Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

V Pardubicích se srazil osobní vlak s nákladním. Na místě jsou čtyři mrtví

Foto: Twitter systému Datel - Správa železnic, Seznam Zprávy

Snímek sražených vlaků v Pardubicích.

aktualizováno •

V Pardubicích nedaleko zastávky Centrum se večer srazily dva vlaky. Zasahují tam všechny záchranné složky. Na místě jsou čtyři mrtví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Pardubicích se v noci srazily dva vlaky. Osobní vlak RegioJet narazil čelně do nákladního. Mluvčí zdravotnické záchranné služby Alena Kisiala v České televizi uvedla, že na místě byly čtyři osoby „se zraněními neslučitelnými se životem“. Čtyři mrtvé potvrdil pro ČT i hejtman kraje Martin Netolický. Lehce zraněných je 20 lidí a středně těžce tři.

Záchranáři aktivovali takzvaný traumaplán, kdy při vážných nehodách spolupracují všechny složky záchranného systému. Nehoda se stala ve 22:53 blízko stanice Pardubice-centrum. Ve vlaku bylo více než 300 cestujících. Osobní vlak byl na cestě z Prahy do Košic. První vagon za lokomotivou expresního vlaku dopravce Regiojet po nehodě vykolejil a částečně se převrátil, první vagon nákladního vlaku poničil jeho lokomotivu.

Velitel zásahu Pavel Bér na improvizovaném mítinku uvedl, že na místě zasahovalo 16 jednotek hasičů, tedy přes 60 hasičů. Ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že cestující jsou evakuováni do nádražní budovy. RegioJet poskytl seznam cestujících a zde se kontroluje počet osob.

Krátce po druhé hodině ráno hasiči oznámili, že se jim podařilo zjistit totožnost všech cestujících a nikdo se nepohřešuje, řekli pro ČTK.

Správa železnic zřídila informační linku pro veřejnost na telefonním čísle 950 570 805. Na číslo se mohou obracet především lidé, kteří mají strach o své blízké.

Hasiči pokračují ve vyprošťovaní zraněných. O stovky cestujících se stará také policie. Netolický uvedl, že vyprošťování lidí je velmi obtížné, protože vagony jsou silně poškozené.

Traumaplán byl vyhlášen ve čtyřech nemocnicích v Pardubickém kraji, zatím se zranění vozí převážně do pardubické nemocnice. Po jedné hodině ráno mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová uvedla, že do péče lékařů dorazily čtyři vozy se zraněnými.

„Nehoda si bohužel vyžádala kromě zraněných i oběti na životech. Všechny složky integrovaného záchranného systému pracují s obrovskou profesionalitou a nasazením,“ uvedl na síti X ministr vnitra Vít Rakušan.

Mluvčí drážních hasičů Martin Kavka v ČT uvedl, že na místě jsou desítky zraněných, někteří vážně. „Další zraněné hasiči vyprošťují z prvního vagonu,“ uvedl. Havárie přerušila provoz na koridorové trati na Moravu.

„Srážka dvou vlaků v Pardubicích je velké neštěstí. Všichni myslíme na oběti a zraněné. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ uvedl na síti X premiér Petr Fiala.

„Na místě je velké množství zraněných,“ uvedli policisté na sociální síti X.

Podle hejtmana mělo jít o nehodu nákladního vlaku a vlaku dopravce RegioJet. „Jeden z vozů je vážně poškozený. Zasahují všechny složky IZS, železniční koridor stojí, vlaky nabírají zpoždění,“ napsal Martin Netolický na sociální síti X.

Nejhorší železniční nehody v Česku

Srážka vlaků u Stéblové

Z nevyjasněných důvodů vyjel 14. listopadu 1960 večer osobní vlak ze stanice Stéblová, aniž by počkal na křižování s vlakem v opačném směru. Byla hustá mlha a průvodčí zahlédl záblesk zeleného světla, domníval se, že to je signál od výpravčího. Vlak se rozjel, přestože svítila červená, vlak z protisměru do stanice totiž ještě nepřijel. „Záblesk zeleného světla“ zůstává záhadou. Není pravděpodobné, že by si průvodčí vymýšlel. V tom případě by se pokoušel o sebevraždu a masovou vraždu. Vlaky se srazily asi jeden a půl kilometru od stanice Stéblová. Nehodu nepřežilo 118 lidí.

Srážka vlaků u Šakvic

Osobní vlak zastavil 24. prosince 1953 brzy ráno asi 200 metrů za stanicí Šakvice. Čekal na uvolnění koleje. V plné rychlosti do něj zezadu narazil rychlík tažený parní lokomotivou jedoucí z Brna.

Doporučované