Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Vláda schválila zákon o podpoře bydlení

Foto: Martin Pavlík

Na problém s bydlením se už loni snažili protestující upozornit před Sněmovnou. Protestující si přinesli domečky z dřevotřísky.

Nová legislativa má otázku bydlení v Česku řešit několika mechanismy. Jde o jednu z vládních priorit Pirátské strany, kterou prosazoval z pozice ministra pro místní rozvoj předseda strany Ivan Bartoš.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda Petra Fialy (ODS) už podruhé rozhodovala o osudu zákona o podpoře bydlení a tentokrát ho schválila.

Ministerstvo pro místní rozvoj si od normy slibuje rozhýbání trhu s bydlením v Česku, kterému má pomoci systém záruk za nájemníky a síť poradenských kontaktních míst pro bydlení.

Zákon čekal na projednání na vládní úrovni od konce loňského listopadu. Na program se dostal až 14. května, ale byl odložený.

Na tiskové konferenci tehdy premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že zákon nebyl schválený kvůli výhradám zástupců samospráv. „To jsou ty důvody, proč jsme posunuli projednávání,“ vysvětlil Petr Fiala.

Klíčový milník i nová byrokracie

Za prosazení zákona dlouhodobě bojovala iniciativa Za bydlení sdružující přes 30 organizací, které pomáhají lidem v bytové nouzi.

„Na zákon netrpělivě čekáme už řadu let a potřebuje ho přes 150 000 lidí v bytové nouzi, kteří současně nemají v českém právním systému dostatečné zastání,“ komentuje vývoj mluvčí iniciativy Mikoláš Opletal. Právě zástupci iniciativy během května vyzývali premiéra ke schůzce, kde chtěli napřímo vysvětlit důležitost zákona.

Naopak vlivná Hospodářská komora se během středečního dopoledne proti zákonu rázně ohradila. Podle nich zavádí nové byrokratické postupy místo toho, aby řešil příčiny.

Komora zejména kritizovala nabírání nových úředníků. „Chtějí de facto vybudovat 230 nových úřadů jako kontaktní místa. Nebere se ohled na to, že tato agenda dnes náleží sociálním odborům a úřadům práce. Poukazovat na jejich přetíženost a nekoordinovanost, a obhajovat tak vznik v první fázi téměř 500 a později cca 700 úřednických míst je absurdní a v přímém rozporu s programovým prohlášením vlády o snižování počtu státních zaměstnanců,“ uvedl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Pirátská priorita

Pro Ivana Bartoše a Piráty je zákon jedním z klíčových bodů, se kterým do koaliční vlády vstupovali. Například měsíc před poslaneckými volbami v roce 2021 na Seznam Zprávách v sérii otázek pro potenciálního příštího premiéra na téma bydlení Bartoš popisoval, že mají připravený právě zákon o podpoře bydlení.

V prosinci 2021 Bartoš na sociálních sítích prohlásil, že „jednou z našich priorit pro toto volební období je, aby pokud možno každý měl kde bydlet.“ A následně začátkem ledna 2022 tomu Piráti dali i oficiálnější podobu, když představili své programové vládní priority. Hned v úvodu zmínili vedle ochrany spotřebitelů i zajištění dostupného bydlení skrze lepší stavební zákon a zákon o podpoře bydlení.

Důraz na zákon je pak znát z vyjádření Ivana Bartoše i v následujících letech. V prosinci 2022 zákon zmínil na bilanční návštěvě MMR i premiér Petr Fiala a přidal, že očekává schválení do konce roku 2023.

Na začátku roku 2023 na blogovací platformě Medium (kterou provozuje Seznam.cz) zmínil Ivan Bartoš, že o zákoně na rozdíl od svých předchůdců jen nemluví. „A nepůjde jen o sociální bydlení a pomoc lidem ohroženým bytovou nouzí, náš zákon o podpoře bydlení bude řešit problematiku mnohem komplexněji,“ říká.

Zákon stojí na třech pilířích

Nová legislativa má otázku bydlení v Česku řešit několika mechanismy. Prvním z nich jsou už zmiňované poradenské sítě úředníků, kteří mají hledat řešení pro obyvatele, kteří se nachází nebo jim hrozí bytová nouze.

„Poradenská síť by měla pomoci člověku okamžitě najít náhradu bydlení na komerční bázi, jen například s využitím hmotné pomoci pro zaplacení kauce a pro přestěhování se. Zároveň mají ale mapovat bytovou situaci v území,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Kromě samotného hledání nového bydlení mají poradci řešit právní, dávkové i dluhové poradenství.

V důsledku jde podle ministra Ivana Bartoše o řešení, které „zabrání tomu, aby do skupiny zhruba 200 tisíc lidí, kteří už potřebují sociální bydlení a složitou sociální péči, přibývali další“.

Dalším nástrojem je také systém garance pro majitele bytů a kompenzací pro obce. V praxi by stát chtěl motivovat majitele prázdných bytů, aby je vložili do správy obcí. Výměnou za to garantuje úhradu nezaplaceného nájemného, nákladů na služby a škody.

„Naše ambice je získat navíc do toho systému zhruba 2000 bytů ročně,“ tvrdil už dříve Bartoš. Aktuálně běží pilotní testování na Ostravsku, v Mostě, Ústí nad Labem nebo Plzni.

Nájemné v těchto nemovitostech může dosahovat maximálně obvyklého nájemného v konkrétní lokalitě. K tomuto aktuálně Ministerstvo financí pracuje na cenových mapách, které tuto výši nakonec určí.

Podle současného návrhu zákona by stát tento pronájem garantoval na dva roky. Nájemník by ale měl mít dále možnost prodloužení pobytu o další rok.

Posledním pilířem má být také takzvaná asistence bydlení, tedy podpora nájemníků v bytech. Součástí této činnosti má být například zajišťování financí a nakládání s nimi, řešení zadlužení ohrožující bydlení, pomoc s připojením energií a také udržování sousedských vztahů, případně řešení už vzniklých sporů.

Doporučované