Hlavní obsah

Těžbu živce v Krušných horách komplikují Němci. Zapojí se ministerstvo

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Starosta Potůčků Vlastimil Ondra ukazuje vyjádření německého starosty adresované Karlovarskému kraji.

Karlovarský kraj předal posouzení možné těžby živce Ministerstvu životního prostředí. To musí posoudit, zda dopad na životní prostřední nepřesahuje hranice Česka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rozzářeně se vrátil starosta obce Potůčky na Karlovarsku z jednání ze sousedního německého města Johanngeorgenstadt. Vlastimil Ondra měl pocit, že získal klíčového spojence v boji proti záměru, aby se u státních hranic v budoucnu začal těžit živec.

A následný vývoj mu zatím dává za pravdu.

Od německého protějšku si totiž starosta Ondra přivezl oficiální reakci k řízení o „stanovení dobývacího prostoru“, neboli německý protest proti tomu, že by se u státních hranic mělo začít těžit.

„Důrazně požadujeme zákonné mezinárodní posouzení přeshraničního vlivu záměru na naše území ve všech jeho aspektech,“ stojí v dvojjazyčném dopise, který má redakce Seznam Zpráv k dispozici.

Původně měl o možné těžbě rozhodovat karlovarský krajský úřad. Jeho mluvčí Jitka Čmoková však pro Seznam Zprávy uvedla, že s německým vyjádřením nastala změna.

„Krajský úřad nyní musí postoupit proces posuzování řešeného záměru na Ministerstvo životního prostředí k provedení mezistátního posuzování,“ uvedla mluvčí kraje.

Jak se ministerstvo k případu postaví, zatím nelze předvídat. Jeho mluvčí řekla, že ministerstvo případ ještě oficiálně nepřevzalo a nemůže se tak k němu vyjadřovat.

Spor ohledně možné těžby živce nedaleko Božího daru Seznam Zprávy popisovaly v polovině srpna. Tamní obyvatelé chtějí lákat turisty na přírodní krásu a upozorňují, že jejich okolí je zařazeno do budoucí Chráněné krajinné oblasti Krušné hory.

Zástupci těžařské firmy KMK Granit zase zdůrazňují, že postupují podle zákona a že živec je v rámci Evropské unie považovaný za kritickou surovinu.

Od veřejnosti jen nesouhlas

Na kraj přitom ve stanovené lhůtě pro vyjádření k záměru o dobývacím prostoru dorazilo zhruba 640 nesouhlasných stanovisek.

„Pro úplnost dodáváme, že souhlasné vyjádření veřejnosti jsme neobdrželi,“ dodala mluvčí Jitka Čmoková.

Podle advokáta Jana Slezáka Holeše z právnického týmu Frank Bold Advokáti, který se zaměřuje mimo jiné na problematiku posuzování vlivu na životní prostřední, je takovýto počet reakcí od veřejnosti spíš neobvyklý. „Občané zpravidla nepodávají vyjádření jednotlivě, ale zapojují se skrze spolky,“ řekl advokát.

Potvrdil také, že se vstupem německého starosty se celý postup k povolení těžby může zkomplikovat. „Může to představovat zdržení,“ uvedl advokát Slezák Holeš.

Podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí se při mezistátním posuzování postup koordinuje i s Ministerstvem zahraničních věcí. Zákon také mluví o tom, že je možné prodlužovat stanovené lhůty.

Doporučované