Hlavní obsah

„Všude je popel a cítit kouř.“ Lesní požáry na Madeiře postihly i Čechy

Foto: Profimedia.cz

S požáry na portugalském ostrově Madeira bojují stovky hasičů.

Požáry na jihu Madeiry se stále nedaří uhasit. Situaci na ostrově popsali pro Seznam Zprávy Češi, kteří na Madeiře žijí nebo byli na zájezdě. Na tamním letišti kvůli silnému větru navíc museli čekat i několik hodin.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Madeira se už několik dní potýká s lesními požáry, které se šíří nekontrolovatelně tamní přírodou a vyžádaly si rozsáhlé škody na několika územích. „Doteď shořelo 8000 hektarů přírody. Modlíme se, aby požáry nezasáhly přírodní bohatství Madeiry, lesy Laurissilva,“ říká Martina Řezaninová, která na ostrově žije a pracuje. Seznam Zprávy se spojily i s dalšími Čechy, kteří na Madeiře byli.

K požárům dochází na Madeiře poměrně často. Naposledy hořelo loni v říjnu, kdy plameny zachvátily území o rozloze desetiny ostrova a dostaly se do bezprostřední blízkosti domovů. Dotázaní lidé teď situaci popsali jako nestandardní tím, že letos vypukly v srpnu.

„Ze začátku to vypadalo nevinně, protože požár vypadal opravdu malinkatě. Takže se stále doufalo, že se to za jedno odpoledne uhasí. Nikdo to ale neřešil. Následně se v horku začal požár nekontrolovatelně rozšiřovat po celé oblasti hor. Až poté požádala vláda o pomoc souostroví Azory,“ popisuje počátky požáru Dominika Pereira, která pracuje pro CK Čedok.

„O půlnoci plameny zachvátily nejvyšší horu Madeiry Pico Ruivo a byly vidět ze Santany, Boaventury a Sao Jorge. Velice špatně na tom bylo i Curral das Freiras, Údolí Jeptišek, kde bylo včera evakuováno 130 lidí,“ popisuje nynější situaci Řezaninová. Požár v Údolí Jeptišek je již uhašen. Nyní panují největší obavy o horu Pico Ruivo.

Chaos, stres, brek a zpustošená krajina

„Situace je samozřejmě srdcervoucí. V sobotu jsem jela ze severu ostrova na jih přes údolí Serra de Agua a viděla jsem velký požár kousek od silnice a pár metrů od domu. Všude panoval totální chaos. Lidé utíkali, brečeli, objímali se. Vypadalo to, jako když projíždíme peklem,“ posteskla si Řezaninová.

Češi z Madeiry Seznam Zprávy také popsali, jak se se situací popasovali a jak to ovlivnilo jejich každodenní život. „Já bydlím v Ponta do Sol a jeho údolí je celé zakouřené. Všude je popel a cítit kouř, jako kdybych dělala oheň přímo vedle domu. Několik obcí, dokonce i Ponta do Sol, aktivovalo nouzový plán,“ říká Řezaninová.

Foto: Seznam Zprávy

Lesní požáry zasáhly jih Madeiry.

Kvůli požárům se na některých místech nesmí otvírat okna, problémy jsou i s vodou. „Nedá se pořádně spát, je hrozné horko. Zároveň v oblasti, kde bydlíme, je kontaminovaná voda, takže my už se pět dní nemůžeme koupat, pít, prát, protože voda zapáchá kouřem,“ popisuje Pereira nekomfortní situaci, se kterou se doma musí vypořádat i se svým malým dítětem.

Obě ženy se shodují na tom, že nejhorší je pozorovat, jak plameny pustoší tamní krajinu. „Jsou tady invazní eukalypty, které se po požáru rozšiřují opravdu velmi dobře a rychle. Ty by pak nahradily právě všemi oblíbené vavřínové lesy, a tím by ubyla biodiverzita Madeiry, což by byla veliká škoda, protože to je hlavní lákadlo turistického ruchu,“ říká Pereira.

Sbírku na obnovu madeirské přírody už vypsala například komunita Madeira Friends. Zatím se vybralo přes 10 000 euro a přispívat je možné dál.

Chaos na letišti. Lidé spali na zemi

Kvůli větru letiště na ostrově muselo zrušit několik desítek letů, turisté v odbavovacích halách museli čekat hodiny a přespávali na zemi. Svoji situaci na letišti pro Seznam Zprávy popsala i Tereza, která byla na ostrově na dovolené se svojí matkou.

„My jsme měly odlétat v sobotu domů, jenže jsme na několik hodin uvázly na letišti. Postupně začali rušit všechny lety a my se dozvěděly, že naše letadlo má zpoždění 22 hodin. Hotely zařídili pouze pro některé. Přednost měly rodiny s dětmi nebo staršími lidmi, takže my měly štěstí. Všichni byli naštvaní a na letištní personál křičeli. Letiště poskytlo lidem voucher na 12 euro do bistra, kde se ale všichni málem pozabíjeli,“ říká s tím, že s leteckou společností teď řeší možnou kompenzaci za zpoždění.

Foto: Seznam Zprávy

Turisté kvůli zrušeným letům trávili na letišti hodiny.

Zhruba 500 klientů má na ostrově například Cestovní kancelář Čedok, podle které lidé v dovolených pokračují, kvůli požárům ale musí svůj program měnit. „Všechny turisty, kteří jsou s námi na Madeiře na dovolené, průběžně informujeme, vyzvali jsme je k registraci do DROZD a také upozornili na to, kam na výlety mohou, jaké stezky jsou otevřené a kam se naopak nyní nedoporučuje jezdit. Jsme v kontaktu s našimi delegáty, partnery i koordinační skupinou s ministerstvy a asociací cestovních kanceláří. Věříme, že se podaří brzy dostat situaci v dotčené části ostrova pod kontrolu,“ sdělila tisková mluvčí Kateřina Pavlíková

Portugalská vláda čelí kritice, situaci prý neřeší

Místní obyvatelé kritizují, jak se k celé situaci postavila vláda a prezident, od kterého je prý podpora naprosto nulová. „Prezident Madeiry Miguel Albuquerque si užívá dovolenou na ostrově Porto Santo. Situaci naprosto nezvládl. V prvních dnech odmítl nabízenou pomoc od Portugalska a nepostavil se k tomu zrovna zodpovědně,“ dodává Řezaninová.

„Všichni kritizují ignoranci a aroganci místního prezidenta, který přijel stav požáru zkontrolovat na jeden den. Poté, co zjistil, že hasiči požár hasí, tak se vrátil zpět na dovolenou. Stále říká, že se nic neděje a že situace zase tak vážná není,“ doplňuje Pereira.

O příčině vzniku požáru se už zřejmě ví. „Naproti probíhal festival a někdo odpálil rachejtle, takže to chytlo z ohňostroje. Nebyl úmysl zapálit Madeiru, ale byla to nešťastná náhoda,“ uzavírá Pereira.

Článek vznikl s přispěním Emy Verecké.

Doporučované