Hlavní obsah

Vláda: Déšť je extrémní jako při katastrofě v roce 1997, připravte se evakuovat

Záznam tiskové konference Českého hydrometeorologického ústavu a zástupců vlády.Video: ČTK

aktualizováno •

Český hydrometeorologický ústav vydal na víkend výstrahu před deštěm a záplavami. Většiny území republiky, převážně východní, se týká extrémní stupeň nebezpečí. Očekávají se povodně na mnoha místech celé země. Pomůže i armáda.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od pátku hrozí zejména na severovýchodě a východě Česka záplavy, největší vzestupy hladin očekávají meteorologové během soboty a neděle.

Zástupci meteorologů a ministr vnitra Vít Rakušan, ministr životního prostředí Petr Hladík a ministr zemědělství Marek Výborný ve středu odpoledne na tiskové konferenci uvedli, „že situace, která nás čeká v pěti dnech, je podobná jako v roce 1997 při velkých povodních.“

Nakupte si vodu, nabijte mobily

Hladík dodal, že bude navíc silně foukat a mohou padat stromy na auta, ale nebezpečí hrozí i lidem. „Jedná se navíc o skutečně extrémní srážky,“ dodal.

Bleskové povodně se tak mohou objevit i v místech, kde na ně lidé nejsou zvyklí.

Rakušan podotkl, že předpovědi nejsou optimistické. „Chtěl bych poprosit všechny organizátory všech společenských akcí, aby zvážili, zda je to v pátek a o víkendu bezpečné,“ varoval.

Lidé by si měli připravit evakuační zavazadlo, přinejmenším tam, kde jsou záplavové oblasti. Měli by auta odvézt na vyvýšená místa, přestěhovat cenné věci do vyšších pater, lidé by měli mít zásobu pitné vody, nabité mobily a powerbanky.

Kvůli riziku povodní bude dnes odpoledne online jednání s hejtmany, řekl ministr Hladík. Ve čtvrtek zasedne Ústřední povodňová komise.

Podle Hladíka se průměrně může jednat o padesátiletou povodeň, někde však může být výrazně silnější. „Může docházet k nebezpečným sesuvům půdy,“ upozornil.

Podle varování ČHMÚ může od čtvrtka do neděle na některých místech v ČR spadnout víc než 300 milimetrů srážek. Předpověď nadcházejícího počasí má specifickou podobnost s rokem 2002, kdy se tlaková níže obrátila a postihla území ČR nadvakrát, řekl ředitel ČHMÚ.

V Jeseníkách může napršet podobně jako při katastrofě v roce 1997

Z modelů předpovědí kumulovaných srážek v následujících dnech vyplývá, že v Jeseníkách by mohlo napršet podobné množství vody, jaké spadlo v tomto pohoří či v Beskydech při katastrofálních povodních v roce 1997. Tehdy za jediný den napršelo na Lysé hoře 234 milimetrů srážek, tedy 234 litrů na metr čtvereční. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil dnes na svém účtu na síti X pracovník brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jáchym Brzezina. Například pro Jeseník nyní některé modely předpovídají na sobotu téměř 200 milimetrů, od čtvrtka do pondělí okolo 450 milimetrů.

V tomto případě však Brzezina píše, že by tyto údaje bral s rezervou. „Toto se hodně obtížně modeluje. Každopádně je dost možné, že budou srážkové úhrny v některých oblastech ČR zcela extrémní,“ uvedl Brzezina. Jde o výpočet Evropského centra pro střednědobou předpověď. Pro srovnání, za celý červenec 1997 napršelo na Lysé hoře 812 milimetrů, což je dosud nejvyšší zaznamenaný měsíční úhrn srážek v Česku. Na Pradědu v tehdejším červenci napršelo 661 milimetrů, na Rejvízu 722. „Srážky byly tehdy koncentrovány do několika málo dnů,“ poznamenal Brzezina.

„V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 milimetrů, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro třetí stupeň povodňové aktivity. Odtokově nejvýznamnější situaci očekáváme na tocích, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní horské oblasti. Situaci budeme průběžně upřesňovat,“ oznámil dnes kolem poledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

ČHMÚ doporučuje sledovat prognózy a kromě omezení pohybu v okolí vodních toků radí vyhnout se také podmáčeným oblastem. Tam hrozí pády stromů.

