Hlavní obsah

„Vytočenej a bezmocnej.“ Otec shání klimatizace pro děti na intenzivní péči

Foto: Beenicebeelove, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Syn Štěpána Neubauera kvůli vzácnému syndromu nereguluje tělesnou teplotu pocením. V brněnské dětské nemocnici bojoval s covidem. Jenže na pokojích ve vedrech chybí klimatizace. Otec založil sbírku, nemocnice žádá její ukončení.

Článek

Patnáctiletý Honza má vrozenou genetickou poruchu. Kvůli vzácnému syndromu CIPA se mimo jiné nepotí a současná horka znamenají problém pro redukci jeho tělesné teploty. Na jednotce intenzivní péče v brněnské dětské nemocnici se v předešlých čtyřech dnech pral s covidem. Jenže pokoje na infekčním oddělení nemají klimatizaci.

Jeho otec Štěpán Neubauer proto v úterním příspěvku na sociální síti Facebook požádal o pomoc. Chce vybrat peníze na mobilní klimatizace do 17 pokojů tamní Kliniky infekčních nemocí. Každé zařízení podle něj stojí okolo 8 tisíc korun.

„Prožili jsme si peklo“

„Před třinácti lety přeložili Honzu z ARO na infekční JIP dětské nemocnice. Bylo léto a v pokojích bylo tehdy 30 stupňů… Prožili jsme si peklo. Po třinácti letech jsme s covidem tamtéž. A museli jsme si přivézt vlastní klimatizaci,“ upozornil v příspěvku, že se v tomto ohledu nic nezměnilo.

Na pokojích je podle něj zase kolem třiceti stupňů a vedrem trpí další pacienti a personál. „Holčička po operaci hlavy na vedlejším pokoji tam leží v horečkách v téhle teplotě. V teplotě, která neodpovídá ani hygienické normě práce v kanceláři. Sestřičky a doktoři pobíhají v těchhle vedrech s rouškami a v jednorázových oblecích (protože infekční JIP),“ postěžoval si.

Dodal, že příspěvek napsal z bezradnosti. „Jsem strašně nasr…, vytočenej a bezmocnej a nemám daleko k pláči.“

Také proto požádal o „nesystémový krok“, jak sám uvádí. K příspěvku přiložil QR kód s číslem účtu nadačního fondu dětské nemocnice. „Ano, je to těžce nesystémový, a ano, nemělo by to tak být. A najdeme tisíc dalších důvodů, co je špatně. Ani jeden z nich těm děckám nepomůže. Za třináct let se nezměnilo vůbec nic a já už nebudu čekat ani minutu na ‚systémové řešení‘,“ dodal.

Za den sto tisíc, nemocnice sbírku nechce

Pro Seznam Zprávy uvedl, že dárci poslali za jediný den na nadační fond dětské nemocnice přes sto tisíc korun. „Jsem moc rád, že jsou lidé obětaví, a když vědí, že mohou pomoct na konkrétní specifickou věc, tak rádi pomůžou. Je to spontánní akce založená na tom, že jsem se doktorů zeptal, jestli by jim to pomohlo, a oni souhlasili,“ řekl.

Zdravotnické zařízení spadá pod Fakultní nemocnici Brno. Její vedení Neubauerovu žádost ocenilo, nicméně žádá okamžité ukončení sbírky. „Důvodem pro tento krok je dlouhodobě plánovaná rekonstrukce celého objektu Kliniky dětských infekčních nemocí FN Brno, z čehož vyplývá, že nákup mobilních klimatizačních jednotek by byl zmařenou investicí,“ uvedlo po dotazech Seznam Zpráv ve veřejném prohlášení.

Doplnilo, že už v srpnu 2023 vznikla studie na kompletní rekonstrukci Kliniky dětských infekčních nemocí. „K 1. 3. 2024 jsme předložili žádost o dotaci na energeticky úsporná opatření na tomto objektu ze Státního fondu životního prostředí, která je momentálně ve stavu hodnocení,“ stojí také v prohlášení. Nemocnice chce vybrat zhotovitele na jaře příštího roku,“ napsalo vedení.

Neubauer nicméně už předtím zdůraznil, že ví o dlouhodobých plánech, ale malí pacienti potřebují okamžité řešení.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Na některých odděleních v brněnské dětské nemocnici stále schází klimatizace. Infekční oddělení leží mimo novější část areálu.

Nemocnice vzkázala dárcům, že mohou správkyni nadačního fondu Vita Nova Renátu Grossovou Klementovou požádat o vrácení daru. „V případě, že dárci netrvají na jeho vrácení, budou tyto finanční prostředky využity pro zvýšení komfortu našich malých pacientů a personálu na Klinice dětských infekčních nemocí FN Brno,“ reagovala nemocnice.

Neubauerovy už z nemocnice propustili, Honza se dál léčí doma. „Je to o něco lepší. Ale jeho nemoc je chronická. Teď se pereme s covidem a pak budeme pokračovat dál,“ dodal otec.

Sbírka v Praze skončila předčasně

Dobročinnou sbírku na opravy pediatrické kliniky letos v dubnu uspořádali zaměstnanci pražské fakultní Thomayerovy nemocnice. Autoři chtěli vybrat 360 tisíc korun. „Na malé pacienty fouká netěsnícími okny, vybavení pokojů a přilehlé zázemí je již velmi zastaralé, působí tísnivě a depresivně,“ stálo v popisu sbírky.

Založil ji Nadační fond Davida Švestky, který funguje pod FTN. Klade si za cíl podporovat a rozvíjet aktivity pediatrické kliniky. Sbírka však skončila předčasně. „Vedení nemocnice nebylo o této formě aktivity nadačního fondu detailně informováno a došlo tím k nedorozumění. Šlo o akci fondu, nikoliv nemocnice,“ řekl tehdy mluvčí nemocnice David Sulek.

Za situaci se omluvil s tím, že vedení podobné aktivity zaměstnanců vítá, ale v tomto případě došlo k „informačnímu nesouladu“.

Doporučované