Hlavní obsah

Vnitřní audit a selekce partnerů. Prabos reaguje na prodej svých bot v Rusku

Foto: Stránka firmy Prabos na sociální síti Vkontakte

Fotografie ruského vojáka v botách od Prabosu uveřejněná na stránce firmy půl roku po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Moravská obuvnická firma Prabos plus chce více kontrolovat své obchodní partnery. Reaguje tak na zjištění Seznam Zpráv, že jejich vojenské boty jsou dostupné v ruských e-shopech a dostávají se i k ruským vojákům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Většinový majitel moravské obuvnické firmy Prabos Juraj Vozár slibuje, že zarazí vývoz do Ruska. „Od minulého týdne provádíme interní audit a selekci partnerů, kteří by se mohli jevit jako nespolehliví a porušující naše interní domluvy. Při zpětném pohledu jsme si vědomi, že jsme naše aktivity mohli komunikovat srozumitelněji a lépe,“ napsal Vozár na facebooku.

A to poté, co Seznam Zprávy upozornily, že vojenská (taktická) obuv ze Slavičína na Zlínsku končí i na nohou ruských vojáků bojujících na Ukrajině.

Vozár nicméně zopakoval, že se jeho firma ihned po začátku ruské invaze dobrovolně vzdala celého ruského i běloruského trhu a prý po každé obchodní firmě a zástupci požaduje čestné prohlášení, že boty do těchto zemí nevyváží.

To je ovšem v přímém rozporu se zjištěním redakce Seznam Zpráv, která poukázala na fakt, že různé typy, velikosti i modely bot od Prabosu lze i dva a půl roku od začátku invaze koupit v největších ruských e-shopech i v kamenných obchodech. A také že sám Prabos na stránkách ruské sociální sítě VKontakte uvedl, že výhradním dodavatelem pro ruský trh je ruská firma Voin sídlící v Kaliningradu.

Vozár úterní doplňující dotazy redakci nezodpověděl.

Foto: Stránka firmy Prabos plus na Facebooku

Prohlášení Juraje Vozára na facebooku

Seznam Zprávy také zveřejnily statusy a fotografie ze stránky Prabosu na síti VKontakte, z nichž nijak neplyne, že by se česká firma rusko-běloruského trhu vzdala.

Například sedm měsíců od ruské invaze na Ukrajinu zveřejnil Prabos status o tom, jak přesně boty v Rusku koupit: jakmile se na stránkách objeví zboží, je prý třeba ho hned objednat a do šesti hodin poslat platbu. „Druhá várka Prabosu překročila hranice. Jakmile k nám dorazí, ihned je přidáme na stránky,“ stojí ve statusu.

Měsíc poté následuje status o tom, že boty ze Slavičína mají v Rusku pouze dva obchody – „Polygon 52“ v Nižním Novgorodu a zmíněný „Voin“ z Kaliningradu.

V polovině května předminulého roku Prabos zase zveřejnil status ohledně oprav a reklamace obuvi. „Bohužel zaslání na záruční či pozáruční opravu do ČR z Ruska nebo Běloruska je kvůli sankcím zatím nemožné, ale naši dlouhodobí partneři Polygon 52 naskladnili díly a příslušenství, takže pro drobné opravy je můžete kontaktovat,“ napsal zástupce Prabosu.

Ministerstvo: Není důvod k výpovědi

Seznam Zprávy se ohledně Vozárovy firmy Prabos plus obrátily i na vedení Ministerstva obrany, zda nevidí jako problém, když česká armáda odebírá obuv od výrobce, jehož taktické boty se dostávají i k ruským vojákům.

Podle mluvčího Karla Čapka ale neexistuje „zákonný důvod“, proč smlouvu s firmou ukončit, případně proč ji v případě nového výběrového řízení z tendru vyloučit. A to proto, že dodávky obuvi (vyjma luxusní) nejsou předmětem sankcí. „Největší zakázka v posledních letech pro Armádu ČR na polní boty byla uzavřena v listopadu 2021, tedy za předchozího vedení Ministerstva obrany,“ dodal mluvčí Čapek.

Počátkem října 2023 Prabos lákal zákazníky na Mezinárodní výstavu zbraní a loveckých produktů konanou v centru Moskvy. „Pokud by se někdo chtěl podívat a vyzkoušet některé z našich bot, přijďte na výstavu ve stánku C-45,“ píše se na stránce Prabos.

Na sociální síti VKontaktě se Prabos chlubil i tím, že jejich boty nosí vojáci nebo příslušníci tajné služby FSB. Například fotografie ze srpna 2022, na níž je voják s odstřelovací puškou a popisek: Kupte si taktické/turistické boty Vagabund High: dodání po celé Ruské federaci. Na další jsou boty a neprůstřelná vesta a helma s nápisem FSB.

Foto: Foto: Stránka firmy Prabos na sociální síti Vkontakte

Status s fotografií ze dne 03.08.2022

Juraj Vozár argumentuje tím, že dříve neměli nad stránkou VKontakte plnou kontrolu. „Fotografie a posty byly umísťovány do roku 2022 původním zakladatelem stránky, majitelem obchodu z Novgorodu a jinými dealery, kteří se o stránku dělili. V roce 2022 jsme stránku převzali pod svou správu a v roce 2023 jsme zamezili přístup všem ostatním dealerům,“ uvedl k tomu Vozár minulý týden pro Seznam Zprávy.

Na doplňující otázku, jak to, že po 2,5 letech neměl pod kontrolou obsah stránky vlastní firmy na účtu VKontakte, neodpověděl. Ani na to, jak si vysvětluje, že od začátku války jsou stále v Rusku k mání staré i nové modely jejich bot v různých velikostech.

Po dotazech Seznam Zpráv firma Prabos nejprve některé fotografie a statusy ze své stránky VKontkate promazala, nakonec celou ruskou stránku uvedla do módu „soukromé“. Tedy veřejnost k ní už nemá volný přístup a funguje pouze pro uzavřenou skupinu.

Související témata:

Doporučované