V obavě z extrémního počasí už ruší pořadatelé například v Libereckém kraji některé akce, nebo program přesouvají pod střechu. Liberecký dopravní podnik tak zrušil plánovaný den otevřených dveří, nepojede se ani cyklistický závod z Liberce přes Jizerské hory s dojezdem na Ještěd. V Hrádku nad Nisou se dožínky rozhodli přesunout z hasičské louky pod střechu kulturního domu Beseda, v Jablonci nad Nisou zrušili venkovní program Dnů evropského dědictví.

Hasiči jsou připraveni. „My jsme připraveni neustále. Teď čekáme hlavně na zpřesnění výstrah od ČHMÚ, se kterým jsme úzce v kontaktu. Víc se bude vědět určitě až dnes odpoledne, popřípadě ve čtvrtek a v pátek ráno,“ vysvětluje postup Hasičského záchranného sboru ČR jeho mluvčí Martin Kavka.

Foto: ČHMÚ

Čím sytější červená, tím vyšší riziko.

To potvrzuje i operační důstojník hasičů Olomouckého kraje. „Momentálně jsme ve fázi příprav, nicméně na takové události jsme připraveni neustále. Teď mohu jen potvrdit, že budeme navyšovat stav na operačním středisku. U výjezdových jednotek to zatím není jisté,“ říká.

Nachystejte si pytle s pískem

„Máme připravené jak naše jednotky, tak spolupracujeme s dobrovolnými hasiči, kteří mají znalost dotčené oblasti,“ dodává Kavka.

Lidem za volantem radí hasiči jezdit hlavně pomalu. Domácnosti lze zabezpečit pytli s pískem. „Pokud vědí, že je tok v jejich oblasti problematický, tak doporučuji mít k dispozici pytle s pískem. V rámci hodiny můžeme mít desítky nahlášených případů, takže než se k nim dostaneme, může to chvíli trvat,“ radí důstojník z operačního střediska.

Připravují se i obce

Výstrahy se týkají i oblasti Přerovska. Tu intenzivně zasáhly povodně i v letošním červnu. Podle starosty obce Šišma, jedné ze zasažených obcí, by tentokrát nemělo jít o přívalové deště, které v červnu způsobily bleskové povodně.

Výborný informuje vládu o mimořádných opatřeních kvůli extrémním srážkám

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes odpoledne informovat vládu o mimořádných opatřeních, která již od úterý zavádí jednotlivá povodí v České republice v souvislosti s hrozbou extrémních srážek. Podle prognóz může od čtvrtka do neděle na některých místech v ČR spadnout více než 300 milimetrů srážek. Některé toky tak mohou dosáhnout stupně povodňové aktivity.

„V reakci na sdělení Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mohu potvrdit, že všechna povodí ČR již od včerejšího dne provádějí na můj pokyn mimořádná preventivní opatření tak, abychom na extrémní srážky byli co nejvíce připraveni,“ napsal dnes Výborný.

Na postupné úhrny srážek se dá připravit lépe. „Máme dnes krizovou radu se zastupiteli, máme připraveny pytle s pískem a před víkendem budeme samozřejmě informovat občany. Ti se mohou připravit úklidem majetku nebo třeba převozem vozu do vyšších poloh, aby byly škody co nejmenší,“ popisuje starosta Marek Krystek.

Někteří už tak činí.

Obec doufá v dostatečnou průtočnost koryta, nádrž nad vesnicí mají ale pro jistotu téměř vypuštěnou. Tam totiž minule došlo k přelití.

V pohotovosti jsou i v Troubkách nad Přerovsku, které jsou symbolem záplav v roce 1997. „Zrovna jsme měli schůzku s velitelem jednotky sboru dobrovolných hasičů ohledně preventivních opatření. Na doporučení přerovského magistrátu si znovu obejdeme hráze a podíváme se, v jakém jsou stavu. Snažíme se sehnat pytle pro potřebu, kdyby povodeň opravdu přišla. Povodně jsme zažili dvakrát, nějakou protipovodňovou ochranu máme, máme dočasné navýšení v terénu, které je podle projektové dokumentace připraveno na dvaceti- až padesátiletou vodu. Při povodních jsme to ještě nevyzkoušeli, vybudováno to bylo až po povodni v roce 2010. Trochu nás to uklidňuje, ale jinak moc klidní teda nejsme,“ řekl dnes ČTK starosta obce Martin Frgal.

Aktualizovali jsme o stanoviska obcí a vyjádření ministra Výborného.

Doporučované