Hlavní obsah

V Domažlicích žákyně pobodala dvě spolužačky. Policie už vyvrací první fámy

Foto: Policie ČR

Zásah policie u školy.

aktualizováno •

Na základní škole v Domažlicích dnes jedna z žákyň zaútočila nožem na své spolužáky. Zraněny byly dvě děti. Zdravotníci je po ošetření propustili domů. Ředitel řekl, že s dívkou, která útočila, pedagogové dřív zvlášť pracovali.

Článek

Na základní škole Komenského 17 v Domažlicích dnes jedna z žákyň zaútočila nožem na své spolužáky. Zraněné byly dvě děti, informovala policie. Podezřelou policie záhy zadržela.

Ředitel školy Ivan Rybár po poledni řekl, že pedagogové s dívkou, která spolužáky pobodala, dříve zvlášť pracovali. Neřešili ale žádný problém s šikanou.

Podle informací Deníku měla být agresorem žačka, která propadla.

Dvě pobodané děti, další v šoku

Zraněné děti nebyly v ohrožení života. Do péče si je převzali zdravotníci. Stejně tak bylo zdravotníkům předáno prozatím jedno z dalších dětí, které bylo v šoku.

Po poledni plzeňský hejtman Rudolf Špoták informoval, že dvě děti, zraněné spolužačkou, zdravotníci po ošetření v nemocnici propustili do domácího ošetřování.

Krajský policejní ředitel Petr Macháček podrobněji popsal policejní zásah. První hlídka na místo dorazila v 8:06, druhá o dvě minuty později. „Chtěl bych ocenit zásluhu pana ředitele a pedagožky, která byla na místě události, protože pan ředitel udělal to základní a rychlé a promptní k tomu, aby podezřelá ve svém jednání nepokračovala a policie převzala tu osobu od pana ředitele,“ řekl na tiskové konferenci.

Ředitel školy Ivan Rybár podrobnosti k tomu, kdo a jak dívku zajistil neřekl. Zmínil pouze, že informaci o útoku dostal od dozoru na chodbě a spěchal na místo.

Zástupce ředitele školy Stanislav Tauer už dopoledne řekl Seznam Zprávám, že zásah policistů i zdravotníků byl profesionální.

„Zásah byl velice rychlý a zdravotní služba perfektní,“ uvedl. „Dnes už tu byl psycholog traumatýmu, který mluvil hlavně se třídou, kde se to přihodilo. Zítra bude sice zkrácené vyučování, ale děti tu budou. Děti měly při odchodu kontaktovat rodiče. Myslím, že to začnou vnímat až teď, když budou samy doma. A také zítra ve škole, to to asi začnou spíš prožívat. Především tedy v té třídě, kde se to stalo,“ dodal.

Ředitel školy Ivan Rybár poté doplnil, že krizoví interventi ve škole pomáhali přímo zúčastněným pedagožkám a asi dvacítce žáků ze třídy, kde dívka útočila nožem.

Útočila Ukrajinka? Fáma

Událost se zřejmě stala na druhém stupni školy. „Dnes 3. 9. 2024 byla ukončena výuka na 2. stupni naší školy z důvodu mimořádné události. Žáci byli poučeni o bezpečném odchodu ze školy. Všechny děti jsou v pořádku. Výuka na 1. stupni pokračuje dle rozvrhu,“ uvedla škola na svém facebookovém profilu.

Policie před polednem potvrdila, že dva zranění a podezřelá agresorka na domažlické škole jsou žáci druhého stupně. Motiv dívky, která zaútočila nožem, prověřují.

„Událostí se zabýváme pro podezření ze spáchání násilného trestného činu - resp. činu jinak trestného. Přesná právní kvalifikace bude následně upřesněna,“ uvedla policie.

„S ohledem na případné spekulace a následné dezinformace bychom chtěli vyvrátit některá vyjádření komentujících na sociálních sítích, že podezřelou dívkou je Ukrajinka,“ dodali policisté.

Škola, kde došlo k útoku:

„Dětem bylo řečeno, že se stala mimořádná událost a že dnešní vyučování se ruší. To, že zítra bude vyučování alternativní, uvidí na rozvrzích. Myslím si, že město bude svolávat nějakou poradu bezpečnosti.“

Co by z ní mohlo vzejít? „Zřejmě nějaké doporučení. Zřizovatel zřejmě může dát nějaké doporučení škole, co udělat, ale to teď nedokážu říct.“

Ředitel školy v této souvislosti doplnil, že v budově funguje čipový systém a vrátný, a že bezpečnostní rámy by nepomohly.

Výběr vážných útoků nožem ve školách v posledních letech

Výběr vážných útoků nožem ve školách nebo výchovných zařízeních v ČR v posledních letech (na základní škole v Domažlicích jedna z žákyň zaútočila nožem na spolužáky; zraněné byly dvě děti):

1. března 2004 - Student učiliště ve Svitavách vážně pobodal svého pedagoga. Ten po převozu do nemocnice zemřel. Krajský soud v Hradci Králové odsoudil sedmnáctiletého učně za vraždu učitele k devíti letům vězení.

26. září 2011 - Patnáctiletý student napadl nožem a paličkou na maso sekretářku gymnázia v Chomutově. Křičel, že je terorista. Útok zastavil ředitel školy spolu se školníkem, kteří žáka přemohli. Napadená žena utrpěla šok a několik drobných zranění na rukou.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) na sociální síti X uvedl, že jeho resort je se školou v kontaktu.

Policisté odkazují na informace, které postupně zveřejňují na sociální síti X.

„Je tady stále několik hlídek policie a zasahují také kriminalisté. Informaci o přesném počtu v tuto chvíli nemám. Určitě také na místo zamíří krizoví interventi,“ uvedla pro Seznam Zprávy krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Detaily útoku s ohledem na citlivost případu nespecifikovala. „Nicméně několik minut po útoku byla dívka zadržená a nikomu z dětí nehrozí žádné nebezpečí,“ řekla Brožová.

Asociace ředitelů ZŠ: Zabránit útokům v základních školách se stoprocentně nedá

Zabránit útokům v základní škole se stoprocentně nedá. Do školy přijde každý den příliš velké množství lidí na to, aby bylo možné je zkontrolovat, zda u sebe nemají zbraň, řekl prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Podle něj lze mít opatření v podobě dohledu či například kamerového systému. Je však náročné vybalancovat zajištění bezpečnosti a zároveň zpřístupnění školy například rodičům a místní komunitě.

Doplnila, že zatím nemá informace o věku útočící dívky. „I s ohledem na citlivost případu je zatím nebudeme sdělovat. Policie zahájí úkony trestního řízení, včetně výslechu dívky,“ doplnila mluvčí.

Ministr vnitra Rakušan k útoku v Domažlicím

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v reakci na útok napsal, že náznaků svědčících o vážných problémech mezi dětmi přibývá. Zároveň apeloval na podporu péče o duševní zdraví. Dosavadní opatření podle něj často nejsou dostatečná.

„Událost, která se dnes stala v Domažlicích, je velmi znepokojivá, tím spíš, že se týká dětí a školy. Moje myšlenky jsou se zraněnými žáky, kterým přeju co nejrychlejší a úplné zotavení, a s jejich rodinami,“ uvedl na sociální síti X.

Doporučované