Hlavní obsah

Pumu odpálíme v poledne, oznámila policie. Jak bude celá akce probíhat?

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Přípravy na likvidaci nevybuchlé pumy v litvínovské chemičce.

aktualizováno •

Přípravy na likvidaci nevybuchlé letecké pumy v areálu chemičky u Litvínova spějí do finále. Pyrotechnici ji řízeně odpálí v pátek v poledne, čas ještě může ovlivnit počasí. Jak bude odstřel vypadat a co se na místě děje teď?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na leteckou pumu z druhé světové války v areálu litvínovské chemičky narazili dělníci minulou středu při výkopových pracích. Pyrotechnici následně zjistili, že jde o britskou pumu s dlouhodobým chemickým zapalovačem. Kvůli tomu s ní nebylo možné manipulovat po dobu 144 hodin, aby nedošlo k neplánovanému výbuchu. S přípravami přímo na místě proto hasiči a pyrotechnici začali až v úterý.

„V každém okamžiku však stále může dojít k samovolnému nečekanému výbuchu i po uplynutí této doby,“ upozorňuje ale policie.

Řízený odstřel pumy pyrotechnici podle oznámení policie plánují v pátek v poledne, konečný čas ale může ještě ovlivnit počasí.

Hlavní ochrana - sarkofág z písku

K prvnímu kroku, ke kterému pyrotechnici a hasiči v úterý přistoupili, bylo zabezpečení pumy proti pohybu. K tomu, aby s ní během přípravných prací nebylo možné hnout, využili dřevěnou konstrukci. Následoval magnetometrický průzkum okolí, který měl odhalit, jestli se v blízkosti nenachází další munice, která by po řízeném výbuchu britské pumy mohla způsobit řetězovou reakci. Terén v okolí pumy se poté ještě musel zarovnat, aby bylo možné pokládat pytle s pískem.

Na přípravách se podílí 10 pyrotechniků, kteří se u pumy kvůli bezpečnosti střídají v maximálně tříčlenných skupinách. „Využíváme osobní lehké pomůcky, které spočívají v lehké přilbě a pracovních rukavicích. Dále používáme náš odstupný manipulátor Traktobagr Huddig, nákladní vozidla a jeřáb na umisťování pytlů,“ popisuje výbavu ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Karel Čadil.

„Puma obsahuje zhruba 100 kg výbušniny a žádný speciální oblek, který by pyrotechniky ochránil a zachytil tlakovou vlnu a střepinový účinek, nebyl do dnešního dne vyroben,“ doplnila poté policie v tiskové zprávě.

Foto: Seznam Zprávy

Bezpečnostní opatření při odstřelu pumy.

Takzvané big-bagy, tedy velkoobjemové vaky s pískem o rozměru jeden m³, budou při odpalu tvořit první ochrannou vrstvu. V bezprostředním okolí pumy jich bude do výšky pěti metrů vyskládaných zhruba 400. Tato „hradba“ má omezit tlakovou vlnu. O několik metrů dál bude umístěný další ochranný val. „400 kusů velkých pytlů jsme nikdy nestavěli,“ říká k unikátním přípravám Čadil.

„V rámci přípravných prací hasiči zabezpečují plnění a manipulaci s big-bagy a pytli s pískem, které jsou postupně rozmisťovány a následně využity pro stavbu „sarkofágu“ kolem nalezené munice,“ doplňují hasiči.

Pyrotechnici při výbuchu letecké pumy počítají s tlakovou a seizmickou vlnou a střepinovým účinkem. Aby omezili zvýšený seizmický účinek směrem do země, vytvoří v prvním pískovém sarkofágu otvor, kterým tlakovou vlnu budou chtít směřovat do bezpečného prostředí areálu, aby došlo k co nejmenším škodám. Omezit seizmický účinek je podle nich nutné kvůli tomu, že je v místě vysoká hladina spodní vody.

