Hlavní obsah

Veterináři nařídili stáhnout z trhu mražené kuřecí části se salmonelou

Foto: Nataliia Maksymenko, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

V kuřecím mase výrobce Rabbit Trhový Štěpánov našla státní veterinární správa (SVS) salmonelu. K zákazníkům se mohla dostat kuřecí polévková směs nebo kuřecí srdce, ty SVS nabádá ke vrácení.

Článek

Státní veterinární správa (SVS) odhalila v mražených kuřecích dílech a drobech od výrobce Rabbit Trhový Štěpánov salmonelu. Vyrobeno z nich bylo přes 1,5 tuny produktů, z nichž většina byla stažena z prodeje.

K zákazníkům se dostaly dva výrobky, zhruba sto kilogramů kuřecí polévkové směsi a kuřecích srdcí. „Lidé, kteří je mají doma, by je neměli jíst a mohou je vrátit v místě nákupu,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Podle něj bylo z problematické šarže vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kilogramů a více než 1400 kilogramů nejrůznějších produktů se podařilo včas stáhnout z prodeje. „Ke konečným spotřebitelům se mohla dostat jen kuřecí polévková směs prodávaná v obchodním řetězci Globus a kuřecí srdce v prodejně Rabbit Vysoké Mýto,“ uvedl mluvčí a doplnil, že lidem bylo prodáno 87 kilogramů uvedené směsi a devět kilogramů srdcí.

Salmonela se může do lidského těla dostat jak požitím kontaminované potraviny, tak z kontaminovaného prostředí, například z nádobí. Způsobuje onemocnění, které se většinou projevuje střevními problémy. Rizikové je pro starší, nemocné nebo malé děti. Bakterie lze zničit dostatečnou tepelnou úpravou potravin.

Firma Rabbit se do povědomí veřejnosti dostala nedávno v souvislosti s protesty části zemědělců v Praze, kde je 19. února zorganizoval její majitel a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek nebo předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek.

Doporučované