Hlavní obsah

Takových supercel může přibývat, říká meteorolog k posledním bouřkám

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Silné bouřky, které už poněkolikáté od začátku prázdnin potrápily Česko, se mohou v budoucnu opakovat. S rostoucí teplotou se dá očekávat, že mohou mít větší sílu, říká meteorolog Pavel Šimandl.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejprve supercela, která urazila neobvyklou vzdálenost. Poté další silné bouřky v pátek a v noci, po nichž museli zasahovat hasiči napříč republikou.

Česko už poněkolikáté toto léto potrápilo počasí. Se změnou klimatu se ale dá očekávat, že takové výkyvy počasí budou přibývat.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy komentuje poslední silné bouřky i další výhled meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického úřadu.

Jak silné byly včerejší bouřky pohledem meteorologů? Hasiči uvádí, že napříč Českem museli vyjíždět k 1200 zásahům.

Bouřky, které včera přecházely přes naše území, byly v kategorii silné až velmi silné. Padaly až čtyřcentimetrové kroupy, ale hlavně se projevovaly intenzivními srážkami. V krátké době napršelo 40 až 50 milimetrů. K tomu se Morava a Slezsko potýkaly se silnými nárazy větru i přes 20 metrů za sekundu. Nejvyšší náraz byl zaznamenán v Nedvězí, kde naměřili 28 metrů za sekundu.

Jsou takové bouřky obvyklé pro tohle období roku?

Nejsou výjimečné, na druhou stranu velmi silné bouřky, v našem pojetí tedy ty oranžové, tak často nepřicházejí. Během léta se takové bouřky mohou vyskytnout jednou za 14 dní.

Předevčírem ale šla Českem supercela, u které i Český hydrometeorologický úřad psal, že překvapila. Je opravdu tak neobvyklé, že tenhle typ bouřky urazí přes 200 kilometrů?

U supercel ano, protože ty si vytváří své vlastní prostředí. Vzduch v nich rotuje. Dokážou sice díky tomu projít desítky kilometrů, ale v tomto případě šla prakticky od Prahy až k Olomouci.

Budeme si na takové události, jako byla vytrvalá supercela nebo velmi silné bouřky, muset zvykat, protože s oteplováním a změnou klimatu budou častější?

V zásadě se dá říct, že ano. Čím je větší teplo, tím více energie je v atmosféře, což je příznivější pro tvorbu bouřek a také jejich vyšší intenzitu.

A teď směrem k zítřku a dalším výstrahám. Budou pokračovat podobně silné bouřky?

Ne, nečekáme vyloženě intenzivní bouřky jako včera. V noci z dneška na zítřek půjde spíš o kombinaci trvalých srážek a ojedinělých bouřek. Nebudou ale příliš bleskově aktivní. Srážky ale mohou způsobit rozvodnění menších toků.

Doporučované