Hlavní obsah

Stačí fotka a mobil ukáže, jestli vám hrozí rakovina

Foto: OZP, Seznam Zprávy

Aplikace lidem umožní si znaménko zkontrolovat přes fotoaparát.

Kožní melanom je pátým nejčastějším nádorovým onemocněním v Česku. S prevencí nyní nově pomáhá i umělá inteligence. Přes aplikaci si mohou zkontrolovat znaménka klienti Oborové zdravotní pojišťovny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Beru do ruky mobilní telefon. Otevírám aplikaci na kontrolu znamének. Teď si mám vybrat na siluetě místo, které chci kontrolovat. A už se mi otevírá fotoaparát. Musím znaménko dobře zaměřit, s čímž mi radí nápověda. Chvilku čekám a mám výsledek.

Zelená. Nízké riziko. To se mi ulevilo. Nemusím se tedy znepokojovat. Aplikace mi radí, že není nutné se pro tuto chvíli znaménkem dále zabývat.

Vyzkoušel jsem nasnímat tři znaméka. Zabralo mi to pár minut. Všechno v pořádku. A to díky vyhodnocení umělé inteligence v nitru aplikace, která se trénovala na 2,7 milionu pokusných snímků. Z nich dermatologové při vývoji vybrali 100 tisíc melanomů. Takže teď umělá inteligence umí s 95procentní spolehlivostí odhadnout, jestli je nález rizikový.

„Je to velmi užitečná věc,“ říká k tomu Petr Arenberger, předseda České dermatovenerologické společnosti a přednosta Dermatovenerologické kliniky pražské FN Královské Vinohrady.

„Jednou z možností, aby klesala mortalita spojená s melanomem, je také domácí prevence,“ dodává Arenberger.

Ročně umírá 400 lidí

Zkontrolovat si podezřelá znaménka na kůži i z domova mohou nově také lidé v tuzemsku. Oborová zdravotní pojišťovna svým pacientům totiž jako první v Česku nabízí zdarma k používání aplikaci SkinVision, která je s pomocí umělé inteligence (AI) upozorní, pokud znaménko nevypadá dobře.

Ročně totiž lékaři diagnostikují 3500 nových pacientů s melanomem. A velká část z nich přijde pozdě, takže mají nižší naději na kompletní vyléčení. Více než 400 lidí ročně na následky onemocnění umírá.

To neznamená, že by aplikace měla nahradit návštěvu u dermatologa. Nová aplikace jde ale vstříc pacientům, kteří prevenci buď tolik neřeší, nebo se třeba nemohou k dermatologovi dostat.

„Necílíme na pacienty, kteří už nějaký dermatologický problém mají nebo jsou po léčbě melanomu. Primárně míříme na pacienty, kteří si najdou něco podezřelého a z nějakého důvodu je pro ně tato cesta jednodušší a příjemnější,“ vysvětluje zdravotní ředitelka OZP Jitka Vojtová.

Aplikace totiž může vyhodnotit samozřejmě znaménko na kůži nejen zelenou barvou, tedy jako nízce rizikové. Ale také oranžovou nebo červenou, tedy vyžadující pozornost a také odbornou kontrolu.

„Pokud AI za použití aplikace SkinVision vyhodnotí, že je znaménko rizikové, tak fotku dostane k vyhodnocení ještě fyzický lékař, tedy dermatolog,“ popisuje Ondřej Svoboda ze společnosti Dr. Digital, který je partnerem aplikace SkinVision pro Českou republiku.

„Když lékař rizikovost potvrdí, tak člověk, který používá aplikaci, dostane možnost na neprodlenou návštěvu dermatologa,“ dodává Svoboda.

Čím dřív, tím je větší naděje

Ze zdravotnických dat totiž vychází, že včasné vyhodnocení je u melanomu naprosto zásadní. Pokud se pacient dostaví k lékaři v prvním stadiu, má téměř 100procentní šanci na pětileté relativní přežití. Tedy v překladu, že se dožije pět let od data diagnózy.

U druhého stadia ale tohle číslo klesá na 71 procent, v případě třetího pak na 57 procent. V posledním, čtvrtém stadiu pak přežívá jen pětina pacientů.

Dobrou zprávou pro Česko je, že se zvyšuje podíl včasně zachycených melanomů. A s tím také přestala růst úmrtnost na toto onemocnění. Stále ale máme v prevenci mezery.

„Zhruba 13 procent onemocnění je totiž zachyceno příliš pozdě. A právě tady je velký prostor pro pokročilé nástroje využívající umělou inteligenci. Ty mají potenciál působit také mezi lidmi, kteří aktivně lékařské prohlídky nevyhledávají, ale zkontrolovat si znaménko - třeba i dalším rodinným příslušníkem - pomocí aplikace pro ně překážku nepředstavuje,“ dodává Arenberger.

Ačkoliv nejvyšší výskyt melanomů lékaři pozorují u pacientů blížících se sedmdesátce, velmi rizikový je i pro mladší ročníky – 18 procent pacientů zemře ve věku do 60 let. Více jak třetina nových onemocnění je v této věkové kategorii.

Doporučované