Hlavní obsah

Tragédie v Lazarské. Majitel mluví o vlivu extrémního počasí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vyšetřování na místě neštěstí.

aktualizováno •

Na tramvajovou zastávku v Lazarské ulici v centru Prahy spadl dnes kolem poledne kus římsy ze střechy a zasáhl zhruba padesátiletého muže, který na místě zemřel. Podle policie se tak stalo uprostřed prudké bouře.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Na chodník spadl kus římsy. Na místě to mělo zranit jednoho muže,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí pražské policie Jan Daněk. Okomentoval tak neštěstí, k němuž došlo ve čtvrtek po poledni v Lazarské ulici v Praze. Na tramvajovou zastávku spadl kus římsy ze střechy a zasáhl muže, který na místě zemřel. Ulice byla uzavřená na dvě hodiny. Budova patří Pojišťovně VZP.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Dům, ze kterého spadla římsa.

„Na místo vyrazily všechny složky Integrovaného záchranného systému. Probíhala resuscitace zraněného muže, bohužel ta nebyla úspěšná. V tuto chvíli na místě pracují kriminalisté, kteří zajišťují místo činu a ohledávají ho. A budeme zjišťovat, z jakého důvodu kus římsy spadl, a jestli například tento pád nebyl zapříčiněn zanedbáním některých povinností. Nicméně již v tuto chvíli víme, že v době pádu této římsy v místě probíhala silná bouřka, v době, kdy tato římsa spadla. Na zastávce čekalo přibližně pět až šest osob.“

Svědkyně z blízkého květinářství popsala Seznam Zprávám situaci takto: „No, já jsem slyšela jenom ránu a vyběhla jsem ven a tady lidé stáli na zastávce naproti a jenom tam utíkali. Viděla jsem, jak dávají první pomoc a pak už přijely IZS.“

Na místě postává několik desítek lidí včetně turistů, tělo mrtvého muže odvezla pohřební služba Thomayerovy nemocnice. „Slyšela jsem ránu a pak už jen houkačky, jak na místo jely složky IZS,“ popsala Seznam Zprávám žena, která podle svých slov pracuje na nedalekém Městském soudu. „Kolegyně to i viděla, je v šoku,“ dodala žena.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Místo tragédie.

Budova je přes dceřinou firmu ve vlastnictví Pojišťovny VZP (PVZP), což je rovněž dceřiná firma Všeobecné zdravotní pojišťovny.

„Je to obrovská lidská tragédie, které nám je nesmírně líto,“ říká předseda představenstva PVZP Robert Kareš.

Dodává, že PVZP poskytuje záchranným složkám veškerou součinnost. Jak přímo během zásahu, tak při následném vyšetřování tragédie.

„Budova je po kompletní rekonstrukci a v záruce. Je pečlivě udržovaná. Samozřejmě máme tady ale 120 let starou budovu a extrémní vlivy počasí,“ dodává Kareš.

Lazarská je nepříliš dlouhá, ale frekventovaná ulice spojující Spálenou a Vodičkovu ulici a je na ní centrální přestupní zastávka nočních tramvajových linek. V době nynější opravy tramvajové tratě přes Václavské náměstí do ní zajíždí speciální linka 39, která končí v zastávce Vodičkova.

Dopravní podnik uvedl, že linka do Lazarské kvůli zásahu Integrovaného záchranného systému nezajíždí a je odkloněna přes Karlovo náměstí, Palackého náměstí a Myslíkovu ulici zpátky na svou trasu. Upozornil také, že nelze použít výtah ze stanice metra Národní, který je v Lazarské ulici.

Obdobná nehoda se v Praze stala například v červenci 2013, kdy se v Dlouhé ulici v centru města z jednoho z domů po poledni uvolnila římsa a zranila jedenačtyřicetiletého muže. Zraněný muž nebyl v ohrožení života, záchranáři ho převezli s tržnou ranou na hlavě do nemocnice.

V březnu 2010 skončil zraněním ženy pád římsy jednoho z domů ve Vratislavově ulici v Nuslích. Ženu s poraněnou nohou odvezli záchranáři do nemocnice. Padající římsa poničila i několik zaparkovaných aut.

Jedno z nejtragičtějších stavebních neštěstí posledních desetiletí v hlavním městě se stalo 2. října 2009, kdy se v Soukenické ulici v centru města zřítily stropy čtyř pater rekonstruovaného domu. V sutinách domu zahynuli čtyři dělníci.

V červenci 2018 se v rekonstruovaném domě v Mikulandské ulici v centru Prahy zřítila část budovy. Strop zavalil několik lidí, tři z nich utrpěli těžká zranění.

Doporučované