Hlavní obsah

„U toho nebudu sedět.“ Hejtman Červíček se do vedení kraje s ANO nezapojí

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Ani hejtman, ani radní. Pokud vznikne v Královéhradeckém kraji koalice s hnutím ANO, bude dosluhující hejtman Martin Červíček mimo vedoucí funkce.

aktualizováno •

Už bez dosluhujícího hejtmana pokračovala během víkendu jednání nad koalicí v Královéhradeckém kraji. Martin Červíček Seznam Zprávám potvrdil, že odmítá být jakkoliv zapojen do případného vedení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V sobotu výrazná politická osobnost Královéhradeckého kraje – znovuzvolený senátor a dosluhující hejtman Martin Červíček z ODS – obšírně na sociálních sítích popsal, že už se dál nehodlá účastnit vyjednávání s hnutím ANO ohledně budoucího krajského vedení.

Nově pro Seznam Zprávy doplnil, že nechce být ani v žádné vedoucí funkci v rámci možné budoucí koalice s vítězným hnutím ANO.

„V zastupitelstvu budu, ale nebudu v radě a nebudu vedení rozhodně podporovat,“ shrnul Martin Červíček, jak si představuje svoji budoucnost na krajské úrovni.

„Nechci a nebudu sedět s lidmi, kteří se chtějí ujmout nového vedení kraje,“ dodává ještě dosluhující hejtman. Zdůrazňuje, že nejde o osobní antipatie. Nelíbí se mu, že do nového půdorysu vedení kraje „zatahují politiku“.

„Není to pro mě styl, který jsem se snažil s kolegy prosadit v posledních čtyřech letech – bez politiky. Oni do toho tu politiku zatahují,“ snaží se popsat jádro problému, proč se od možné budoucí koalice začal od víkendu distancovat.

S ANO se stejně nedomluvili, doplnil Bělobrádek

Už ve svém sobotním sdělení na sociálních sítích si stěžoval, že jednání z hnutí ANO se podle jeho soudu nese v duchu oplácení, že je Martin Červíček v minulém volebním období „obešel“. Dosluhující hejtman to ale vnímá tak, že si pouze vybral partnery, s kterými chtěl ve vedení kraje spolupracovat.

Povolební vyjednávání místo Martina Červíčka v kraji převzal poslanec ODS Ivan Adamec a podle informací Seznam Zpráv se už v sobotu večer konala schůzka bez hejtmana.

„Nemohu vám zatím žádné informace podat. Jsme takhle domluvení, že bude rádiový klid. Probereme si to a pak se ozveme,“ nechtěl nijak dál komentovat schůzku Ivan Adamec.

I přes ostrá slova kolegy Martina Červíčka ovšem koalici s ANO nevyloučil. „Možné to samozřejmě je,“ uvedl.

Seznam Zprávy oslovily krajského lídra za hnutí ANO Petra Koletu s žádostí o reakci na vyhrocenou atmosféru v kraji. Vyjádření prozatím nedorazilo.

Během nedělního odpoledne ovšem Pavel Bělobrádek, kandidující v kraji stejně jako Červíček za Silné lídry pro kraj, uvedl na platformě X, že se s hnutí ANO nedomluvili.

V letošních volbách do zastupitelstva v Královéhradeckém kraji ANO získalo 40 procent hlasů a přetavilo je v 18 z celkových 45 mandátů. Uskupení obhajujícího Martina Červíčka Silní lídři pro kraj získalo 28,89 procenta hlasů a 13 mandátů. V roce 2020 přitom jak hnutí ANO, tak uskupení kolem Červíčka získalo 12 mandátů.

O možné koalici vládních stran a hnutí ANO se jednalo i ve Středočeském kraji. V pátek ovšem lídr ve Středočeském kraji vítězného hnutí ANO Karel Havlíček uvedl, že míří do opozice.

Doporučované