Pyrotechnici a hasiči při plánování stavby sarkofágu pracují také s 3D modelem a záběry z dronů. Ty jim mají pomoci lépe určit úhel odklonu tlakové vlny.

„Celý manévr odpalu pak bude probíhat tak, že se na leteckou pumu přiloží speciální ženijní náloživo, do kterého se vloží rozbuška a dálkově se odpálí,“ doplňuje Čadil. Na místě tak při samotném odpalu nikdo nebude, pyrotechnici odejdou do blíže nespecifikované bezpečné vzdálenosti.

Britská puma v areálu litvínovské chemičky

Britská letecká puma z druhé světové války má ráži 500 liber. Váží zhruba 230 kilogramů a obsahuje 100 kilogramů výbušniny. S tímto typem se pyrotechnici v novodobé české historii ještě nesetkali. Laicky je možné její velikost přirovnat například k bojleru nebo popelnici.

Letecká puma se zároveň nachází asi metr od budovy určené k demolici. I tu musí pyrotechnici zajistit před tlakovou vlnou, která se do objektu dostane. „Ke škodám tam dojít může. My jen musíme zamezit, aby tlaková vlna neprošla budovou a nezpůsobila škody na druhé straně budovy,“ popisuje Čadil. K tomu pyrotechnici z vnitřní strany objektu využijí, stejně jako v okolí pumy, pytle s pískem a také hasičské „bombdeky“, což jsou rozřezané pneumatiky zavěšené na ocelových lanech.

Celý zásah pyrotechnici koordinují kromě vedení chemičky také s ostatními složkami záchranného systému. „Je vytvořen tzv. štáb velitele zásahu, kde jsou zastoupeny všechny složky. To je standardní postup při jakékoliv události,“ dodává Čadil.

Štáb velitele zásahu teď řeší, jak budou zasahující složky při odstřelu rozmístěny. „V současné době se během odstřelu předpokládá nasazení zhruba 12 jednotek s 15 kusy techniky na předem vytipovaná místa. Zároveň bude situaci monitorovat deset dronů. Další čtyři FPV drony budou připraveny k průzkumu vnitřních a stísněných prostor,“ doplňují hasiči. Zároveň očekávají, že vzhledem k rozsahu opatření budou na místě ještě několik dní po odstřelu.

Odpálení pumy nese i svá rizika

Policisté už předem upozornili na to, že odpal pumy se zřejmě neobejde bez škody na majetku. „Letecká puma obsahuje 100 kg výbušnin, takže když dojde k jejímu odpalu, tak dojde k tlakové vlně a střepinovému a seizmickému účinku do okolí. Může se tedy poškodit zařízení chemického provozu,“ popisuje Čadil s tím, že věří v minimalizaci škod v okolí. Kromě budovy určené k demolici se 20 metrů od pumy nachází také nadzemní produktovody chemičky.

„Na základě požadavků vedení firmy ještě budeme ochraňovat i další prostory, které jsou v Chemopetrolu v Litvínově. Mezi ně patří nejrizikovější prostory, které obsahují třeba zásobníky s kyselinami. Musíme vyhodnotit, do jaké vzdálenosti je budeme ochraňovat. Většina zásobníků byla vypuštěna,“ uzavírá Čadil.

Foto: Seznam Zprávy

Kvůli nevybuchlé pumě v místě platí bezpečnostní opatření.

Policie po nálezu pumy stanovila ochranné pásmo do vzdálenosti kilometru a půl od pumy. Ve směru, který chrání budovy, je to 750 metrů. Ve chvíli, kdy se puma bude řízeně odpalovat, se tento perimetr zvětší na 2000 metrů. „Chtěli bychom uklidnit obyvatele přilehlých měst a obcí, že výbuch letecké pumy je nijak neohrozí,“ doplnila policie s tím, že v době výbuchu budou uzavřené silnice v okolí.

Aktualizace: Upravili jsme novou informaci policie o plánovaném času odstřelu pumy.

Doporučované