Hlavní obsah

V Brně hrozí stoletá voda. Podívejte se, kde se může rozlít

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Řeka Svratka na Starém Brně v pátek ráno.

aktualizováno •

Brnem protékají řeky Svratka a Svitava. Škody mohou napáchat hlavně v jižní části města. V Komárově zavírají studentské koleje.

Článek

Také jižní Morava dál čelí extrémním srážkám. Řeky se mohou rozvodnit i v Brně, kde počítají i se stoletou vodou.

„Ve tři ráno v noci na neděli by mohl na některých tocích přijít třetí stupeň povodňové aktivity. Musíme se nachystat na stoletou vodu. I ty pozitivnější prognózy bohužel naznačují padesátiletou povodeň,“ sdělil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Průtok se podle něj však liší jen o deset metrů krychlových a rozliv bude v podstatě stejný.

Přijdou mimořádné povodně

Na odpoledne svolal jednání se všemi starosty obcí s rozšířenou působností v kraji.

Ve většině částí regionu podle předpovědi naprší v následujících třech dnech přes 200 milimetrů srážek. Pro představu, na jižní Moravě v průměru ročně spadne 700 milimetrů.

Vodohospodáři mohou zadržovat vodu v nádržích Dyjsko-svratecké soustavy jen do určité míry.

„Situace je vážná. V zásobních prostorách nádrží máme volných 200 milionů kubíků vody, ale srážky budou tak intenzivní, že se nepodaří stovky milionů kubíků zadržet,“ řekl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma z Povodí Moravy. Podle něj s velkou pravděpodobností přijdou v kraji mimořádné povodně. Státní podnik je připraven povodeň oddálit.

Podle předpovědi se v Brně vylijí Svratka i Svitava. „Vyhlášené území pro stoletou vodu jsou aktuální, platné. Je nutné, aby občané začali uvolňovat majetek v údolní nivě a dbali na svou bezpečnost,“ doplnil Tůma.

Na mnoha místech okolí Svratky a Svitavy nejsou dobudována protipovodňová opatření. Týká se to i miliardové stavby na Poříčí na Starém Brně.

Foto: data.brno.cz, Seznam Zprávy

Mapa záplavové zóny Brna při stoleté vodě.

Stavební firmy musely ve čtvrtek z nařízení krajské povodňové komise vyklidit staveniště. Podle redaktora Seznam Zpráv je v korytu Svratky rezerva ještě asi tři až čtyři metry, než by se voda vylila do okolních ulic. Na Poříčí sídlí také Pedagogická fakulta.

„Brno není ochráněné na stoletý průtok, který by měl přijít,“ řekl Tůma.

Ohrožené jsou především městské části Brno-jih, Jundrov či Maloměřice a Obřany.

Brněnskou přehradu na řece Svratce odpouštějí 55 kubíky za vteřinu. „Je to maximální kapacita spodních výpustí. Nemůžeme víc,“ řekl Tůma. Jakmile dorazí povodňová vlna z vyšších míst povodí, voda bude odtékat i „horním přepadem“ hráze.

Instituce ve městě se už chystají na velkou vodu.

Masarykova univerzita proto zavádí mimořádná opatření. Rozhodla o vyklizení kolejí v Komárově na jihu Brna, některé fakulty zvažují, zda odloží výuku. Ubytování pro vysokoškoláky je v budovách Sladkého a Bratří Žůrků.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Stavbaři museli vyklidit staveniště na Poříčí, kde už roky vznikají protipovodňové zábrany za miliardy korun.

Pokud přijde stoletá voda, podle školy budou areály kolejí zaplaveny. Škola ve svých areálech má tři krizová místa, která by voda mohla zasáhnout. Je to objekt ve Veslařské ulici, který patří pod sportovní fakultu, pak Pedagogická fakulta na Poříčí a následně dvě budovy a zmíněné dvě budovy kolejí v Komárově.

Až půl metru vody na univerzitě

„V oblasti kolejí by voda podle predikce měla kulminovat v neděli ráno a hladina řeky by měla být 200 centimetrů nad aktuálním stavem. Znamenalo by to až půl metru vody v obou budovách, a tedy přerušení dodávek elektřiny,“ sdělil mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Dodal, že by to znamenalo vypnutí elektřiny a žádný přístup k pitné vodě. „Rozhodli jsme se proto, že studenty, kteří už na kolejích jsou, přesuneme do jiných kolejních budov. Všichni dostali e-mail a SMS s informacemi a během dneška se budou stěhovat,“ popsal Sajbot. Masarykova univerzita zároveň pozastavila příjezd ostatních studentů na koleje, aby byla kapacity pro ty, kteří už tu jsou. Pozvolná evakuace se týká asi 500 studentů.

Univerzita chce ochránit bezpečí studujících. „Z tohoto důvodu jsme všechny ubytované požádali e-mailem i SMS zprávou o opuštění těchto kolejí. Zároveň jsme se rozhodli také pozastavit nástup českých a slovenských studujících před začátkem nového akademického roku na všechny zbývající koleje Masarykovy univerzity, a to až do odvolání,“ uvedl prorektor Radim Polčák.

Do koryta Svratky ve městě přitéká voda z brněnské přehrady a vodohospodáři odpouštěním korigují průtok. Nyní odtéká skrze hráz 55 metrů krychlových za vteřinu.

Na jižní Moravě v posledních 24 hodinách spadlo okolo 40 milimetrů srážek, větší deště ještě přijdou. Povodí Moravy dál odpouští velké vodní nádrže. „Operativně byl navýšen odtok z vodní nádrže Vranov na 85 metrů krychlových za sekundu, během dopoledne se zvýší odtok z vodní nádrže Nové Mlýny na 220 metrů krychlových za sekundu, v obou případech se jedná o neškodný odtok. Na Dyji pod Novými Mlýny budou v důsledku zvyšování odtoku dosaženy 2. stupně povodňové aktivity,“ sdělil mluvčí povodí Petr Chmelař.

Článek jsme aktualizovali v celém rozsahu.

Související témata:
Studentské koleje

Doporučované