Hlavní obsah

Útok nožem ve škole: Děti se poschovávaly ve třídách a čekaly

Josef Mačí
redaktor
Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Škola, kde došlo k útoku.

aktualizováno •

Česko zažilo další útok ve škole. Seznam Zprávy z místa, z Domažlic, popisují okolnosti případu i problémy, které s ním souvisí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policejní páska blokuje přístup do dvora školy. Hlídají ji uniformovaní policisté. Další se pohybují ve škole, občas vyjdou i na schodiště před školou. Druhý den nového školního roku na domažlické Základní škole Komenského je jako z jiné reality.

Jedna z tamních žaček zaútočila ve škole nožem a zranila dva žáky. Zranění naštěstí nebyla závažná a oba už byli propuštěni do domácího léčení. Z informací, které Seznam Zprávy ověřovaly na místě a které k případu uvedla škola a policie, se dá poskládat základní obrázek události.

Zaútočila ještě před vyučováním

Žákyně se na žáky vrhla ještě před začátkem vyučování. Rychle ale zareagovala jak učitelka ve třídě, tak ředitel školy, kteří jí zabránili, aby napadla někoho dalšího. Od ředitele si pak policisté útočící žačku přebrali.

Svědci události, se kterými Seznam Zprávy hovořily, spekulují o motivu činu. Protože žačka měla pobodat žáky ze své bývalé třídy, odkud v minulém roce propadla. Informace nelze ale nezávisle ověřit, a jelikož se jedná ve všech případech o děti mladší 15 let, detaily dále nerozvádíme.

Samotná škola ale leží na rušné ulici přímo v centru města. Potkávají se tady žáci, rodiče dětí i pracovníci nejen ze základní školy, ale i z gymnázia za rohem. A o útoku se tak v okolí školy debatuje.

„V klidu jděte domů“

Matka se synem, který studuje právě na druhém stupni domažlické základky, popisují, jak učitelé rychle zareagovali a zahnali děti do tříd. Nebylo v tu chvílí jisté, jestli je bezpečné pohybovat se na chodbách. Rozezněl se také školní rozhlas.

„Hlásili nám, že se máme uklidnit a půjdeme domů,“ popisuje Tomáš, co se dělo těsně po útoku.

„Bohužel s něčím takovým se nic dělat nedá. Co učitelé zmohou s tím, když se někdo rozhodne někoho napadnout,“ popisuje jeho matka Anna. Škola podle ní neměla jak situaci zabránit. Oběma jsme změnili na jejich žádost jména, aby mohli zůstat v anonymitě.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) Seznam Zprávám sdělil, že podobným událostem nejde nikdy zcela předejít. Jeho resort a policie ale pracují na zvýšení bezpečnosti. „Po událostech na FF UK se Ministerstvo vnitra a policie ještě více věnují ochraně veřejných budov. Máme zpracované metodiky, které popisují jak základní principy ochrany měkkých cílů, tak příklady praktického řešení. Provozovatelům budov mohou pomoci jak odborníci z MV, tak experti Policie ČR,“ uvedl ministr.

Děti jsou v úzkých. A co se s tím dělá?

Když se ale o útoku bavím s dalšími rodiči, často zmiňují psychickou nepohodu dětí. Odborníci mluví dlouhodobě o tom, že děti mají stále častěji psychické potíže, které se v době pandemie, kdy byly děti zavřené dlouho doma, jen prohloubily.

„A teď mi řekněte, co se s tím dělá?“ říká mi matka žačky z druhého stupně, která stejně jako všichni další respondenti mluví jen pod podmínkou anonymity.

Že je nutné zabezpečit podporu pro žáky s psychickými problémy, se mluví vždy hlasitě ve chvíli, kdy se stane podobná mimořádná událost. Naposledy se všechny nedostatky zmiňovaly před dvěma lety, kdy učeň zavraždil svého pedagoga přímo v kabinetě na pražském učilišti.

„Rozhodně bych uvítal výrazné posílení kapacit služeb, které poskytují psychosociální podporu dětem a mladým lidem, jako jsou krizové linky a týmy na podporu duševního zdraví. Profesionálové pracující s dětmi by se měli také účastnit školení tak, aby uměli včas rozpoznat ohrožené děti a používat námi zpracovanou kartu KID,“ uvedl Rakušan.

Stát ale zatím nedokázal zajistit systematické financování pozic školních psychologů a speciálních pedagogů, ačkoliv o jejich potřebnosti panuje mezi odborníky naprostá shoda. Podle chystané novely by se to mělo konečně povést od roku 2026.

„Když pak potřebujete nedej bože pomoc dětského psychologa, tak ho nemáte šanci sehnat,“ přidává otec žáka z druhého stupně další potíž, která ho rovněž trápí.

U domažlické základky se mezitím věci vrací pomalu do normálu. Policisté odstraňují pásku. Ze školy odchází také prvostupňové děti, které mohly zůstat v druhé budově. Vyzvedávají si je postupně rodiče.

Další dny se škola nezavře. Naopak odborníci budou pomáhat dětem, aby hrůznou událost zvládly zpracovat. Především ty, které byly přímo u útoku.

Aktualizovali jsme o vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana.

Doporučované