Hlavní obsah

Třetina nových uchazečů o zaměstnání v Ostravě přišla z krachující Liberty

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

V obou propouštěcích vlnách dohromady odejde 2420 lidí, bez nich zůstává v Liberty 3000 zaměstnanců.

V září se na úřad práce přihlásilo více než 360 zaměstnanců z krachující Liberty Ostrava, je to víc než třetina ze všech nových 1055 uchazečů. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji tak stoupla na 5,6 %.

Článek

„Na huti jsem pracoval 39 let, byla to moje první práce. Od července jsem hledal novou. Nakonec nastupuji k dopravnímu podniku,“ říká Michal Krejčí, bývalý zaměstnanec koksovny v Liberty Ostrava. V listopadu mu začíná desetitýdenní kurz řidiče tramvaje.

Práce se Krejčímu hledala poměrně snadno, začal se po ní ohlížet ještě v době, kdy byl ještě zaměstnaný v krachující ocelárně Liberty Ostrava. „Riziko jsme ze začátku nevnímali, výplaty jsme měli. Když už jsem věděl, že bude zle, udělal jsem si profesní průkaz, abych se uplatnil jinde,“ popisuje budoucí řidič tramvaje.

„Byl jsem nervózní, po napsání prvního životopisu mě odmítli, pak už jsem měl větší úspěch,“ vzpomíná Krejčí, který má řidičské průkazy několika kategorií a k tomu profesní průkaz. V dopravních a expedičních firmách o něj stáli.

O pracovníky technických oborů je na pracovním trhu velký zájem, proto si i jeho kolegové poměrně snadno našli uplatnění. „Hledali bychom si práci i dříve. Na koksovně nás držel jen příslib velkého odstupného. To jsme nakonec nedostali,“ vysvětluje Krejčí.

Naprostá většina bývalých zaměstnanců Liberty, kteří jsou nebo byli evidováni jako uchazeči o zaměstnání, splnila podmínky pro přiznání podpory v nezaměstnanosti. „Mnoho zaměstnanců Liberty přešlo rovnou do nového zaměstnání, o podporu v nezaměstnanosti ani nežádali,“ dodává Petr Prokop, ředitel krajské pobočky úřadu práce v Ostravě.

Zaměstnanci z huti se nejčastěji stávají dělníky ve výrobě, administrativními pracovníky, prodavači, skladníky nebo řidiči.

Velký podíl na nezaměstnanosti mají také čerství absolventi, a to v celé České republice. Nejvíc na odbyt jdou v případě středního vzdělání absolventi v oboru strojírenské výroby a elektrotechniky. „U vzdělání s maturitou jsou nejdéle v evidenci absolventi hotelnictví, gymnázií, výtvarné a uměleckořemeslné tvorby,“ říká Petr Prokop.

Celkově v Moravskoslezském kraji stoupl počet nezaměstnaných o necelou čtvrtinu procenta na 5,6 %. Práci na konci měsíce nemělo 45 225 lidí. Už sedmý měsíc v kuse stoupá i počet volných míst, jen v září jich přibylo 900.

Aktuálně v Liberty Ostrava

  • Liberty Ostrava je v úpadku od června.
  • Většina provozů stojí již od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií.
  • Minulý týden Tameh Czech koupila skupina UCED miliardáře Pavla Hubáčka. Transakci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
  • Liberty Ostrava před svým úpadkem zaměstnávala 6000 lidí. Po hromadném propouštění to bude od Nového roku polovina.
  • V první vlně od srpna do října odešlo z huti 2300 lidí, v druhé vlně do konce roku odejde dalších 120.

Největší přetlak na pracovním trhu byl na Karvinsku s 10,2 uchazeče na jednu pozici.

Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Ústeckém kraji. Celkově se v České republice nezaměstnanost nepatrně zvedla na 3,9%. „Do konce letošního roku se míra nezaměstnanosti vyšplhá až na 4,1 procenta, i tak by však – jako nyní – měla zůstávat nejnižší v EU,“ dodává Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Doporučované