Hlavní obsah

V Česku přibylo ruských podnikatelů. Podle BIS to nepomáhá bezpečnosti

Foto: Felix Mizioznikov, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Roste počet Rusů a Rusek, kteří v Česku podnikají jako fyzické osoby. Podle bezpečnostního analytika mezi nimi mohou být i špioni.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Nepřispívá to ke zvýšené bezpečnosti České republiky,“ komentuje mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha nárůst počtu ruských občanů v zemi.

O čem je konkrétně řeč? Seznam Zprávy získaly od Ministerstva průmyslu a obchodu data, z nichž vyplývá, že roste počet Rusů a Rusek, kteří v Česku podnikají jako fyzické osoby.

Podnikání jako cesta, jak zůstat

Konkrétně: v prvním čtvrtletí 2022, tedy v období, které se časově kryje se začátkem ruské invaze na Ukrajinu, bylo v Česku evidováno 4303 podnikajících Rusů. Z toho 2439 žen. O dva roky později, v prvním čtvrtletí letošního roku, už má v zemi podnikatelské oprávnění 5218 Rusů, opět tvoří většinu ženy – 2946.

Analytik Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky, kde se zaměřuje na Východní Evropu a zabývá se i bezpečnostními otázkami, vysvětluje, že podle jeho mínění stojí za rostoucím trendem ruských podnikatelů fakt, že jde o snadnější cestu, jak si udržet v Česku pobytové oprávnění.

„Systém, jak je nastavený, není úplně přívětivý pro lidi, kteří vystupují hodnotově proti Putinovi. Daleko snadnější je sem lidi dostávat přes různé byznysové projekty,“ zmiňuje analytik. Podle něj jde ovšem většinou o lidi, kteří už v zemi jsou a snaží se i dál legalizovat svůj pobyt.

„Jde o lidi, kterým vypršelo vízum nebo nějaký pobyt, a tak se snaží hledat další cestu. A toto myslím vysvětluje daná čísla. Byznysová cesta je nejsnadnější cesta. To za tím vidím a opakovaně jsem to řešil s lidmi, kteří se na tuto cestu vydávali,“ přemýšlí Havlíček.

Rusové v Evropě jsou rizikem

Bezpečnostní informační služba pro Seznam Zprávy uvedla, že rostoucí počet Rusů na našem území registruje.

„Zdali je někdo bezpečnostní hrozbou, hodnotíme především podle informací, kterými k dané osobě disponujeme,“ popisuje mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Obecně ovšem dodává, že ke zvýšené bezpečnosti České republiky daný trend nepřispívá . A v kontextu dění v Evropě, a zapojení Ruské federace do podvratných špionážních aktivit, jde o riziko také pro další evropské demokracie.

Počet Rusů s trvalým pobytovým oprávněním v Česku v letošním roce mírně vzrostl, dál postupně klesá počet osob s přechodným oprávněním.

Jakub Janda z nevládní organizace Evropské hodnoty, která se zaměřuje na bezpečnost, popisuje, že poté, co bylo z ambasád vyhoštěno zhruba 600 ruských diplomatů a zpravodajců, zůstávají pro potřeby ruské špionáže většinově Rusové a Rusky žijící v Evropě bez diplomatického krytí.

„Dlouhodobě ruské zpravodajské služby využívají zejména ruské občany žijící v Evropě, protože na ně mají největší páku. Mohou je rekrutovat pozitivně, z ideologických důvodů. Anebo negativně, že je vydírají třeba přes jejich příbuzné v Rusku,“ konstatuje Janda.

Zdůrazňuje ovšem, že ne každý Rus je nutně špion.

Mluvčí ministestva vnitra Ondřej Krátoška zároveň dodává, že Česká republika přijala v souvislosti s vojenskou invazí Ruska na Ukrajinu řadu opatření, včetně omezení vízových služeb a nepřijímaní vízových a pobytových žádostí občanů Ruska a Běloruska s úzce vymezenými výjimkami na zastupitelských úřadech. Ondřej Krátoška tak zdůrazňuje, že fakticky celkový počet ruských občanů v Česku klesl.

„Zatímco na konci roku 2021 mělo v ČR pobyt 45 365 ruských občanů, k 31. 5. 2024 je to 40 243 občanů,“ uvádí mluvčí Ministerstva vnitra.

Doporučované