Hlavní obsah

Z dronu: Letecké záběry z obce, kterou odřízla velká voda

Bez komentáře: Záběry z dronu z obce Višňová.Video: DronPro, Ondřej Pavlíček, Seznam Zprávy

aktualizováno •

Na třetím stupni je řeka Smědá ve Višňové v Libereckém kraji, která je odříznutá od okolí. Seznam Zprávy přinášejí letecké záběry pořízené nad zmíněnou obcí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V úvodním videu si můžete prohlédnout záběry pořízené z dronu ze soboty 14. září 2024. Obec je kvůli vysoké vodě odříznutá od okolí.

„Provádíme velké čerpání právě ve Višňové, kde se čerpá voda přitékající do obce, před povodňovou hrází směrem přes hráz. Velmi dobře tam zafungoval poldr, který tam je vybudovaný nad Višňovou. Ten v tuto chvíli zachycuje obrovské množství vody,“ řekl krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec.

Nejvíce rozvodněných toků je v kraji ve Frýdlantském výběžku. Na třetím stupni je Smědá ve Frýdlantu, Raspenavě, Hejnicích a ve Višňové, která je odříznutá od okolí. Před 11:00 byla hladina Smědé v obci Předlánce ve výšu 281 centimetrů, k dosažení extrémního stavu, tedy padesátileté vody, tam chybělo 47 centimetrů.

Stav ohrožení byl k dnešním 10:30 v Libereckém kraji na sedmi tocích včetně Jizery a Smědé. Větší škody zatím nejsou hlášeny. Od pátečního rána napršelo místy přes 170 milimetrů, nejvíce v Jizerských horách. Problémy působí i silný vítr, bez proudu bylo dnes dopoledne v kraji asi 13 000 domácností. Hasiči měli za pátek 390 zásahů a z toho 245 bylo k popadaným stromům, dodal novinářům Hadrbolec.

Budování protipovodňových stěn

Ve Frýdlantu na Smědé hasiči v noci postavili protipovodňové stěny a zvažují vybudování dalších. Na třetím stupni je ve Frýdlantu i potok Řasnice, který je přítokem Smědé. Třetího stupně dosáhl ve Frýdlantském výběžku i Bulovský potok v Bulovce, Oleška v Dětřichově a Sloupský potok v Hejnicích.

Dopolední záběry z obce Višňové. Video: DronPro, Ondřej Pavlíček, Seznam Zprávy

Podle údajů z krajského povodňového portálu mají na Liberecku stav ohrožení i na Jeřici v Mníšku a Oldřichově v Hájích, v dalších částech kraje dosáhla třetího stupně Jizera v Jablonci nad Jizerou. Před 11:00 tam byla na 325 centimetrech, což odpovídá pětileté vodě. Stoupá i Lužická Nisa, zatím je v Liberci i Hrádku nad Nisou na prvním stupni.

„Co se týká prognózy, tak půlka zpráv je dobrá. Vypadá to, že na většině území kraje by během dneška měly srážky ustat a nemělo by docházet k nárůstu toků. Ta druhá zpráva není úplně dobrá. To je to, že bude dále pršet v Jizerských horách, především na severní straně Jizerských hor. To znamená, že nejvíc zatížená bude Smědá a částečně Jeřice a Lužická Nisa,“ uvedl hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Toky by měly kulminovat v noci z neděle na pondělí.

Správě železnic () se podařilo dnes dopoledne obnovit provoz na všech tratích v kraji. Kvůli popadaným stromům a vydatným srážkám nejezdily v noci vlaky na tratích ze Železného Brodu do Semil, z České Lípy do Bakova nad Jizerou, mezi Novým Borem a Svorem a na regionální krkonošské trati z Rokytnice nad Jizerou do Martinic.

Doporučované