Hlavní obsah

Těší se do Barcelony na rozlučku se svobodou. Zatím ale sedí v Praze na letišti

Foto: Magdalena Kulasová, Seznam Zprávy

Kvůli výpadku počítačových systémů dnes neodletí z pražského letiště několik letadel.

Kvůli rozsáhlému výpadku počítačových systémů z Prahy v pátek dosud neodletělo několik letadel. Vedení letiště zároveň varuje cestující před dalším možným zpožděním jejich spojů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při pátečním odpoledni působí odletová hala Terminálu 1 na pražském letišti poměrně poklidným dojmem – pasažéři s kufry pochodují všemi směry a některé přepážky lemují dlouhé fronty.

Na tabuli informující o časech odletů nicméně svítí hned několik zrušených letů – Barcelona, Paříž, New York i Kolín nad Rýnem. A pár minut po mém příchodu se navíc ozývá hlášení: „Letiště Václava Havla postihl výpadek celosvětového odbavovacího systému, který využívá větší množství leteckých společností, a proto dochází ke zpoždění některých linek.“

„Automat nás odkázal na web, který nefunguje“

Ranní lety z Prahy zpožděné kvůli globálnímu výpadku počítačových systémů už sice odletěly, nicméně někteří pasažéři nadále zůstávají bez spoje do cílové destinace.

„My jsme měly letět ve 13:05 z Prahy do Barcelony, a vlastně až ve chvíli, kdy jsme přišly na letiště, jsme zjistily, že let je zrušený. Takže jsme šly hned na informace, kde nám řekli, že si máme přebookovat let,“ popisuje Slovenka Kamila, zatímco i se zavazadly čeká venku před odletovou halou.

Do španělského letoviska se společně s kamarádkami vypravila na svou rozlučku se svobodou. V kolik se jim nakonec podaří odletět, zatím nemá skupinka dívek jisté.

„Na Czech Airlines jsme se dozvěděly, že ani jim systémy nefungují a že pokud bychom si chtěly přesunout let na 21:30, že klidně můžeme, ale že nám nemohou na sto procent potvrdit, že odletíme všechny, protože nemají k dispozici seznam cestujících a nevědí, kolik lidí se podaří naboardovat. Nicméně stálo by nás to skoro 70 tisíc, a ta paní nám říkala, že u check-inu se nám může stát, že mohou odletět jen dvě nebo tři z nás,“ pokračuje ve vyprávění.

Dívky si následně řekly, že počkají na zprovoznění nefunkčních systémů. K tomu ale doposud nedošlo.„Proto jsme si našly přestupový let přes Paříž, který teď kupujeme, budeme mít osm hodin na přestup v Paříži a v devět ráno bychom měly být v Barceloně,“ líčí Kamila, jak situaci nejspíš vyřeší.

Výpadek IT systémů 2024

V pátek 19. července 2024 postihl země po celém světě výpadek IT služeb Microsoftu, které mimo jiné zasáhl provoz letišť včetně toho pražského. Kvůli tomu se opožďovaly odlety i přílety, na letišti v Praze byl zřízen provizorní systém k odbavování.

Za výpadkem stála nesprávná aktualizace softwaru CrowdStrike. Globálně ovlivnil také například bankovnictví, média nebo zdravotnické systémy, to se však netýkalo České republiky.

Stejně jako řada dalších cestujících se dívky pokoušely obrátit i na aerolinku Vueling, s níž měly z Prahy odletět. Uspokojivé východisko to ale nepřineslo.

„Aerolinka komunikovala jednu jedinou věc, že nám pošle možnosti dalších letů, ale od té chvíle nám nic nepřišlo. Zkoušely jsme je kontaktovat několikrát v rámci jejich infolinky, ale nikdo nám neodpovídal. Jen nás automat odkazoval na web, který nefunguje,“ dodává Kamila s tím, že informace k žádostem o kompenzace sice dostaly, ale i v této zprávě odkazoval dopravce na dosud nefunkční web.

Nejdříve zpoždění, nakonec zrušení

Ve frontě před prodejní přepážkou se následně dávám do řeči s Veronikou Běhounkovou, kterou dnes dopoledne čekal let do Kolína nad Rýnem. I ten byl ale nakonec zrušený.

„Měla jsem letět v 11:25, byla jsem tu normálně včas, ale postupně začala naskakovat zpoždění. Nejdřív se mělo odlétat v jednu, pak ve dvě a nakonec nám přišel mail, že ve 14:45. Takže jsme pořád čekali, přičemž ještě letiště hlásilo, že je problém s tím systémem, ale k našemu letu vyloženě nic neřekli,“ říká dívka, zatímco postává s kufrem v dlouhé řadě dalších cestujících.

Následně jí přišel e-mail informující o zrušeném letu, žádný důvod ale aerolinka Eurowings neuváděla. „Takže teď tady čekáme na to, až nám – snad – dají jiný let nebo vlastně nevím, jak se to bude řešit. Měla jsem být týden v Kolíně, tak uvidíme, co z toho nakonec bude, zatím vůbec nevím, kdy a jak se tam dostanu,“ říká pobaveně.

„Dole na informacích mi dali nějaký papír od Eurowings s QR kódem, který ale téměř nic neřekl – jen to, že můžete mít nárok na jízdenku vlakem zdarma, což mi je teď ale úplně jedno, takže doufám, že se dozvím víc,“ dodává.

Brzda leteckého provozu po celém světě

Letiště Praha o výpadku odbavovacího systému informovalo už v ranních hodinách. Došlo k němu v důsledku kolapsu programu servisní IT společnosti. Stejný problém postihl i další letiště po celém světě – ve Španělsku, Spojených státech, Francii i Norsku.

Lety ruší také letiště v Německu, Kanadě i Indii. Celkem bylo podle analytiků dosud zrušeno více než tisíc letů.

Prohlédněte si snímky z letišť v zahraničí:

Kolem půl čtvrté odpoledne pražské letiště uvedlo, že se s výpadkem potýká nadále.

„Celosvětový výpadek IT systémů trvá, na Letišti Václava Havla Praha se týká leteckých dopravců, kteří používají odbavovací systém GoNow. Jedná se tedy o Eurowings, Flynas, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling a Wizz Air,“ informovalo na síti X.

Odbavování tak nadále probíhá manuálně nebo prostřednictvím náhradních odbavovacích systémů. „Odbavení je pomalejší a má vliv na zpoždění letů. Například ranní spoj do Neapole odletěl se zpožděním cca pět hodin. Letiště Praha ujišťuje cestující, že provoz pražského letiště není přerušen,“ uvedlo letiště v prohlášení.

Rozhovor

Svět zasáhl výpadek IT služeb, který postihl letiště i banky. „Bude nejspíš nutné systémy Windows dát do nouzového režimu a ručně opravit miliony počítačů s tímto systémem,“ říká technický ředitel Seznamu Vlastimil Pečínka.

Doporučované