Hlavní obsah

Jedno z nejdražších období roku je tady. Začátek školy vyjde i na deset tisíc

Foto: Shutterstock.com

Začátek školního roku bývá pro rodiče finančně náročný.

Z pohledu financí jedno z nejnáročnějších období roku. I tak lze popsat návrat žáků do školních lavic. Nejen za školní potřeby, ale i za další aktivity, jako jsou exkurze nebo kroužky, rodiče zaplatí i deset tisíc korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Žáci a studenti se do školních lavic vrátí už v pondělí 2. září. Rodiče tak začínají zajišťovat všechny potřebné věci pro své děti. Z průzkumu agentury Ipsos pro Českou bankovní asociaci vyplynulo, že čtvrtinu rodičů stojí začátek školního roku více než 5000 korun, téměř třetina zaplatí mezi 3000 až 5000 korunami. Podle analytika organizace Člověk v tísni Davida Borgese se výdaje mohou dostat i na deset tisíc korun.

David Borges doporučuje, aby si lidé udržovali finanční rezervu alespoň ve výši tří měsíčních výdajů, která by měla být dostatečná na pokrytí školních pomůcek a akcí. „Začátek školního roku není něco, co mě z hlediska výdajů má zaskočit, to je dost očekávaná záležitost. Takže nejdůležitější je myslet na to dopředu, a pokud na tom nejsem s finanční rezervou dobře, tak si už od jara dávám alespoň tisícovku stranou.“

Jako případné druhé řešení vidí finanční nástroj v podobě bankovních produktů.

„Pro lidi, kteří využívají zejména bankovní produkty, jako je povolené přečerpání, kontokorent nebo v menší míře kreditka, to také nemusí být až tak velký problém, protože zejména v případě kontokorentu si jdou do minusu a z příští výplaty nebo možná z příštích dvou výplat se jim to podaří zase splatit,“ doplňuje Borges. Řada lidí s omezeným rozpočtem ale často pomoc vyhledává i u nebankovních institucí.

Nákupy školních pomůcek, až když je potřeba

Svou každoroční zkušenost s nákupem školních pomůcek Seznam Zprávám popsaly také dvě matky.

„Nakupuji hodně spontánně, protože už trochu vím, co je potřeba, ale v podstatě konkrétní nákupy dělám opravdu až při škole, protože děti dostanou seznamy a požadavky. Když byly malé, tak to dostávaly dopředu, ale teď je to spíš tak, že přijdou do školy a tam jim učitelé říkají, kolik čeho potřebují,“ popisuje Veronika.

Foto: Rozálie Hněvkovská, Seznam Zprávy

Výdaje za školní potřeby mohou jít do tisíců korun.

„Ono hodně záleží, kolikáté máte dítě, jestli první dítě, tak pak samozřejmě postupujete s předstihem, řešíte zápis a všechno si připravíte. Někdy také bývá u prvňáčků informativní schůzka ještě na konci školního roku, kde je předložený seznam,“ přidává se matka čtyř dětí Kateřina.

Základy v řetězcích, zbytek v papírnictví

Nejlevněji se školní potřeby dají ve většině případů nakoupit v obchodních řetězcích. V jednom z nich nyní zaplatíte za klasické sešity 5,5 koruny. Dražší a kvalitnější sešity Oxford se pohybují od formátu A5 za 40 korun, A4 je k dispozici za 59 korun. V jednom z papírnictví jsou poté ceny za sešity o deset korun vyšší. Podobné je to i s ostatními produkty. Ceny se však liší i podle slev a věrnostních karet.

„Já jsem fakt šetřílek, takže pomůcky jsem šla nakupovat vždy jen do velké samoobsluhy, když měli akce. Na druhou stranu papírnictví třeba ve Štefánikově ulici je úplně skvělé. To, co nemají v samoobsluze, tak v papírnictví vždycky najdete, i když je to dražší,“ uvedla Veronika.

Foto: Rozálie Hněvkovská, Seznam Zprávy

Sešity patří mezi jednu z nejzákladnějších potřeb školáků.

„Ráda nakupuji v Globusu ve slevě nebo v akci, ale potom mám třeba osvědčené jedny konkrétní pastelky, které jsou sice strašně drahé, stojí snad pětistovku, ale ty rozhodně do první třídy koupím. Dobře drží a hezky malují, takže pro ně během slev zase zajdu,“ popisuje Kateřina, které nyní nastupuje její čtvrtá dcera do první třídy.

Sám David Borges poté doporučuje popřemýšlet nad důležitostí nákupu nových potřeb. „Opravdu bych se snažil hodně selektovat, co to dítě musí mít, a pokud něco musí mít, tak jestli to musí mít nové a jestli nejsou nějaké jiné varianty. Asi bych ani nebyl v rozpacích, a pokud je potřeba, tak se i třeba poradil s třídní učitelkou.“

O pomůcky nejde, nejdražší jsou školní výlety

Se začátkem školního roku jsou spojeny i mimoškolní aktivity, které často bývají dražší. Ceny za školy v přírodě a lyžařské kurzy se pohybují okolo 5000 korun. Ještě nákladnější jsou podle dotázaných matek exkurze do zahraničí.

„Mně výdaje za školní pomůcky tak hrozné nepřijdou. Navíc se v tom dá hodně bruslit tím, že si to děti mezi sebou zdědí. Ale nejdražší jsou aktivity, protože ty se recyklovat nedají. Na školním výletě typu Anglie byla snad jen Majda,“ popisuje Veronika jejich situaci, že na zahraniční výjezd vyjela jen nejstarší dcera.

Rodičům může start do školního roku usnadnit například i Ministerstvo práce a sociálních věcí, které poskytuje tzv. mimořádnou okamžitou pomoc (MOP). „MOP je pro situaci, kdy člověka vysloveně postihne nějaká pohroma, kdy si není schopen pořídit základní prostředky k živobytí. Kroužek pro děti není něco, co je nezbytně nutné, takže si nemyslím, že by to bylo financovatelné. Ale pro lidi, kteří mají problém s financemi dlouhodobě, už je to samozřejmě něco jiného,“ dodává Borges s tím, že o pomoc je možné požádat také přímo školu nebo jinou organizaci, kde se dají náklady rozložit v čase a nevytvoří se jednorázový výdaj.

Související témata:
Školní potřeby

Doporučované