Hlavní obsah
Online

Deník dobrovolníka: „Ohol dům na cihlu.“ Mám kango a první úkol

Foto: Profimedia.cz

V Mikulovicích po povodních pomáhají i vězni.

aktualizováno •

Měsíc křižuju Jeseníky a píšu o lidech postižených povodněmi, o nasazení hasičů, starostů nebo dobrovolníků. „Ty o nás píšeš, ale my potřebujeme pomoct hlavně fyzicky. Rukama.“ Na tři dny se proto stanu dobrovolníkem.

Článek

Vyrážím do Mikulovic, které leží zhruba 15 kilometrů od Jeseníku, u hranic s Polskem. Oblékám staré kalhoty a bundu, rukavice, na nohou staré tenisky, případně holinky. V tašce mám karimatku a spacák a hlásím se na místním úřadě. V obci, která je i měsíc po povodních paralyzována. Leckde nefunguje plyn, elektřina, komunikace jsou zničené a místní žádají o každou pomocnou ruku.

Co Seznam Zprávy sledují po povodních

Seznam Zprávy přinesly řadu reportáží, ve kterých popisujeme příběhy rodinfirem, jež se s následky velké vody vypořádávají. Naši reportéři mluvili mimo jiné s lidmi, kteří už nebudou smět znovu postavit své domy na místě těch původních.

Věnujeme se také státní podpoře, na kterou rodiny a firmy čekají. V tuto chvíli se vládní podpora stále spíše rozjíždí.

Zabýváme se i protipovodňovými opatřeními. Psali jsme například o tom, jak chce vláda realizaci opatření usnadnit. V této souvislosti sledujeme třeba vývoj okolo přehrady v Nových Heřminovech nebo také v Brně.

Načíst novější příspěvky

Můj úkol? Dům oholit na cihlu

V Mikulovicích je aktuálně největší poptávka po bouracích pracích. Petr mě „přiděluje“ rodině Babinských, kteří v ulici Hlavní provozují obchod a servis hasicích přístrojů. Řeka Bělá jim provozovnu zaplavila do metrové výšky. Naďa a Jaroslav vítají pomoc s osekáním omítky. Dostávám kango (sbíjecí a vrtací kladivo), kafe a úkol: oholit na cihlu.

Reportér Jan Novák se v Mikulovicích na několik dní stal dobrovolníkem.Video: Jan Novák, Seznam Zprávy

Vězni i z druhé poloviny republiky

Druhá parta vězňů z Příbrami a Plzně pracuje o pár set metrů vedle. Kvůli pomoci při povodních byli dočasně přesunuti do vazební věznice v Ostravě. Také odklízejí kameny, dřevo a další naplaveniny z rodinného domu. Těm fotografie „zezadu“ nevadí. Někteří budou prý za chvíli beztak venku. Zhruba půlka má trest nižší než tři roky, zbytek pod pět let. „Jen lehké případy,“ shrnuje jejich dozorce.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Vězni odklízejí kameny, dřevo a další naplaveniny.

Pomáhají i vězni. „Je to zpestření,“ říkají

První parta osmi vězňů z věznice Karviná čistí naplavený nepořádek ze zahrady rodinného domu na okraji Mikulovic. Vedle povodeň zničila stavební firmu a sídlo kamionové přepravy. Vězni pomáhají už měsíc. Ráno sem, odpoledne do vězení. Předtím pracovali v Krnově, Nové Vsi, Bohumíně nebo Českém Těšíně. „Děláme to pro dobrou věc, jsme rádi, že nejsme na baráku, je to zpestření, máme kontakt s venkovem,“ pochvalují si. Fotit se nechtějí.

Příjezd do Mikulovic

„Vyhodím ‚mukly‘, řeknu jim, co mají dělat a za 5-7 minut jsem u vás před úřadem,“ říká mi Petr Kořeň poté, co jsem dorazil do Mikulovic. Petr v obci zjevně nerozděluje práci jen dobrovolníkům, ale i vězňům, kteří pomáhají odklízet následky povodní.

Petrovi je 41 let. Vlastní stavební firmu a původně přijel pomáhat jen na víkend. Přivezl ledničky, pračky, mrazáky, mikrovlnky, na což se složil s kamarády. Pobyt se mu ale protáhl zatím na měsíc. Chlapy má na stavbách v Polsku, takže si to může dovolit. V obci koordinuje všechno potřebné.

Ještě, než mi přiřadí práci, musíme prý zajet znovu za „mukly“. V autě za zhruba dva miliony korun působí Petr ve zničené obci trochu exoticky. V kufru má vrtačky, sbíječky, rozbrušovačky, kanga. Na zadním sedadle kartony vod, džusů a cigaret. Prý pro vězně, „aby se cítili jak lidé“.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Petr Kořeň v Mikulovicích pomáhá už měsíc.

Načítám

Hlavní zprávy