Hlavní obsah

Video: Hazard během povodní. Lidé zbytečně riskují životy

Bez komentáře: Obce vyzývají občany k tomu, aby nevycházeli z domovů, s tím, že hrozí nebezpečí. Záběry pochází z Jeseníku.Video: twitter/jarda_prochazka

Někteří lidé se během povodní neřídí pokyny starostů a hasičů. Zůstávají doma, nechtějí se evakuovat. Nebo riskují a snaží se ve vodě pohybovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na sociální síti X se objevilo video z Jeseníku, jak se muž za každou cenu snaží vodu přebrodit. Veškeré snahy však skončily nezdarem. Silný proud muže strhl a odnášel ho ulicemi pryč. Takových případů není málo. Lidé opakovaně nerespektují zákazy.

Nebo odmítají opustit svoje domovy, protože doufají, že hladina řek brzy opadne. Záchranáři se pak pro ně musejí vracet a v mnohem složitějších podmínkách je dostávat z jejich obydlí. To je i příklad Karlovic na Bruntálsku, kde už zoufalí lidé stáli na střechách svých domů a piloti je vyzvedávali vrtulníky.

Proto i preventivní evakuace je podle ministra vnitra Víta Rakušana lepší, než aby lidé za špatných povětrnostních podmínek čekali na pomoc z nebe. Záchranáři tak navíc riskují i své životy.

K apelu na ukázněnost lidí se pak přidal i premiér Petr Fiala, který prosil obyvatele, aby poslechli pokyny starostů, hasičů a dalších složek integrovaného záchranného systému a neriskovali.

„Situace je opravdu nebezpečná, není možné ji podceňovat, setkáváme se s případy, kdy lidé odmítají evakuaci, která je ale nařizována jen v případech, kdy je opravdu nutná,“ řekl Fiala na CNN Prima News.

Zábava za sto tisíc

Povodeň bohužel přitahuje ale i dobrodruhy, kteří neváhají a na rozvodněné řeky vyrážejí na lodích a paddleboardech. To se stalo například včera, kdy si tři muži šli zapádlovat na rozvodněnou Odru v Polance nad Odrou. Několik lidí s windsurfingem pak bylo taky na Hlučínském jezeře v Hlučíně na Opavsku. Na obou místech zasahovala policie.

„I přes mnohá opakovaná varování a prosby z naší strany docházelo k excesům typu sjíždění rozbouřené vody na kánoi, paddleboardu a podobně,“ zlobil se Rakušan.

Upozornil, že se může v takových případech jednat o přestupek, za který hrozí pokuta až sto tisíc korun.

„Policie skutečně v tuto krizovou dobu bude přistupovat k těmto přestupkům velmi přísně,“ dodal ministr vnitra s tím, že pokud musí u takových situací hasiči nebo záchranáři zasahovat, mohou chybět jinde.

Doporučované