když si člověk hypotéku bere, vše se velmi přísně posuzuje, při konci garantovaného úroku se podle něj už nic takového neřeší a klient je rázem postavený před novou výši splátek.

Přes to všechno Radek říká, že na hypotéky nezanevřel, pouze na konkrétního poskytovatele.

Pořád šetříme, pořád vše zdražuje

Domácnost Petra ze Středočeského kraje naopak dál funguje v módu přežívání, kdy se snaží srážet výdaje na minimum.

V roce 2015 si brali hypotéku na 8,1 milionu korun. V loňském roce se mu změnil úrok z 2,19 procenta na 4,59 procenta a namísto 30 tisíc korun začal platit 39 tisíc korun. A to navíc ještě po vyjednávání.

K tomu ovšem musí rodina utáhnout zhruba 10 tisíc korun nutných na jídlo či drogerii a zálohy na energie kolem tří tisíc korun. Petr pracuje ve státní správě, čistý plat má kolem 40 tisíc korun a prakticky nejde, aby si vyjednal vyšší. Rodina je tak závislá i na přivýdělku ženy při rodičovské dovolené.

Redakce Seznam Zpráv v minulých dílech popisovala, že se Petr snažil všelijak vyjednávat snížení refixované výše splátky.

„Musel jsem to obtelefonovat. Nic není zadarmo, ale nakonec jsou schopni vám to snížit, nesmíte jim ale říct, že jste ve finanční tísni. Pak máte záznam v rejstříku, a to nechcete,“ hlásí v srpnu s tím, že zápis v rejstříku může do budoucna zdražit nebo zcela znemožnit půjčování dalších peněz.

Samotné obtelefonování pak mělo mít za výsledek, že se podařilo vyjednat zlevnění měsíční splátky, ovšem v řádech stokorun.

Už dříve Petr popisoval, že se snažil výdaje minimalizovat i tak, že přes zimní sezonu přestal topit elektřinou a využívá dřevo a krbovou vložku.

„Pořád šetříme na zbytných věcech. To pořád zůstává, stále totiž něco zdražuje,“ posteskl si v srpnu Petr.

Užívali jsme si život, už to tak není

Nejméně dramatickou situaci ze tří sledovaných domácností zažívá na první pohled František z Libereckého kraje.

Měsíční splátky hypotéky mu vzrostly loni z 4600 korun na 5600 korun. V roce 2007 si vzal hypotéku 900 tisíc korun. Z 2,6procentního úroku loni znovu fixoval na pět let s úrokem 5,7 procenta.

František vyzdvihuje, že problém to není jen díky tomu, že má nadstandardní mzdu, a rodina tak má příjem kolem 60 tisíc korun. František totiž současně pomáhá finančně svému otci i sestře, které zemřel manžel.

„Ještě jí zhruba částkou tři tisíce korun pomáhám. Kdybych měl průměrný příjem nebo byl pod ním, tak bych nemohl pomáhat rodině,“ říká František.

I tak popisuje, že z velmi dobré situace – loni zvažoval, že by se z hypotéky vyplatil – se dostal kvůli inflaci a zdražování do situace, kdy už se musí uskromňovat. „Hodně jsme cestovali a užívali si života. A i na nás to dopadlo, už to tak dnes není,“ říká.

Již loni domácnost musela našetřené peníze místo na hypotéku vydat na novou střechu na zahradě, protože hrozilo znehodnocení majetku. „Jsme v oblasti, kde padá sníh, takže máme úplně novou střechu,“ vysvětloval František.

Aktuálně popisuje, že kvůli zdražování vůbec nepřemýšlí nad tím, že by se vyplatil ze zbývajících několika set tisíc.

Řešení? Nutná jsou závažná rozhodnutí

Zástupci velkých českých bankovních domů už dříve uvedli, že základem řešení vysokých splátek je komunikace.

„Naším cílem a snahou je dohodnout se a najít nejvhodnější řešení. Konkrétní situaci konkrétního klienta řešíme vždy individuálně, abychom našli recept vhodný pro danou situaci,“ uvedl mluvčí skupiny ČSOB Patrik Madle.

Doporučované