Hlavní obsah
Online

Deník dobrovolníka: „Ohol dům na cihlu.“ Mám kango a první úkol

Foto: Profimedia.cz

V Mikulovicích po povodních pomáhají i vězni.

aktualizováno •

Měsíc křižuju Jeseníky a píšu o lidech postižených povodněmi, o nasazení hasičů, starostů nebo dobrovolníků. „Ty o nás píšeš, ale my potřebujeme pomoct hlavně fyzicky. Rukama.“ Na tři dny se proto stanu dobrovolníkem.

Článek

Vyrážím do Mikulovic, které leží zhruba 15 kilometrů od Jeseníku, u hranic s Polskem. Oblékám staré kalhoty a bundu, rukavice, na nohou staré tenisky, případně holinky. V tašce mám karimatku a spacák a hlásím se na místním úřadě. V obci, která je i měsíc po povodních paralyzována. Leckde nefunguje plyn, elektřina, komunikace jsou zničené a místní žádají o každou pomocnou ruku.

Co Seznam Zprávy sledují po povodních

Seznam Zprávy přinesly řadu reportáží, ve kterých popisujeme příběhy rodinfirem, jež se s následky velké vody vypořádávají. Naši reportéři mluvili mimo jiné s lidmi, kteří už nebudou smět znovu postavit své domy na místě těch původních.

Věnujeme se také státní podpoře, na kterou rodiny a firmy čekají. V tuto chvíli se vládní podpora stále spíše rozjíždí.

Zabýváme se i protipovodňovými opatřeními. Psali jsme například o tom, jak chce vláda realizaci opatření usnadnit. V této souvislosti sledujeme třeba vývoj okolo přehrady v Nových Heřminovech nebo také v Brně.

Načíst novější příspěvky

Pomáhají i vězni. „Je to zpestření,“ říkají

První parta osmi vězňů z věznice Karviná čistí naplavený nepořádek ze zahrady rodinného domu na okraji Mikulovic. Vedle povodeň zničila stavební firmu a sídlo kamionové přepravy. Vězni pomáhají už měsíc. Ráno sem, odpoledne do vězení. Předtím pracovali v Krnově, Nové Vsi, Bohumíně nebo Českém Těšíně. „Děláme to pro dobrou věc, jsme rádi, že nejsme na baráku, je to zpestření, máme kontakt s venkovem,“ pochvalují si. Fotit se nechtějí.

Příjezd do Mikulovic

„Vyhodím ‚mukly‘, řeknu jim, co mají dělat a za 5-7 minut jsem u vás před úřadem,“ říká mi Petr Kořeň poté, co jsem dorazil do Mikulovic. Petr v obci zjevně nerozděluje práci jen dobrovolníkům, ale i vězňům, kteří pomáhají odklízet následky povodní.

Petrovi je 41 let. Vlastní stavební firmu a původně přijel pomáhat jen na víkend. Přivezl ledničky, pračky, mrazáky, mikrovlnky, na což se složil s kamarády. Pobyt se mu ale protáhl zatím na měsíc. Chlapy má na stavbách v Polsku, takže si to může dovolit. V obci koordinuje všechno potřebné.

Ještě, než mi přiřadí práci, musíme prý zajet znovu za „mukly“. V autě za zhruba dva miliony korun působí Petr ve zničené obci trochu exoticky. V kufru má vrtačky, sbíječky, rozbrušovačky, kanga. Na zadním sedadle kartony vod, džusů a cigaret. Prý pro vězně, „aby se cítili jak lidé“.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Petr Kořeň v Mikulovicích pomáhá už měsíc.

Načítám

Hlavní zprávy