Hlavní obsah

Na Moravě vydatně vypouštějí nádrže. V pátek budou skoro z poloviny prázdné

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Brněnská přehrada na řece Svratce bude od čtvrtečního odpoledne odpouštět 40 metrů krychlových vody za vteřinu.

V Česku zůstává řada míst bez protipovodňové ochrany. Vodohospodáři preventivně odpouštějí nádrže a přehrady. „Oproti rokům 1997 a 2002 můžeme reagovat s větším předstihem,“ říká ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česko zasáhnou extrémní deště. Rozvodní také řadu potoků a řek Povodí Moravy, v jehož území leží rovněž 29 významnějších nádrží a přehrad, které mohou případnou ničivost záplav zmírnit.

Vodohospodáři proto preventivně zvyšují odtoky. „V pátek budeme mít asi 40 procent objemu nádrží volných,“ říká k preventivním opatřením ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák po zasedání povodňové komise Jihomoravského kraje.

Srovnává také situaci s léty 1997 a 2002, kdy Česko zasáhly ničivé povodně. Říká, že stát i samospráva od té doby investovaly do protipovodňových opatření miliardy korun. „Bude to první velký test, jak zábrany zafungují,“ dodává až ke stoleté vodě.

Jaké pokyny teď míří k hrázným velkých nádrží?

Musejí kontrolovat, jestli jsou všechny objekty na vodních dílech plně funkční, jestli nejsou ve vodě plaveniny. V okamžiku příchodu povodňové vlny sledují přítoky i odtoky a bývají také zaktivované povodňové čety, protože se na hladinách objevuje velké množství pláví (unášených předmětů). Může hrozit ucpání staveb a v nejhorším případě přelití hráze.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Už od počátku týdne zvyšujete odtok v nádržích. Jak jsou tedy připravené na velkou vodu?

Situace na každé přehradě je úplně jiná. Předpokládáme, že zítra ráno budeme asi na 40 procentech volného objemu na transformaci povodně. Odtoky jsou různé od stovek vteřinových litrů na malé nádrží až po 70 kubíků na Vranovské přehradě. U malých nádrží je však protipovodňový efekt zanedbatelný.

Odtoky oproti předešlému týdnu zvyšujete i dvanáctkrát, jako v případě Vranovské přehrady. Dá se říci, že odpouštíte, co to jde?

Odpouštíme, co je optimální. Máme také vodárenské nádrže. Třeba z Vírské přehrady asi 18 vteřinových kubíků, ale přitom jsme zaklesnutí asi osm metrů. Některé nádrže byly už před blížící se zimou předvypuštěné, některé vodárenské díky odběru vody zaklesnuté. Retenční prostor pro případnou povodeň máme vytvořený. Třeba na Nových Mlýnech budeme připravení vypouštět až 100 kubíků vody za vteřinu.

Kde v Povodí Moravy je nyní situace nejsložitější?

Srážky jsou zatím docela mírné. Připravujeme se na povodňovou vlnu z Vysočiny, i když prognózy se trochu mění oproti středečnímu večeru. Předpovědi se přesunuly více do Bílých Karpat. Ale musíme být připravení všude a budeme aktuálně reagovat, třeba i změnou odpouštění nádrží. Když tak velké srážky nepřijdou, naopak můžeme odpouštění nádrží omezovat.

V Brně se na řece Svratce dlouhodobě staví protipovodňová opatření za miliardy korun. V korytě je velká stavební technika. Jak musíte reagovat?

Z Brněnské přehrady budeme od odpoledne vypouštět 40 vteřinových kubíků. Musíme brát ohled na tu stavbu. Profil Svratky je tam mírně zúžený, ohraničený stavbou. Musíme tam být velice obezřetní, abychom zabránili vylití vody. Zhotovitel dostal aktuálně nějaká nařízení od povodňové komise, aby zlepšil průtočnost koryta.

Co konkrétně musí udělat?

Už vyklidil veškerý rozplavitelný materiál v blízkosti řeky. Odvezl techniku. Víte, jak se tam loni utopil bagr. Také odstraňují případné překážky v toku.

Byly tam velké stavební stroje. Je to složitá situace?

Je reálné to vyřešit. Jsme s nimi v kontaktu od úterý. Odvezli už vrtací stroje. Techniku, u níž nehrozí odplavení, nechali v bezpečné vzdálenosti.

Když srovnáte situaci z let 1997 a 2002, jak teď můžete využít zkušeností?

Spousta pracovníků tu povodeň zažila, takže zkušenosti samozřejmě využíváme. Nechtěl bych povodně srovnávat. Já doufám, že se nedostaneme do situace z roku 1997. Hlavně informace a předpovědi jsou na úplně jiné úrovni než před 25 lety. Opatření se dělají s daleko větším předstihem. Za mě byla meteorologická situace taková pozvolná, vývoj byl postupný. U současných předpovědí je vidět dynamika. Den ze dne se to mění. Nevím, jestli je to zdokonalením těch systémů nebo i větší pečlivostí. Každopádně zkušenosti situaci mění k lepšímu.

Co konkrétně je pro vodohospodáře přínosné?

Jednoznačně prognózy srážek a povětrnostní situace jsou pro nás rozhodující. Podle nich upravujeme aktuálně odtoky. Proto teď reagujeme na Vranově nebo Brněnské přehradě.

Stát i obce investovaly stovky milionů korun do protipovodňových opatření. Zafungují a jsou dostatečně vytvořená?

Dostatečná asi nebudou nikdy. Vždycky je možné zábrany rozšířit. Těch opatření se za posledních 20 let udělalo hodně. Jsou to stavby za pár milionů, ale i za 400 milionů korun. Tohle může být první velký test, jak zafungovala. Dělali jsme opatření na Desné, Bečvě či Brně.

A vidíte někde slabé místo?

Je hodně míst bez protipovodňové ochrany. Těžko vyjmenovat. Uvidí se po povodních. Některé obce na tom možná začnou pracovat až poté.

Co doporučujete běžným lidem blízko toků?

S blížící se povodňovou vlnou je potřeba neskladovat věci u vodních toků. Nárůsty mohou být docela rychlé a docházelo by ke stržení těchto předmětů a omezení průtočnosti. Chceme, aby si všichni pečlivě zkontrolovali své pozemky, majetek, aby nedošlo ke zbytečným ztrátám.

Vodohospodáři snižují hladiny i na dalších místech v republice. Podívejte se, jak to vypadá na vodní nádrži Orlík:

+2

Doporučované