Hlavní obsah

Anonymní e-mail vyhrožuje stovkám českých škol výbuchem

Foto: Anna Foglová

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Stovkám škol po Česku přišel mail s výhružkou, že jsou zaminované. Varovná zpráva mířila k úternímu poledni. Některé školy se proto raději vyprázdnily.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do mailové schránky stovek českých škol přišlo varování, že jsou zaminované.

„Se zástupci škol intenzivně komunikujeme a přijali jsme příslušná opatření, v rámci kterých chceme do běžného chodu zasahovat co nejméně,“ uvedla Policie ČR na sociální síti X.

Podle informací Seznam Zpráv jde o to, že policejní složky zkontrolovaly budovy, kterých se výhružka týkala.

„Upozorňovali jsme městské části, ať si školy zkontrolují e-mailové schránky. V případě, že jim výhružka přišla, aby volaly linku 158, která byla posílena a kde dostanou informace. Školu pak policie zkontroluje,“ popisuje pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

Ondřej Moravčík z policejního prezidia v poledne upřesnil, že „oznámení bylo zasláno přibližně pětset školám po celé republice. Ve většině případů už na školách proběhly kontroly.“

,,Děláme prohlídky budov, provádíme analytickou činnost, pátráme po pisateli a součástí opatření není nařízení o evakuaci škol. O té si rozhodují ředitelé. Jestli učitelé pustí děti domů, to si rozhodují sami," podotknul.

Ministerstvo školství později uvedlo, že podle policie nebyla nutná plošná evakuace škol a přijatá opatření měla běžný chod škol ovlivnit co nejméně.

„Školy mají od MŠMT k dispozici metodický pokyn a metodické doporučení k zajištění bezpečného prostředí. Po útoku na pražské filozofické fakultě z loňského prosince přichystalo MŠMT pro pedagogické pracovníky také návod, jak s dětmi, žáky a studenty o takové situaci hovořit,“ doplnila mluvčí resortu Tereza Fojtová.

Anonym: Exploze bude v poledne

Jelikož anonym hrozil konkrétně směrem k úterní 12. hodině, některé školy se v tento čas vyklidily. Týkalo se to například základek na Praze 12, Praze 13 nebo ve Vinoři.

„Obvolali jsme všechny školy. Těm, které obdržely výhružný e-mail, jsem jako předseda bezpečnostní rady nařídil jejich vyklizení k 11:30. V tuto chvíli se to u nás týká čtyř základních škol,“ přiblížil stav zhruba k půl jedenácté starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

Foto: Seznam Zprávy

Email, který rodičům žáků rozeslala jedna z pražských škol.

„Družiny budou probíhat mimo budovy,“ dodal Vodrážka, že tak chtějí zajistit bezpečí, ale také co nejmenší dopad na rodiče.

Policie ujišťuje veřejnost, že nemá informace o tom, že by měl být někdo ohrožen. Na případu pracuje mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

Výběr případů výhrůžek školám v Česku v uplynulých deseti letech

Výběr případů výhrůžek školám v Česku v uplynulých deseti letech (policisté prověřují výhružný e-mail, jehož autor oznamuje stovkám škol, že jsou zaminované, policie nemá konkrétní informace, že by byl někdo ohrožen):

23. září 2014 - Policie zahájila pátrání po výbušnině v objektech Univerzity Pardubice. Podle anonymního oznámení měla explodovat 30. září. Univerzita objekt uzavřela a z bezpečnostních důvodů byla 30. září uzavřena i základní škola ve Štefánikově ulici. Výhrůžka se ukázala jako planá, podle rektora Miroslava Ludwiga hrozba bombou způsobila škole škodu okolo 2,5 milionu korun.

21. listopadu 2014 - Celkem 15 škol ve Zlínském kraji zůstalo zavřených kvůli hrozbě bombového výbuchu. Anonym poslal školám e-mail, že v 08:00 výbušniny vybuchnou, což se naštěstí nestalo. Policisté objekty uzavřeli, zkontrolovali, nic v nich však nenašli.

Hrozba i na Slovensku

Výhrůžka se týká i slovenských škol. Téměř 270 škol na Slovensku dnes časně ráno dostalo podle ČTK e-mail o hrozbě bombového útoku. Výhrůžky se zatím nepotvrdily, navzdory tomu úřady doporučily dotčeným školám přerušit vyučování. Policie případ vyšetřuje jako teroristický útok. Novináře o tom informovali ministři vnitra a školství, ale také policie.

„Každá jednotlivá škola, která tento e-mail obdržela, byla kontaktována policejním sborem. Každá jednotlivá škola je prověřovaná, zda jde o reálnou hrozbu, nebo opět jen o špatný žert,“ uvedl slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Ministr školství Tomáš Drucker doplnil, že jeho úřad doporučil školám, které výhrůžný e-mail obdržely, aby už dopoledne přerušily vyučování. „Navzdory tomu, že se hrozby nepotvrdily, bezpečnost dětí je pro nás nejdůležitější. Je druhý den školního roku, některé třídy ještě plnohodnotně nefungují,“ řekl.

Slovenští politici včetně prezidenta Petera Pellegriniho odsoudili bombové hrozby vůči školám. Podobným e-mailům s výhrůžkami čelily školy na Slovensku už letos v květnu.

Také školy v Česku dnes dostaly výhružný e-mail, pisatel jim hrozí zaminováním. Policie uvedla, že nemá konkrétní informace o tom, že by byl někdo ohrožen.

Doporučované